[#1] Microprose Soccer
Witam,
Ostatnio nabyłem oryginalną grę Microprose Soccer :) Myślę, że tytułu nie trzeba nikomu przedstawiać (a jak ktoś nie zna to niech zagra). Ja uwielbiałem tą grę na mojego Commodore 64. Teraz pomyślałem, że zdobędę ją na Amigę 1200.

Pudełko, instrukcja i dyskietka w doskonałym stanie - niestety przeżyłem rozczarowanie gdy okazało się, że gra się nie uruchamia.

Pytałem innego sprzedawcy w sprawie tej gry, bo myślałem, że zakupię kolejną - i uzyskałem informację: Microprose Soccer nie jest kompatybilny z Amigą 1200.... Podobno działa tylko na A500.
Gierka jest z 1989 roku.

Czy ktoś może potwierdzić, że można to odpalić jedynie na A500?
[#2] Re: Microprose Soccer

@puncol, post #1

Hejka.
1. Czy próbowałeś w boot menu wyłączyć kości aga i/lub cache procesora?
2. Czy próbowałeś najpierw załadować z dyskietki kickstart1.3?
[#3] Re: Microprose Soccer

@KJB, post #2

To była wersja na Amigę?
[#4] Re: Microprose Soccer

@OSH, post #3

Tak, była. I nawet jest instalator WHDLoad.
Najlepsza piłka na C64. Na Amidze jednak tylko SWOS.
[#5] Re: Microprose Soccer

@Sir_Lucas, post #4

MicroProse soccer na ami także jest świetny. Nie ta skala co SS aczkolwiek jeśli komuś podobała się gra na c64 może śmiało atakować wersje amigowa.
[#6] Re: Microprose Soccer

@michalmarek77, post #5

To jedyna piłka która mi się podobała i grałem w to na głomodorku. Bardzo przyjemna gra.
[#7] Re: Microprose Soccer

@Radek_Cz, post #6

Z dobrych piłek na C64 to jeszcze Liverpool ukazał się dość późno, ale pamiętam, że spędziłem przy niej sporo czasu też :) Jednak M.Soccer była najlepsza do czasów SWOSA.

Właśnie uruchomiłem Microprose Soccer za pomocą WHDLoad na A1200 060. Chodzi bez problemu.

Tutaj masz link do instalatora.

Ostatnia aktualizacja: 26.08.2013 22:10:47 przez Sir_Lucas
[#8] Re: Microprose Soccer

@KJB, post #2

Niestety nie mam dyskietki z kickstart 1.3 i wstyd sie przyznac, ale nie wiem jak wylaczyc kosci agai/lub cache procesora :) Jestem poczatkujacy, od zawsze uwielbialem amigę i dopiero teraz po wielu latach nabyłem własną :) Wczesniej przez krótki czas mialem A500.

W każdym razie na WHDLoad działa na A1200 bez problemu. Jednak z dyskietki nie udało mi sie odpalic, moze na starszym kickstarcie by ruszyło....

Wielkie dzięki za odzew.
Uwazam, ze Microprosse Soccer na C64 był/jest najlepszy. Na Amige mam SWOS i tez uwazam, ze to chyba najlepsza pilka na ten sprzet!

Ostatnia aktualizacja: 27.08.2013 15:52:06 przez puncol
[#9] Re: Microprose Soccer

@puncol, post #8

Żeby wyłączyć AGAtę musisz zaraz po włączeniu/po zresetowaniu kompa przytrzymać oba dwa przyciski
mychy, pojawi sie tak zwane boot menu, tam poszukaj odpowiedniej opcji.
[wyróżniony] [#10] Re: Microprose Soccer

@Radek_Cz, post #9

Konkretnie musisz wybrać opcję "Display Options", a potem "Original Chip Set" (emulacja kości graficznych używanych w A1000, A500 i CDTV albo "Enhanced Chip Set" (emulacja kości graficznych używanych w A500+, A600 i A3000. Nie wybieraj "Best Available", bo wtedy A1200 wybierze swoje własne kości AGA, a tego chcesz uniknąć.:D
[#11] Re: Microprose Soccer

@Sir_Lucas, post #4

Najlepsza piłka na C64. Na Amidze jednak tylko SWOS.

