kategoria: Szukam gry
[#1] Gry / programy "KOLEJOWE" na Amidze
Zakladam temat w grach, chociaz dotyczy on rowniez programow uzytkowych (no ale wiadomo, nie ma sensu go dublowac).

Panowie, tak mnie tchnelo i zaczalem sie zastanawiac jakim nasza Przyjaciolka dysponuje "arsenalem" software dedykowanego kolejnictwu w kazdym mozliwym aspekcie?

A moze znajda sie jakies polskie akcenty?

Chodzi mi o programy mniej lub bardziej wiernie symulujace jazde pociagiem, symulatory stacji kolejowych, programy o charakterze informacyjnym, slowem wszystko co pod to podchodzi.

Do tego interesuje mnie takze temat "modelarstwo kolejowe i Amiga". Moze ktorys z uzytkownikow ma takie double-hobby? Ja sie bezposrednio modelarstwem nie zajmuje, ale znam pare osob, ktore to robia na dosc powaznym poziomie > ZKMK.

Znam popularne swego czasu gry A-Train i Railroad Tycoon, ktore pod sprawe podchodza.
[#2] Re: Gry / programy "KOLEJOWE" na Amidze

@mccnex, post #1

Transarctica wydaje się być fajną kolejową grą ;)
[#3] Re: Gry / programy "KOLEJOWE" na Amidze

@Sir_Lucas, post #2

To prawda, ale mi chodzi w sumie o "powazniejsze" produkcje, chocby amatorskie :)
[#4] Re: Gry / programy "KOLEJOWE" na Amidze

@mccnex, post #1

Locomotion
Locomotion (Kingsoft)
Guldkorn Expressen
Thomas
Bahnhof
Railroad Tycoon

Ostatnia aktualizacja: 16.06.2013 09:48:29 przez Dorian3d
[wyróżniony] [#5] Re: Gry / programy "KOLEJOWE" na Amidze

@mccnex, post #1

programy mniej lub bardziej wiernie symulujace jazde pociagiem

Swego czasu p. Marek Pampuch opisywał w MA całkiem fajny symulator pociągu pt....nie pamiętam.
Nawet w to grałem, wymagało czegoś lepszego niż 68000/7, widok był z "oczu" maszynisty i jeździło się po całym Królestwie Brytyjskim.

EDYTA: Znalazłem, nazywa się toto Train Driver v. 1.7 i leży sobie na Aminecie

Ostatnia aktualizacja: 16.06.2013 09:53:54 przez waldiamiga
[#6] Re: Gry / programy "KOLEJOWE" na Amidze

@waldiamiga, post #5

na Commodore 64 grałem w The Train - pociąg parowy w czasach II Wojny Światowej . Nie wiem czy jest wersja na amige.
[#7] Re: Gry / programy "KOLEJOWE" na Amidze

@pyzio2, post #6

SensibleTrainSpotting
[#8] Re: Gry / programy "KOLEJOWE" na Amidze

@mccnex, post #1

Może się wydawać śmieszne, ale kiedyś próbowałem pod PC-Taskiem uruchomić Mechanika EN57. Z marnym skutkiem i porzuciłem temat. Potem grałem w Mechanika na PC, ale pod DOS. Wiem, że mechanik kaprysił przy nowszych kartach graficznych. Podejrzewam, że DOSBox będzie rozwiązaniem, ale programu Mechanik EN57 nie mam.

Ostatnia aktualizacja: 17.06.2013 07:17:51 przez Cargo
[#9] Re: Gry / programy "KOLEJOWE" na Amidze

@Cargo, post #8

Ach! Wlasnie o takie perelki mi chodzilo, z tym, ze na Amige :) Pamietam jak moj tatko namietnie "pracowal" na linii pasazerskiej Zakopane - Nowy Targ OK

Mechanik faktycznie da sie odpalic pod DOSBoxem na Windowsie, przynajmniej w/g informacji znalezionej na nieoficjalnej stronie domowej gry:

http://mechanik-en57.pl/

Byl jeszcze niezwykle ciekawy, acz skromny graficznie symulator stacji Poznan Glowny, download tutaj:

http://archeo.kolej.pl/software/nastawnia.html

...klasyka wśród programów symulujących sterowanie ruchem kolejowym na stacji. Od tego chyba wszyscy zaczynali...

@Dorian, dzieki, choc najbardziej obiecujaca gra niestety po niemiecku! :)

@Waldi, perelka, big thx! OK

@Pyzio, rowniez dzieki, znam te gierke, calkiem milo mozna spedzic czas.

Tematu nie zamykam wiec jak sie jeszcze komus cos przypomni to dawajcie.

Ostatnia aktualizacja: 17.06.2013 07:52:21 przez mccnex
[#10] Re: Gry / programy "KOLEJOWE" na Amidze

@mccnex, post #9

Jeszcze A-Train :)
[#11] Re: Gry / programy "KOLEJOWE" na Amidze

@mccnex, post #9

@Dorian, dzieki, choc najbardziej obiecujaca gra niestety po niemiecku!

No to słownik w łapę i dajesz. :)

Swoją drogą, nie rozumiem tego strachu czy niechęci do niemieckiego. Ja tam się nie zniechęcałem, gdy próbowałem rozgryzać Vermeera. Wyszło mi to tylko na dobre - dzięki tej grze jestem teraz tłumaczem :)
A znajomość podstawowych słówek po niemiecku może się bardzo przydać, zwłaszcza kolejowych. :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem