[#1] Foundation - dziwny efekt przy save/load
Ostatnio wziąłem się za "Foundation Director's Cut" z dodatkiem "Undiscovered Land". Pierwszą misję przeszedłem bez problemów "technicznych", ale grając w misję 2 występuje u mnie dziwny objaw: po jakichś 50 minutach gry nie mogę nagrać ani załadować stanu gry, bo wybierając opcję save lub load gra wychodzi na moment do WB, mryga pojawiający się requester, ale natychmiast następuje powrót do okna gry. Sama akcja gry toczy się dalej normalnie, tylko że nie można jej nagrać. Oprócz tego jeśli skorzystam w zaistniałej sytuacji z opcji przerwania misji, to gra wychodzi do WB i nie zwalnia zajętej pamięci Chip (gra powinna wrócić do menu głównego "Foundation" ). Prawidłowo działa wyjście z gry - powrót do WB i zwolnienie pamięci. Można po tym ponownie uruchomić grę i wszystko działa prawidłowo.
Robiłem testy pamięci Amigi - błędów brak. Robiłem też test polegający na tym, że uruchamiałem "Foundation", ładowałem stan gry i zostawiałem komputer żeby chodził jakiś czas (raz na godzinę, drugi na 1,5 godz.), ale nie grałem aktywnie (coś tam czasem kliknąłem). Po tym teście save/load działało prawidłowo.

O co tu chodzi?

P.S. Wszystkie ekrany mam ustawione w preferencjach gry na 320*256.
P.S.2 Może to ma związek z tym -> "Foundation" gra muzykę z CD, ale czasem (mam trochę wiekowy napęd CD) utwór nie chce "zaskoczyć" i po kilku próbach gra uznaje, że w napędzie nie ma płyty. Potem już nie próbuje odgrywać muzyki, nawet jeśli wyjmę i ponownie włożę płytę.
[#2] Re: Foundation - dziwny efekt przy save/load

@PopoCop, post #1

Coś z tym napędem może być, ale ja bym jeszcze sprawdził ile masz pamięci Chip. Może jej brakuje.
[#3] Re: Foundation - dziwny efekt przy save/load

@mailman, post #2

Grę odpalam przy 1.8 MB wolnego ChipRAM, podczas gry nie schodzi poniżej 800 kB wolnego Chipu (tyle pokazuje informacja w grze).
[#4] Re: Foundation - dziwny efekt przy save/load

@PopoCop, post #3

Jeżeli requester szybko znika to proponuję użycie SnoopDosa. Można też sprawdzić jak gra zachowuje się z HDD. Zerknąłbym jeszcze na wszystkie assigny jakie gra wykonuje przed uruchomieniem. Jeżeli zajdzie taka potrzeba to przypisać na dysk/w inne miejsce.
Wziąłbym pod uwagę również sugestię mailmana o sprawdzenie napędu (i przy okazji połączenia z kontrolerem na innej taśmie). Stare CDRomy lubią mieszać z niewiadomych przyczyn... a w zasadzie ze starości. Chociaż zmiana filesystemu do CDka też może pomóc. Powodzenia! OK
[#5] Re: Foundation - dziwny efekt przy save/load

@Lokaty, post #4

Grę mam zainstalowaną na HDD, a Snoopdos nic nie pokazuje w momencie znikania requestera.
[#6] Re: Foundation - dziwny efekt przy save/load

@PopoCop, post #5

Czy w SnoopDosie masz włączone "zbieranie" wszystkich przypadków? Poza tym jedynie przychodzi mi do głowy jakieś nieporozumienia ze strony filesystemu HDD, ew. jakichś łatek. Jak pamiętam to gra ma program konfiguracyjny. Może tam coś wyłączyć?? Nic innego narazie nie przychodzi mi do głowy...
[#7] Re: Foundation - dziwny efekt przy save/load

@Lokaty, post #6

A jak się włącza to "zbieranie"? W programie konfiguracyjnym nie ma za bardzo czego wyłączać. Zmieniłem tylko requestery z custom na ASL, ale nie pomogło.
Nabieram podejrzeń, że ten mój kłopot wynika z jakiegoś błędu w grze. Jestem cały czas w drugiej misji i nie mogę jej skończyć, chociaż cel osiągnąłem.
Poza tym wydaje mi się, że ten dziwny efekt blokady save/load pojawia się po częstym ładowaniu stanu gry.
[#8] Re: Foundation - dziwny efekt przy save/load

@PopoCop, post #7

1. Spróbuj zainstalować grę w minimalnym stopniu (niech większość idzie z CD) i napisz czy też to występuje.

2. Spróbuj z wyłączoną muzyką z CD (na jakim sterowniku pracuje Twój CD-Rom?)
[#9] Re: Foundation - dziwny efekt przy save/load

@mailman, post #8

Używam AsimCDFS.
[#10] Re: Foundation - dziwny efekt przy save/load

@PopoCop, post #9

Zainstalowałem grę od nowa i zrobiłem kopię CD. Teraz muzyka z CD odtwarza się bez problemów. Dziwny objaw przy save/load zniknął - nie wiem czy dzięki reinstalacji gry, czy prawidłowemu działaniu audio CD.
Niestety wciąż nie mogę przejść misji nr 2, o czym piszę w innym wątku...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem