[#1] możliwe porty na Amigę?
w środowisku retro sprzętów ostatnie lata obfitowały ciekawymi portami jak np. Canabalt na C64, Wolf 3D na gołym ST, Angry Birds na MegaDrive, o małym Atari nawet nie wspominam.

Dlaczego więc poza wyjątkami na Amigę wychodzą głównie porty FPSów z lat 90., które wymagają 040 (060) lub kolejne platformery z żenującą animacją postaci. Czy technicznie zamiast kolejnej wersji Dooma nie dałoby się przenieść na nasze komputery takich pozycji jak:

Advance Wars
Chu Chu Rocket (od 2001 r. jest wersja ST/ST/Falcon)
czegoś podobnego do http://armorgames.com/play/12009/ ?

Ostatnia aktualizacja: 04.12.2013 07:56:58 przez charliefrown
[#2] Re: możliwe porty na Amigę?

@charliefrown, post #1

Ależ "technicznie" nie ma tu żadnego problemu. Ale technikalia to nie jedyny aspekt tworzenia oprogramowania...
[#3] Re: możliwe porty na Amigę?

@charliefrown, post #1

Wiesz, w 2001 kilka gier zostało wydanych. Chu Chu Rocket jest bardzo fajną pozycją, nawet nie wiedziałem, że na Atari się pokazało (chociaż nieoficjalnie) w 2001 roku. Mam na DCku Chu Chu Rocket i nazywam ją "grą niszczącą przyjaźnie" ;). Po 2001 roku również kilka tytułów się pokazało, możesz sprawdzić na przytoczonej stronie, jednak w większości to nic ciekawego.

Ostatnia aktualizacja: 04.12.2013 09:32:43 przez Lokaty
[wyróżniony] [#4] Re: możliwe porty na Amigę?

@charliefrown, post #1

Dałoby się, jednak środowisko musi najpierw ustalić czym jest Amiga, co jest Amigą i jakie cechy, do 5 pokolenia wstecz, powinien posiadać prawdziwy amigowiec. Poza tym środowisko jest zbyt zajęte oczekiwaniem na powtórne przyjście w chwale.

Podsumowując: powodem przewagi innych platform retro nad środowiskiem amigowym jest umiłowanie amigowców do pchania pary w gwizdek.
[#5] Re: możliwe porty na Amigę?

@Daclaw, post #4

Hehe, aż do 5 pokolenia wstecz? A to darmozjady!
[#6] Re: możliwe porty na Amigę?

@charliefrown, post #1

Duża część programistów opuściła Amigę klasyczną lub przeniosła się na Morphosa względnie OS4, gdzie zrobienie konwersji nie wymaga aż tak wiele pracy i czasu. Z drugiej strony na PC też nie są wydawane gry na 386SX z VGA. W tym roku mieliśmy trochę portów z AtariST. Dalej można grać w gry pod emu maka wiec nie warto ich portować (chyba, że się ma nadmiar czasu).
[#7] Re: możliwe porty na Amigę?

@Daclaw, post #4

Podsumowując: powodem przewagi innych platform retro nad środowiskiem amigowym jest umiłowanie amigowców do pchania pary w gwizdek.

Patrząc z perspektywy gracza się zgodzę, natomiast z perspektywy użytkownika już nie do końca.
Powodu szukałbym w braku programistów uzbrojonych w odpowiednią wiedzę i/lub braku chęci/czasu/... tych, który takową dysponują. To że część środowiska chce mieć nowsze rozwiązania, które gdzieś czerpią z przeszłości nie usprawiedliwia braku produkcji retro. Tak czy siak, uważam że będzie się to powoli, ale sukcesywnie zmieniać na lepsze.
[#8] Re: możliwe porty na Amigę?

@michal_zukowski, post #6

Z drugiej strony na PC też nie są wydawane gry na 386SX z VGA.

Bo nikt nie był dotychczas zainteresowany wskrzeszaniem tych maszyn.
Choć to też, jak się zdaje, zaczyna się zmieniać i pojawia się zainteresowanie tymi komputerami na aukcjach. Sam kiszę 486SX w piwnicy i mam coraz większą ochotę go odpicować. Kto by pomyślał jeszcze 10 lat temu...
[#9] Re: możliwe porty na Amigę?

@Daclaw, post #8

no to z tego wynika, że nikt na razie nie jest zainteresowany wskrzeszaniem amig klasycznych
[#10] Re: możliwe porty na Amigę?

@michal_zukowski, post #6

Na PC, z tego co się orientuję, również istnieje scena retro. Ja, z racji tego, że interesuję się strategiami, znałem swego czasu parę osób lubiących tworzyć klony Dune 2 na PC.

Sytuacja Amigi jest trochę inna. Po pierwsze uważam, że nie należy przyrównywać Amigi do 386SX, bo Amiga to troszkę inna kategoria. PC poszło do przodu i mamy dzisiaj wiele maszyn w pełni zgodnych sprzętowo z tamtymi starszymi komputerami. Użytkownicy PC nie mieli dylematów - czy kolejny Pentium Core-Duo z dwoma rdzeniami to nadal PC, czy już "coś innego".

Droga Amigi po plajcie Escomu, a później "Awanturze o Basię", czyli szukaniu dobrego domu dla dalszego rozwoju Amigi, rzeczywiście rozgałęziła się i dziś mamy sceny Amigi "zwyczajnej", MorphOSa, AmigaOS 4 oraz AROSa.

Dla mnie Amiga nie istnieje bez systemu AmigaOS 1.x-3.x, natywnego uruchamiania gier (z dyskietek lub WHDLoad), Protrackera, Deluxe Paint itp. I nie jest prawdą, że zatrzymałem się w miejscu. Ja nie uruchomię sobie Firefoxa na Amidze, ale użytkownicy AmigaOS 4 np. nie uruchomią sobie natywnie gier dla AGA. To są dwie wykluczające się drogi, ja wybrałem po prostu jedną z nich, oni wybrali tę drugą.

Ja używam internetu tylko na PC, bo uważam że nie warto umaczać 12000zł, by dostać komputer z procesorem 2GHz i móc sobie przeportować Firefoxa, który i tak będzie się wieszał, wolno działał itp. I chełpić się że to AMIGAAAAAAH Wolę używać Amigi do celów, do których został ten komputer zaprojektowany. Mogę przebierać w setkach gier, wielu programach komercyjnych używając swojej Amigi. I, nawet jeśli te gry są retro, są one znacznie lepiej wykonane. A programy są szybkie i funkcjonalne, no bo to komercja, a nie open-source.

Co do tematu, już czasem pojawiały się tego typu. Chociażby http://www.ppa.pl/forum/strefa-gier/8532/mozliwe-nowe-pory-gier-pod-os-3x-dopisujcie-sie#m102373. Jak znajdą się ludzie i środki, to takie przedsięwzięcia mogą się powieść.

Tymczasem zwróćcie uwagę na pracę takich osób jak Twardy, Mccnex, Sachy - oni organizują konkursy (przykładowo ostatni konkurs na grę na RetroKomp), dużo wysiłku wkładają w promocję Amigi klasycznej. Sugeruję, żeby nie robić nowej inicjatywy (sposobów na amigowanie jest sporo), ale skorzystać z obecnie istniejących.
[#11] Re: możliwe porty na Amigę?

@Hexmage960, post #10

PC poszło do przodu i mamy dzisiaj wiele maszyn w pełni zgodnych sprzętowo z tamtymi starszymi komputerami.

nie bajaj, do starych gier uzywaja dosboxa wlasnie dlatego, że ta twoja sprzętowa zgodność zawodzi
[#12] Re: możliwe porty na Amigę?

@michal_zukowski, post #11

Mój PC właśnie z Pentium Core-Duo, z którego piszę, ma zainstalowany MS-DOS (korzystam z niego przy kopiowaniu gier z PC na moje Commodore 64 używając Star Commandera) i działa prawie idealnie, gry typu Dune 2 działają (tylko coś mam problem z dźwiękiem). Zatem mój komputer jest sprzętowo kompatybilny z PC 386, ba nawet PC Speaker jest
[#13] Re: możliwe porty na Amigę?

@Hexmage960, post #12

wystarczy ze gra wykorzysta jakis inny sterownik dzwieku i lezysz
[#14] Re: możliwe porty na Amigę?

@charliefrown, post #1

Ja marze o Warblade na Amige 1200/030 a takze na MorphOSa...OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem