[#1] Ambermoon
Witam!
Zupełnym przypadkiem, dzięki internetowi przypomniała mi się ta gra.Najlepszy RPG w jaki grałem=>głównie dzięki walkom.
Czy kojarzycie jakieś RPGi z podobnym systemem walki(niekoniecznie na amigę)??
[#2] Re: Ambermoon

@skobrymm, post #1

Albion na PC?
[#3] Re: Ambermoon

@Dark_luke, post #2

Mnie też tylko to przyszło do głowy. w takich RPGach (np. Ishar,EoB,Dungeon master) walka była raczej w czasie rzeczywistym...
[#4] Re: Ambermoon

@skobrymm, post #3

Przed Ambermoon był Amberstar, tam też jest podobny system walki.
[#5] Re: Ambermoon

@skobrymm, post #3

A konkretnie to chodzi tylko o system turowy walki z ruchem po szachownicy czy też obojętnie jaki turowy. Sam system walki nie spowoduje, że gra będzie super, a Ambermoona będzie ciężko pobić. Jeśli chodzi o turowy system walki to takich gier jest multum. Zawężając do szachownicy to jest jeszcze poprzednik Amberstara, czyli Dragonflight oraz poprzednik Ishara, czyli Crystal of Arborea, ale raczej nie spodziewaj się lepszej rozgrywki od Ambermoona.
[#6] Re: Ambermoon

@cholok, post #5

Jeśli chodzi o sam system walki to można jeszcze podciągnąć Celtic Legends
[#7] Re: Ambermoon

@grxmrx, post #6

Ambermoon to szczytowe osiągnięcie w dziedzinie RPG na Amigę. Nie ma lepszego. Bije na głowę wszystkie inne. Zarówno scenariuszem, jak i rozwiązaniami technicznymi.
[#8] Re: Ambermoon

@grxmrx, post #6

offtop:
- screen z gry "going to battlefield" był na okładce Top Secret :)
- na sieci jest wersja amigowa w postaci windowsowego exe (gdy był problem z pecetową)
[#9] Re: Ambermoon

@skobrymm, post #1

Poszukaj na emulatorach tytułów takich jak: Fire Eblem, ogre battle, ogre tactics itp. Te gry są bardziej strategiami turowymi + RPG. Jest też wiele innych na snes/gba/psx których już nie pamiętam, polecam troszkę poszperać.

Na amigę, jak wspomniano Amberstar, Ambermoon ale także Perihelion(cyberpunk), Hero Quest, Hero Quest 2. Gorąco polecam stare produkcje SSI, seria Krynn (np. champions of Krynn) jeżeli lubisz cykl "Dragonlance", seria Forgotten Realm (np pool of darkness).
Jednakże moją najbardziej ulubioną pozycją na Amidze pozostanie właśnie Ambermoon.
[#10] Re: Ambermoon

@AmiChris, post #9

Warto sprawdzic "Death or Glory" - amigowa wersja WarSong'a :) Genialna, acz cholernie niedoceniona gra. Dla fanow Fire Emblem & Co "must have" !

Swoja droga, piecowy Albion to nieformalna kontynuacja Ambermoona, zrobiona przez tych samych autorow, choc pod szyldem Blue Byte.

Demo wersja Albion dla Amigi, gra byla tylko projektowana dla Ami

Ostatnia aktualizacja: 06.01.2013 10:21:33 przez michalmarek77
[#11] Re: Ambermoon

@michalmarek77, post #10

moja wersja sie wieszala gdy zabijano wodza plemienia.
[#12] Re: Ambermoon

@AmiChris, post #11

Z nowych produkcji liczyłem na Legend of Grimrock,myślałem że będzie tak jak za starych dobrych czasów na Amidze.Niestety...
[wyróżniony] [#13] Re: Ambermoon

@skobrymm, post #12

Co z nia nie tak? Myslalem aby zakupic bo fajnie wygladala.
[#14] Re: Ambermoon

@AmiChris, post #13

"Co z nia nie tak? Myslalem aby zakupic bo fajnie wygladala"

Niby fajny RPG w starym stylu;stare,fajne klimaty z nową grafą;trudne zagadki;
tylko system walki mi nie pasuje(co jest "solą tej ziemi").
Jeśli odpowiadał Ci Ishar itd. to proszę...
[#15] Re: Ambermoon

@skobrymm, post #14

Ambermoon kojarzy mi się z ciągłym zmienianiem dyskietek w stacji dysków Niestety (a może stety) nie obdarzono mnie młodszym bratem który mógłby służyć za urządzenie do ich zmieniania Na A500, bez dysku ciężko było w to grać ;)

BTW co do LoG to IMO gra jest fajna ale czasem rozwikłanie niektórych zagadek jest bardzo trudne. Mnie nie podoba się system czarów bo np. co mi z tego, że od początku gry będę punkty doświadczenia inwestował w czary lodowe jak pierwszy zwój do nich znajdę dopiero na n-tym poziomie a tak, przez pierwsze kilka poziomów będę się "bujał" ze zwojami czerów których nie będę mógł użyć...? Niemniej uważam, że warto się zapoznać z tym tytułem. Ostatnio można go kupić za kilka $ w różnych promocjach. Gra ma edytor poziomów i spore już community które zdołało już nawet wypuścić swoją paczkę tekstur do podziemii ;)
[#16] Re: Ambermoon

@skobrymm, post #12

Żadna z nowych gier nie będzie już miała klimatu Amigi. To były inne czasy. Wtedy nie zwracaliśmy uwagi na piksele, realizm, liczyła się fabuła gry i grywalność, a "Legend of Grimrock" jest ładną i ciekawą grą (przynajmniej tak mi się wydaje po obejrzeniu filmików na YT).
[#17] Re: Ambermoon

@skobrymm, post #1

System walki zaproponowany w grach Thalionu (Amberstar, Ambermoon) oraz Blue Byte (Albion) jest jednym z najlepszych i najefektowniejszych, tak od strony technicznej, jak i wizualnej. Moim zdaniem przebija go tylko to co możemy zobaczyć w serii Wizardry (wg mnie najlepszy system walki w komputerowych RPG; widok fpp, ale decydujemy kto, kogo, czym i jak zaatakuje, znaczenie też ma to kto gdzie stoi; o kolejności decydują współczynniki).
Poza tym w latach 90tych było sporo cRPG z turowym systemem walki. Oprócz już wspomnianych w tym temacie warto zerknąć m.in. na:
- serię Realms of Arkania (miasta i podziema to fpp, podróżuje się za pomocą mapy, a walka to bardzo ładnie zrealizowana turówka, gdzie po specjalnych planszach przesuwamy figurki naszych bohaterów)
- serię Magic Candle (walka izometryczna)
- seria Might & Magic (całość w formie fpp)
- Betrayl at Krondor (walka izometryczna)
[#18] Re: Ambermoon

@glichtanski, post #16

Legend od grimrock rzeczywiście bardzo fajna, ale to inny gatunek - dungeon crawler - bardziej jak np. black crypt.
Co do ambermoona - znakomity, rozbudowany rpg - ale mi się te walki akurat nie podobały.
Jeśli chodzi o grę z rozbudowanym światem i systemem na ami to polecam balde of destiny.
Chyba, że odbijamy w 2 stronę - wtedy ishary ew. dungeon master II (inna para kaloszy ale również znakomita gra)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem