kategoria: Szukam gry
[#1] Szukam tytułu gry - chyba klon Boulder Dasha
Grałem kiedyś dawno w grę podobną do Boulder Dasha, której nigdzie nie mogę znaleźć. Szukam na Google, po screenach w bazach danych gier amigowych i żaden screen ani tytuł nie przypomina mi jej, dlatego proszę o jakiekolwiek wskazówki w celu znalezienia tytułu gry.

Gra jest stara. Na pewno grałem na gołej A500 z 0,5 MB RAM. Gra jest dość podobna do Boulder Dasha, ale ma pewne zasadnicze różnice:

- nie można kopać dopóki nie znajdzie się łopaty (część tuneli jest na ogół już wykopanych)
- w poziomach występują 2 scenerie. Jednak podziemna, wygląda podobnie jak Boulder Dash. Brązowa ziemia i różne rzeczy, chyba jakieś skały itd. Jest też część na ziemi. Ta część jest w niebieskiej scenerii z białymi platformami. Ta część bardziej przypomina platformówkę niż Boulder Dasha. Są drabiny, platformy, z których można normalnie spaść. Niektóre poziomy mają dwie części podziemną i naziemną, niektóre tylko podziemną, niektóre tylko naziemną.

Są też przeszkadzajki. Pamiętam szczególnie jedną z nich - nazywaną wcześniej UFO. Wygląda jak cukierek trochę i porusza się symetrycznie do ruchów bohatera. Dlatego unikanie UFO jest to bardziej zadanie logiczne niż zręcznościowe. Szczególnie pamięta z, że na 5 poziomie był problem z UFO.

Gra ma 50 poziomów, a jak się przejdzie ostatni pojawia się komunikat jesteś pierwszy, który przeszedł 50 poziom. Napisy były po angielsku.

Bardzo proszę o jakieś wskazówki do tej gry.

Z góry dzięki.
[#2] Re: Szukam tytułu gry - chyba klon Boulder Dasha

@kzez1986, post #1

Czy gra była na jednej dyskietce ?
Czy na dyskietce były inne gry?
W którym roku grałeś w tę grę?
czy gra było dla pojedynczego gracza ?
[#3] Re: Szukam tytułu gry - chyba klon Boulder Dasha

@kzez1986, post #1

Może to gra z awatara użytkownika Esio?
[#4] Re: Szukam tytułu gry - chyba klon Boulder Dasha

@Norbert, post #2

Czy gra była na jednej dyskietce ?

Tak. Na 1.

Czy na dyskietce były inne gry?

Nie przypominam sobie. Na 95% nie.

W którym roku grałeś w tę grę?

We wczesnych latach 90-tych.

czy gra było dla pojedynczego gracza ?

Tak. Nie przypominam sobie żadnego trybu dla większej liczby graczy.

Może to gra z awatara użytkownika Esio?

Nie. Takiej grafiki nie przypominam sobie. Miejsca do kopania były brązowe.
[#5] Re: Szukam tytułu gry - chyba klon Boulder Dasha

@kzez1986, post #4

Ostatni strzał: może Digger (nie mylić z Diggers na CD32)?
[#6] Re: Szukam tytułu gry - chyba klon Boulder Dasha

@kzez1986, post #1

DIAMENTY - jest opisana Top SECRET ROK 1995 - 1 numer strona 33
[#7] Re: Szukam tytułu gry - chyba klon Boulder Dasha

@kzez1986, post #4

- czy podziemia i ziemia miescily sie na jednym ekranie ?
- w jaki sposob realizowana bylo przemieszczenie miedzy lokacjami (przesuwane rownomiernie czy przeskok ekranow? )
- jak wygladal "bohater" gry ?
- jaki byl cel gry

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2013 19:32:27 przez Norbert
[#8] Re: Szukam tytułu gry - chyba klon Boulder Dasha

@kzez1986, post #1

link

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2013 19:39:50 przez Dorian3d
[#9] Re: Szukam tytułu gry - chyba klon Boulder Dasha

@Norbert, post #7

Dzięki za podpowiedzi, ale to nie te gry. Digger to trochę inny gatunek. Gra, której szukam jest wzorowana na Boulder Dashu i ma też element logiczny. Diamenty też nie. Gatunek faktycznie ten sam, ale:

- gra, której szukam nie była polska, pamiętam angielskie napisy
- gra była starsza niż 95 rok (grałem w nią we wczesnych latach 90), miała 50 poziomów (Diamenty 100), na 1 dyskietce (Diamenty na 3)
- kolorystycznie widziałem na screenie to podziemia w grze której szukam były brązowe (więc się nie zgadza), no i nie było krajobrazów nocnych. W części na ziemi był kolor niebieski

- czy podziemia i ziemia miescily sie na jednym ekranie ?

Nie mieściły się na jednym.

- w jaki sposob realizowana bylo przemieszczenie miedzy lokacjami (przesuwane rownomiernie czy przeskok ekranow? )

Płynne przesuwanie, chodzenie góra dół.

- jak wygladal "bohater" gry ?

Nie pamiętam. Chyba ludzik.

- jaki byl cel gry

Dokłądnie nie pamiętam. Level się przechodziło chyba jak się znalazło klucz do wyjścia i wyjście, ale możliwe że coś się zbierało.
[#10] Re: Szukam tytułu gry - chyba klon Boulder Dasha

@Dorian3d, post #8

W ogóle to nie pasuje do opisu:

Gra jest dość podobna do Boulder Dasha, ale ma pewne zasadnicze różnice:

- nie można kopać dopóki nie znajdzie się łopaty (część tuneli jest na ogół już wykopanych)
[#11] Re: Szukam tytułu gry - chyba klon Boulder Dasha

@KJB, post #10

Repton?

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2013 21:15:57 przez OSH
[#12] Re: Szukam tytułu gry - chyba klon Boulder Dasha

@OSH, post #11

Znalazłem tę grę!

Może z klonem Boulder Dasha to faktycznie przesadziłem, ale gra ma jednak pewne elementy wspólne, a grałem w to ze 20 lat temu. Chodziło mi o Black magic.

Dzięki za wszelką pomoc.

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2013 23:45:59 przez kzez1986
[#13] Re: Szukam tytułu gry - chyba klon Boulder Dasha

@kzez1986, post #12

Bazowa grapomysł Takie klimaty są superpomysł
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem