[#1] Gra "KFI"
Witam

W prastarych czasach, jeszcze przed wynalezieniem pisma posiadałem dyskietkę z kompilacją gier 10 in 1 na Amigę. Po jej odpaleniu pokazywało się menu wypisane w CLI (pamiętam, że kompilacja była dziełem kogoś ze Skarżyska-Kamiennej) w którym po wpisaniu cyfry od 1 do 10 odpalała się jedna z gier - a pośród pacmanów, galag oraz pongów znajdowała się tajemnicza "KFI". Dyskietka nie przetrwała próby czasu (okazało się, że wieku temu nagrałem na nią coś innego), a w kwestii samej gry:

- Zna ją ktoś, albo wie gdzie można ją zdobyć lub chociaż znaleźć screenshoty -

Internety zdają się milczeć na ten temat, zupełnie jakby to wspaniałe dzieło rozpłynęło się w morzu zer i jedynek.
Moja pamięć opisuje kfi w taki sposób - była to mutacja arkanoida, pozbawiona muzyki. Gdy piłeczka nie trafiła w paletkę to plansza rysowała się od nowa, tzn przegrywaliśmy gdyż mamy tylko jedno życie na przejście gry. Nie wiem co działo się po zbiciu wszystkich cegiełek, gdyż pomimo starań 6 letni orson nie był w stanie tego dokonać. To co zapadło w pamięci jednak najbardziej to obrazek przedstawiający ufoka, podobnego do tych z serii "Aliens" który widniał u góry ekranu, jako ozdobnik. Nie wiem, czy to był produkt polski czy zagraniczny.

Gdyby to przypadkiem odświeżyło komuś pamięć - na dyskietce prócz kfi znajdowały się tytuły:

1. Nie pamiętam
2. Galaga 92
3. Super Pacman 92
4. Nebulus
5. Killer (ten niestety nie działał)
6. Kfi
7. Poing
8. Pong
9. Impossible mouse
10. - nie pamiętam, ale chyba był to program Degrader do wyłączania dodatkowego ramu itd
[#2] Re: Gra "KFI"

@Orson, post #1

Może to któraś z tej listy:
link
[#3] Re: Gra "KFI"

@PopoCop, post #2

Hol sprawdzałem jako pierwszy, niestety tam nie ma Kfi. Gierka zajmowała pewnie kilkadziesiąt KB i możliwe, że była Freeware (nie widzę możliwości, aby ktoś chciał żądać pieniędzy za taki twór). Pod inną nazwą też nie udało mi się tego znaleźć wśród innych klonów akranoida. Kfi pasowałoby na gierkę z Aminetu, ale tam oczywiście też jej nie ma.
[#4] Re: Gra "KFI"

@Orson, post #3

Poszukam jutro u siebie, mam jakieś dwie dyskietki z malutkimi grami. Może tam coś będzie.
[#5] Re: Gra "KFI"

@Orson, post #3

Może spróbuj przejrzeć dyski Freda Fisha? Często można tam znaleźć mało znane programy czy gry. Tylko takie szukanie to zabawa na dłużej..
[#6] Re: Gra "KFI"

@Orson, post #1

Można obadać dyski Assassins na back2roots. Są tam też obrazki ale są bardzo małe, ale może znajdziesz tam to czego szukasz. Kiedyś mi się marzyło by była strona ze wszystkimi grami freeware/shareware/public domain przynajmniej ze screenshotami, ale to zajęcie na lata :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem