Na PC, z tego co się orientuję, również istnieje scena retro. Ja, z racji tego, że interesuję się strategiami, znałem swego czasu parę osób lubiących tworzyć klony Dune 2 na PC.
Sytuacja Amigi jest trochę inna. Po pierwsze uważam, że nie należy przyrównywać Amigi do 386SX, bo Amiga to troszkę inna kategoria. PC poszło do przodu i mamy dzisiaj wiele maszyn w pełni zgodnych sprzętowo z tamtymi starszymi komputerami. Użytkownicy PC nie mieli dylematów - czy kolejny Pentium Core-Duo z dwoma rdzeniami to nadal PC, czy już "coś innego".
Droga Amigi po plajcie Escomu, a później "Awanturze o Basię", czyli szukaniu dobrego domu dla dalszego rozwoju Amigi, rzeczywiście rozgałęziła się i dziś mamy sceny Amigi "zwyczajnej", MorphOSa, AmigaOS 4 oraz AROSa.
Dla mnie Amiga nie istnieje bez systemu AmigaOS 1.x-3.x, natywnego uruchamiania gier (z dyskietek lub WHDLoad), Protrackera, Deluxe Paint itp. I nie jest prawdą, że zatrzymałem się w miejscu. Ja nie uruchomię sobie Firefoxa na Amidze, ale użytkownicy AmigaOS 4 np. nie uruchomią sobie natywnie gier dla AGA. To są dwie wykluczające się drogi, ja wybrałem po prostu jedną z nich, oni wybrali tę drugą.
Ja używam internetu tylko na PC, bo uważam że nie warto umaczać 12000zł, by dostać komputer z procesorem 2GHz i
móc sobie przeportować Firefoxa, który i tak będzie się wieszał, wolno działał itp. I chełpić się że to AMIGAAAAAAH

Wolę używać Amigi do celów, do których został ten komputer zaprojektowany. Mogę przebierać w setkach gier, wielu programach komercyjnych używając swojej Amigi. I, nawet jeśli te gry są retro, są one znacznie lepiej wykonane. A programy są szybkie i funkcjonalne, no bo to komercja, a nie open-source.
Co do tematu, już czasem pojawiały się tego typu. Chociażby
http://www.ppa.pl/forum/strefa-gier/8532/mozliwe-nowe-pory-gier-pod-os-3x-dopisujcie-sie#m102373. Jak znajdą się ludzie i środki, to takie przedsięwzięcia mogą się powieść.
Tymczasem zwróćcie uwagę na pracę takich osób jak Twardy, Mccnex, Sachy - oni organizują konkursy (przykładowo ostatni konkurs na grę na RetroKomp), dużo wysiłku wkładają w promocję Amigi klasycznej. Sugeruję, żeby nie robić nowej inicjatywy (sposobów na amigowanie jest sporo), ale skorzystać z obecnie istniejących.