[#1] Konwersja gry ABUSE na Amigę?
Cześć,
ponoć jest konwersja tej gry na Amigę (nawet OCS - chociaż chyba i tak wymaga HDD, więc powiedzmy, że u mnie to jednak byłoby AGA ;) ) - czy ktoś z Was kojarzy, skąd można grę takową ściągnąć?
[#2] Re: Konwersja gry ABUSE na Amigę?

@YERZMYEY/HOOY-PROGRAM, post #1

Aminet.
[#3] Re: Konwersja gry ABUSE na Amigę?

@YERZMYEY/HOOY-PROGRAM, post #1

Czyli jednak nie ma wersji tej gry na zwykłą nierozszerzoną Amigę 1200?

Jedynie w najwcześniejszej wersji jest jakaś mała wzmianka -
"Abuse should run on a 68020, but we haven't tested it on anything less
than an 060. It should run on a 030/50"

Ee, to jednak dam sobie spokój.

Ostatnia aktualizacja: 21.08.2013 15:04:41 przez YERZMYEY/HOOY-PROGRAM
[#4] Re: Konwersja gry ABUSE na Amigę?

@YERZMYEY/HOOY-PROGRAM, post #3

Requirements:
Abuse should run on a 68020, but we haven't tested it on anything less
than an 060. It should run on a 030/50. Graphics boards are supported,
as well as AGA and even ECS.

Wygląda na to że na A500 z turbo jest szansa, ale na gołej to raczej słabo :P
[#5] Re: Konwersja gry ABUSE na Amigę?

@Norbert, post #2

Jest, grałem w to nawet. Jest kilka haczyków, potrzeba mocnego procesora bo gra staje jak się sporo alienów czy wybuchów po ekranie miota, kolejny odsiew był dla mających nieoryginalne klawiatury, było miejsce gdzie trzeba było nacisnąć dwa klawisze równocześnie aby przeskoczyć i ruszyć dalej i tam odpadali posiadacze towerek. I atrakcja ostatnia, duże pomieszczenie z działkami i latającymi maszynami gdzie grając na Amidze (320x240) rozwalali cię spoza zasięgu twojego wzroku. Dało się to przejść używając 640x480 ale wtedy nie było Amigowego sprzętu który to umożliwiał. Przeszedłem to na służbowym pececie rok czy dwa później.

Pozdrawiam
[#6] Re: Konwersja gry ABUSE na Amigę?

@qntos, post #4

Wygląda na to że na A500 z turbo jest szansa...

Niepoprawny optymista. Jak pamietam na moim konfigu, czyli na A1200 BlizzardPPC 266/ 040 33MHz z kata graficzna BVision i 96MB fastu, gra potrafila haczyc w co goretszych momentach.
[#7] Re: Konwersja gry ABUSE na Amigę?

@Mufa, post #6

Na 060/60MHz na AGA działa elegancko.
[#8] Re: Konwersja gry ABUSE na Amigę?

@Mufa, post #6

Zgadza się gra jest wymagająca ale grałeś raczej w port 68k a twój Blizzard był w tej materii był słabiutki, chociaż GFX BVision trochę pomagała.

Ostatnia aktualizacja: 21.08.2013 16:40:45 przez BULI
[#9] Re: Konwersja gry ABUSE na Amigę?

@gorzyga, post #7

Na 060/60MHz na AGA działa elegancko.

Ale mowisz to w oparciu o wrazenia z pierwszego levelu, czy po przejsciu chociaz kilku gdzie nagle wyskakuje ze 20 potworow, ktore jednoczesnie wybuchaja i rozlatuja sie na kawalki? Jesli to drugie, to znaczy ze na AGA i 060 gra sie w to lepiej niz na 040 i GFX, ale nie zmienia to faktu ze A500 plus jakas dopalka to ia tak zdecydowanie za malo.
[#10] Re: Konwersja gry ABUSE na Amigę?

@BULI, post #8

Zgadza się gra jest wymagająca ale grałeś raczej w port 68k a twój Blizzard był w tej materii był słabiutki, chociaż GFX BVision trochę pomagała.

No gralem tez w port dla PPC, ale pod AmigaOS 4, w czasach gdy nie mialem juz A1200 z PPC. Natomiast o ile mi wiadomo wersji WOSowej dla AmigaOS 3 nie wiedziec czemu nie bylo (90% owczesnych portow gier z PC taka wersje mialo). Wiec masz racje, swoje doswiadczenia opisywalem w oparciu o port dla 68k.
[#11] Re: Konwersja gry ABUSE na Amigę?

@Mufa, post #9

Sporo w nią grałem, zdarzały się jakieś spadki ilości klatek, ale grało się dobrze.
[#12] Re: Konwersja gry ABUSE na Amigę?

@gorzyga, post #11

A swoją drogą to faktycznie ciekawe, czy dałoby radę zagrać na wypasionym MiniMigu lub Mist.
Tak da się to chyba pokaźnie podkręcić.
Ot, ciekawostka.
[#13] Re: Konwersja gry ABUSE na Amigę?

@Mufa, post #6

Miałem to samo na BPPC z 040/40 i BVPPC ale z tego co pamiętam to grałem w 640x480. Fajna gra. Ze starych PC gierek tego typu świetne jest też Blackthorne. Można pograć pod emu na Maćku.
[#14] Re: Konwersja gry ABUSE na Amigę?

@Torin, post #13

Dalej masz taki sam konfig, sprawdź czy dasz radę pograć w takiej rozdzielczości.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem