[#1] Szukam gry w formie filmu
WIdziałem kiedyś u kolegi taką "grę", która zrobiona była w podobnej postaci jak Space Ace czy Dragon's Lair, czyli w postaci filmu, w którym trzeba było używać joysticka w odpowiednich momentach. Tyle że grafika nie była rysowana, a digitalizowana, m.in. lot helikoptera, żołnierze, czołgi itp. - ogólnie treścią była wojna. Całość była utrzymana w beżowej kolorystyce i działała na 030/32MB, czyli nie miała wielkich wymagań, ale działała tylko z dysku. To chyba była amatorska produkcja, innych szczegółów niestety nie pamiętam.
Jeśli ktoś kojarzy to proszę o info

Ostatnia aktualizacja: 06.02.2014 22:36:59 przez tOMashBe
[#2] Re: Szukam gry w formie filmu

@tOMashBe, post #1

Wiem o jaką grę chodzi pomysł Lata temu w to grałem i nazwę mam na końcu języka Jak sobie przypomnę, to napiszęOK

E: Ta grała o ile kojarzę działała na A600 z dyskiem twardym, kolega miał pomysł

Ostatnia aktualizacja: 06.02.2014 22:54:53 przez parallax
[#3] Re: Szukam gry w formie filmu

@parallax, post #2

Spoko to czekam, przypomnij sobie tylko
[#4] Re: Szukam gry w formie filmu

@tOMashBe, post #3

Desert Apache pomysł Aż sobie jutro zagram po latach A jakiś czas temu przypomniała mi się ta gra, ale tytułu nie mogłem sobie przypomnieć pomysł Ale teraz jakoś wydedukowalem pomysł
[#5] Re: Szukam gry w formie filmu

@tOMashBe, post #1

030 i HDD to były duże wymagania w okresie kiedy ta gra wyszła OK
[#6] Re: Szukam gry w formie filmu

@parallax, post #4

Zgadza się!! Wielkie dzięki OK
[#7] Re: Szukam gry w formie filmu

@Hubez, post #5

Powiedzmy, trochę źle się wyraziłem.

Ostatnia aktualizacja: 07.02.2014 00:52:42 przez tOMashBe
[#8] Re: Szukam gry w formie filmu

@tOMashBe, post #7

Najbardziej filmową gra jaką widziałem na Amidze to było Microcosm na CD32. :)
[#9] Re: Szukam gry w formie filmu

@ZbyniuR, post #8

Miałeś na myśli - najbardziej spektakularnym crapem ;)
[#10] Re: Szukam gry w formie filmu

@parallax, post #2

Zerknąłem i nawet jest na YT pomysł Na CRT wyglądało lepiej - wiadomo pomysł Ta "gra" była ciekawa ze względu tylko na te sekwencje wideo A kiedyś się takimi rzeczami bazowaliśmy OK
[#11] Re: Szukam gry w formie filmu

@ZbyniuR, post #8

Pamiętam jak w latach 90-tych na giełdzie w Katowicach gość odpalił tą grę na Amidze 1200 z CD-ROM wszystkim szczęki opadły na ziemię nawet tym z PieCami
[#12] Re: Szukam gry w formie filmu

@sebbb, post #11

Chyba też tam wtedy byłem i zbierałem szczenę z podłogi. I te komentarze "taki malutki stateczek i w coś tam strzela ale ja pie.dole stateczek, jakie te tunele zajebiste"
[#13] Re: Szukam gry w formie filmu

@sebbb, post #11

Z jakiejś giełdy to jeszcze pamiętam jak z jednym kolesiem zapuściliśmy i bawili potem PC Taskiem, a jak się towarzystwo pecetowe już nadziwiło, że pecet działa na zwykłej ami i odwróciło to szybko włożyliśmy amigowe Prince of Persia do stacji i zrestartowaliśmy kompa. Miny pecetowców po odpaleniu gierki i zobaczeniu płynności bezcenna. Ech takie momenty na całe życie w pamięci zostają
[#14] Re: Szukam gry w formie filmu

@Volt, post #13

Gdy w drugiej połowie lat 90ych miałem A1200 + 030 + HDD + CD, i odwiedziło mnie 3ech takich co kilka lat wcześniej przesiedli się z A500 na PC, i ja tu się staram jakieś fajne rzeczy im pokazać a oni się najbardziej jarali tym że wskaźnik myszki się wogóle nie tnie i to nawet przy czytaniu ze CD. :D A mnie by do głowy nie przyszło by wspomnieć że to zaleta. ;) A pierwszy raz widzieli Amę z Agą i twardym, to podsumowując stwierdzili że taka Ama to coś jak PC 486 choć trochę mniejsza rozdziałka w demkach.

Miałem też wtedy PSX i ten Microcosm choć wciągał w zerowym stopniu, to był jedyną grą na Amie której oprawa dorównywała tym z PSX.

Ostatnia aktualizacja: 07.02.2014 17:10:13 przez ZbyniuR
[#15] Re: Szukam gry w formie filmu

@ZbyniuR, post #8

Najbardziej filmowa gra jak na Amidze istnieje to nasz rodzimy Zdrajca. Tam cała gra jest filmem. Od razu uprzedzam, że produkcja ta jest niebezpieczna bo można się udusić ze śmiechu. Polecam.
[#16] Re: Szukam gry w formie filmu

@Red_Bullet, post #15

To tak działała ta gra, czy filmik w tubie jest zrąbany? (chodzi mi o ucięte kwestie)

Ostatnia aktualizacja: 27.02.2014 15:40:35 przez glichtanski
[#17] Re: Szukam gry w formie filmu

@glichtanski, post #16

Na bank zrąbane, może uae było źle ustawione, bo na real A1200 nie ucinało.
[#18] Re: Szukam gry w formie filmu

@tOMashBe, post #1

Tomcat?
[#19] Re: Szukam gry w formie filmu

@MarcinLP, post #18

O właśnie pomysł Jeszcze był Tomcat pomysł Też grałem, jakoś w tym czasie co w Desert Apache pomysł I dobrze mi po głowie chodziło, że była jeszcze jedna podobna gra do Desert Apache pomysł
[#20] Re: Szukam gry w formie filmu

@KJB, post #17

No ja pewności nie mam że to UAE. Sam walczyłem ostro, aby Zdrajce uruchomić na emulatorze. Bez skutecznie. Nie tylko ja zresztą, był nawet temat na PPA i solucją był zakup A1200 :)

Nie zmienia to faktu, że gra jest przednia i zrobiona z tzw. jajcem. Warto się z nią zapoznać. Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale dało się chyba Zdrajcę odpalić na gołej A1200 (czy był potrzebny fast?).

Pamiętam jak wieki temu kumpel sprzedał A500 i kupił A1200 w budzie Infinitiv z dyskiem 1,2GB. Była tam taka ilość dobra, że aż się w głowie kręciło. Był tam m.in. Zdrajca. Graliśmy w to jak źli. Z tego co pamiętam, to na którymś party (Intel? Astro?) opowiadał (Traitor chyba), że nikt nie chciał tej gry wydać. CD nie wchodziło w grę, miały być dyskietki i A500 z 1MB. Dopiero Eureka to wzięła i wrzuciła na MACD (chyba #4). Taki sam los spotkał Teenagenta CD.
[#21] Re: Szukam gry w formie filmu

@Red_Bullet, post #20

Nie jest potrzebny Fast, działa na gołej A1200 (grałem prosto z CD).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem