[#1]
Foundation - dziwny efekt przy save/load
Ostatnio wziąłem się za "Foundation Director's Cut" z dodatkiem "Undiscovered Land". Pierwszą misję przeszedłem bez problemów "technicznych", ale grając w misję 2 występuje u mnie dziwny objaw: po jakichś 50 minutach gry nie mogę nagrać ani załadować stanu gry, bo wybierając opcję save lub load gra wychodzi na moment do WB, mryga pojawiający się requester, ale natychmiast następuje powrót do okna gry. Sama akcja gry toczy się dalej normalnie, tylko że nie można jej nagrać. Oprócz tego jeśli skorzystam w zaistniałej sytuacji z opcji przerwania misji, to gra wychodzi do WB i nie zwalnia zajętej pamięci Chip (gra powinna wrócić do menu głównego "Foundation" ). Prawidłowo działa wyjście z gry - powrót do WB i zwolnienie pamięci. Można po tym ponownie uruchomić grę i wszystko działa prawidłowo.
Robiłem testy pamięci Amigi - błędów brak. Robiłem też test polegający na tym, że uruchamiałem "Foundation", ładowałem stan gry i zostawiałem komputer żeby chodził jakiś czas (raz na godzinę, drugi na 1,5 godz.), ale nie grałem aktywnie (coś tam czasem kliknąłem). Po tym teście save/load działało prawidłowo.
O co tu chodzi?
P.S. Wszystkie ekrany mam ustawione w preferencjach gry na 320*256.
P.S.2 Może to ma związek z tym -> "Foundation" gra muzykę z CD, ale czasem (mam trochę wiekowy napęd CD) utwór nie chce "zaskoczyć" i po kilku próbach gra uznaje, że w napędzie nie ma płyty. Potem już nie próbuje odgrywać muzyki, nawet jeśli wyjmę i ponownie włożę płytę.