Zgadzam się- sporo czasu po lekcjach (a czasem w czasie :) ) spędziliśmy na tym tytule OK
[#12] Re: Microprose Soccer

@BULI, post #11

Działa na A1200- wyłączyłem cache i AGA i poszło na kicku 3.1

Fajnie się gra po latach, brakuje kumpli do gry bo to byłą siła tej piłki.
Po trudnych początkach dostałem 1:3 od Omanu, teraz pasmo sukcesów:
Oman 6:0
Camerun 8:2
USA 7:1
[#13] Re: Microprose Soccer

@BULI, post #12

Szkoda tylko że wszystkie te gole zdobyłeś zapewne w jeden sposób - z narożnika pola karnego. Ten brak róznorodności zabija po dłuższym czasie gryewalność. Owszem na C64 to wystarczyło i potwierdzam że tam możnaby Microprose Soccer uznać za najlepszą piłkę nożną, ale na Amidze przy takim SWOS, to jedynie ciekawostka. .
[#14] Re: Microprose Soccer

@OSH, post #10

Konkretnie musisz wybrać opcję "Display Options", a potem "Original Chip Set" (emulacja kości graficznych używanych w A1000, A500 i CDTV albo "Enhanced Chip Set" (emulacja kości graficznych używanych w A500+, A600 i A3000. Nie wybieraj "Best Available", bo wtedy A1200 wybierze swoje własne kości AGA, a tego chcesz uniknąć.

Dziękuję za świetną poradę OK
[#15] Re: Microprose Soccer

@Mufa, post #13

Działa na A1200- wyłączyłem cache i AGA i poszło na kicku 3.1

Fajnie się gra po latach, brakuje kumpli do gry bo to byłą siła tej piłki.
Po trudnych początkach dostałem 1:3 od Omanu, teraz pasmo sukcesów:
Oman 6:0
Camerun 8:2

BULI kim grałeś? Brazylią? :) Jak byłem "mały" to zagrywałem się przez parę lat w Microprose Soccer, potrafiłem nawet zajść bardzo daleko grająć Omanem :)

Szkoda tylko że wszystkie te gole zdobyłeś zapewne w jeden sposób - z narożnika pola karnego. Ten brak róznorodności zabija po dłuższym czasie gryewalność.

Jak dla mnie edycja na C64 jest najlepsza i nie narzekałem nigdy na monotonię. Fakt, strzelając z narożnika pola karnego masz 95% szansy na gola, ale potrafiłem też tafiać z rożnych, z przerzutek, oraz od przodu (odpowiednio podkręcając piłkę). Właśnie to podkręcanie piłek jest świetne :) Dodatkowo zawsze gram z uruchomioną pogodą, a jak pada deszcz to dopiero zaczyna się jazda i nigdy nic nie wiadomo!
[#16] Re: Microprose Soccer

@Mufa, post #13

Owszem patent z narożnika jest podstawą, ale jak grasz z lepszym rywalem (typu Brazylia) to moim zdaniem, skuteczność tej techniki spada do gdzieś 30%.

No i jak wspomniał puncol jest podkręcanie (fajne ale czasami przesadzone), są przewrotki, można lobować wcale nie jest tak monotonnie szczególnie z żywym, dobrze grającym przeciwnikiem.

Po zagraniu w Microprose Soccer postanowiłem przypomnieć sobie co czułem przesiadając się na 16bit i odpaliłem SWOSa (96/97).
Powiem wam, że MASAKRA!!!

Mechanika gry, wrażenia, swoboda, piłkarski feeling- jak bym grał w gierkę z liczoną fizyką.
Nie ma co porównywać- SWOS nadal jest miodny OK

Mała dygresja w kwestii sterowania- żadnych padów do tych gier (męczyłem się długo i bez sensu), tylko prawdziwe JoyE :D

Ostatnia aktualizacja: 28.08.2013 21:43:17 przez BULI
[#17] Re: Microprose Soccer

@BULI, post #16

Zgadzam się, tylko joystick! Również wczoraj zrobiłem sobie wycieczke po historii soccerów, najpierw Microprose Soccer a później SWOS - i faktycznie różnica olbrzmymia ale bawiłem się przy tych produkcjach niesamowicie.

To kiedy gramy na nich po sieci :))))))

W Microprose Soccer nie zapomnijcie, że siłę podkręcania możecie ustawić w opcjach (LO, MED, HI). Ja gram na średnich. A granie z drużyną mocniejszą np. Brazylią to istna walka i zazwyczaj mi tylko deszcz pomaga by wbić gola. Nie ma co liczyć na udany strzał z narożnika.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem