[#1] Worms na amige 600
Hej! To mój pierwszy temat po dłuższej nieobecnocności na forum. Na mojej amidze chciałem (z resztą nie tylko ja :) ) pograć w Worms'y. Pobrałem je kiedyś, zrzuciłem na karte CF, podłączyłem do amigi, zgrałem pliki na dysk... Tak mógłbym długo wymieniać, co robiłem jakieś pół roku temu, aby zagrać w worms, aczkolwiek efekt był taki, że wreszcie w worms'y nie zagrałem. Mógłby ktoś podrzucić instrukcje instalacji i link do dobrego downloadu? Z góry dzienkuje.
[#2] Re: Worms na amige 600

@redstonecraftpl, post #1

napisz jak rozbudowana jest twoja Amiga oraz okresl jakiej wersji worms uzywasz.
[#3] Re: Worms na amige 600

@Norbert, post #2

[#4] Re: Worms na amige 600

@redstonecraftpl, post #1

Powinieneś chyba odpalać Wormsy z dyskietek a nie z HD na takim konfigu (1MB RAM).
[#5] Re: Worms na amige 600

@Dorian3d, post #3

dziekuje :)
.. ale nie wiemy czy Amiga nie zostala "dopalona" tym bardziej że autor pytania długo tutaj nie zaglądał.
Do wyczerpujacej odpowiedzi najlepiej podawać wszelkie informacje dotyczace komputera/gry. Jak sądzisz Doriad3d ?

Ostatnia aktualizacja: 06.07.2014 11:38:53 przez Norbert
[#6] Re: Worms na amige 600

@Norbert, post #5

Amiga nie została dopalona(cokolwiek to znaczy). Po starcie systemu, bez wywalania sterowników od PCIMCIA CF (sd, mmc...) zostaje mi 600kb pamięci. Z tego co wiem, była to najstarsza wersja wormsow, odpalała mi się ona (z dysku) aż do momentu "zwijania ekranu" a potem ekran robi się czarny i czekanie nic nie daje.
[#7] Re: Worms na amige 600

@redstonecraftpl, post #6

Wormsy wymagaja duzo pamieci, wiec jesli chcesz grac z HD na A600 to musisz grę odpalic bez uruchamiania Workbencha.
[#8] Re: Worms na amige 600

@Norbert, post #7

Nie koniecznie z HD!
Może być z dyskietki, tylko podajcie jakis dzialający download(bo ja sie poddaje)
[#9] Re: Worms na amige 600

@redstonecraftpl, post #8

Nigdzie nie napisaleś ze mogą być dyskietki.
Podaj nazwy plików, ktore testowałeś i ktore sciagnałes z sieci.
Sprawdzę je u siebie.
[#10] Re: Worms na amige 600

@Norbert, post #9

:/ niestety, sprawdzilem moje karty, została jeszcze karta cf 8mb, na której leży zawsze coś z ami, ale nie wiem gdzie leży. Pamiętam, że miałem plik install, hdworms i pare folderów.. A, były jeszcze intra dystrybutorów- plik ocean i jakis inny. Nie wiem jak znalazło się to na mojim flashHD, ale wiem ze to usunąłem.
[#11] Re: Worms na amige 600

@redstonecraftpl, post #10

Tutaj albo tutaj.
[#12] Re: Worms na amige 600

@redstonecraftpl, post #10

Z Wormsami jest mały problem - są one udostępnione oficjalnie przez Team17 na tej stronie, ale jako obrazy IPF a z nagraniem ipf na dyskietki możesz mieć problem. Dlatego w privie podesłałem Ci namiary na Wormsy w wersji ADF.
[#13] Re: Worms na amige 600

@APC74, post #12

Witam ponownie. Mam pewien problem, jest on chyba związany z mojimi dyskietkami: Raz dochodzi do menu, na innej dyskietce dochodzi do ** LOADING **. Można to jakoś obejść? np. rozpakować wormsy na mmc(wszystkie adf), podłączyć do ami, wziąść install, zainstalować całość na dysku, a potem mieć dyskietke z podstawowym WB, aby się uruchomiła konsola? To by mogło oszczędzić troche ramu, a co za tym idzie, wormsy by się może odpaliły.
Pozdrawiam, redstonecraftPL
[#14] Re: Worms na amige 600

@redstonecraftpl, post #13

Załóż katalog np. Worms na karcie. Wewnątrz katalogu Worms załóż katalogi TW1, Tw2 i TW3 (odpowiadające nazwom dyskietek) i skopiuj do nich odpowiednio zawartość dyskietek (z pierwszej dyskietki, o nazwie TW1, do katalogu TW1 itd.). Następnie utwórz plik tekstowy w katalogu Worms o nazwie np. Assigny i wklep do niego (załóżmy, że Twoja karta mmc jest montowana jako urządzenie MMC: w Amidze):

Assign >NIL: TW1: MMC:Worms/TW1
Assign >NIL: TW2: MMC:Worms/TW2
Assign >NIL: TW3: MMC:Worms/TW3

Zamiast urządzenia MMC: musisz podstawić rzeczywistą nazwę Twojej karty.
Po zamontowaniu karty na Ami odpalasz CLI/Shell i wklepujesz komendę:

Execute MMC:Worms/Assigny

Teraz wchodzisz do katalogu TW1 i odpalasz instalator. Powinno się zainstalować.

Nie musisz tworzyć dyskietki do odpalania gry - no chyba, że Twój HD nie jest automatycznie montowany przez Ami. Jeżeli jednak Ami startuje bez specjalnej dyskietki to wystarczy uruchomić ją bez Startup-Sequence i odpalić Wormsy z CLI.
[#15] Re: Worms na amige 600

@APC74, post #14

Dzięki za odpowiedź.
Mam pytanie apropos karty. Mam wpisać jej "numer seryjny", czyli to, co wyświetla mi się pod jej ikonką, czy "CF0" czyli użądzenie? Myśle, że trzeba wpisać to co jest pod ikonką, ale wole się dopytać. Chciałbym się jeszcze dowiedzieć, jak odpalić system bez startup seq?
Pozdrawiam
[#16] Re: Worms na amige 600

@redstonecraftpl, post #15

Mam wpisać jej "numer seryjny", czyli to, co wyświetla mi się pod jej ikonką, czy "CF0" czyli użądzenie?

"numer seryjny" - masz na myśli Volume Name (nazwę partycji)? To nie ma znaczenia - Wpisz to, co jest łatwiejsze/krótsze.

Chciałbym się jeszcze dowiedzieć, jak odpalić system bez startup seq?

Po włączeniu lub resecie Ami naciskasz obydwa klawisze myszki i trzymasz, aż pokaże się ekran z taką mniej-więcej zawartością (zależy od Twojego ROM i oczywiście dostępnych w danym momencie urządzeń):

Kliknij mychą na guziku [Advanced Options...] a zawartość ekranu się zmieni na to:

Na tym ekranie przełączasz gadget cykliczny przy Startup-Sequence: na DISABLED i klikasz [USE]. Powrócisz do poprzedniego ekranu...

...gdzie klikasz na guziku odpowiadającemu urządzeniu z którego chcesz zabootować - na tej partycji/dyskietce itd. powinien być system. Po chwili zobaczysz okno CLI.

I w ten sposób odpaliłeś Ami bez SS.

Jeżeli chciałbyś uruchomić teraz np. Wormsy (powiedzmy, że znajdują się na partycji DH1: w katalogu Gry/Worms to musisz wklepać trochę komend (wersja wybitnie uproszczona)):

Assign >NIL: Env: RAM:
Assign >NIL: T: RAM:
DH1:Gry/Worms/HDWorms

1. CLI pamięta historię i pozwala na edycję poleceń - czyli po wpisaniu pierwszej linijki i klepnięciu entera wystarczy nacisnąć kursor w górę a pojawi się nam poprzednio wklepane polecenie, teraz wystarczy skasować w nim Env i w to miejsce wpisać T.

2. Polecenie DHWorms może mieć inną nazwę - piszę ją z pamięci - sprawdź to.

3. Te polecenia można sobie zapisać w pliku tekstowym w C: pod nazwą np Worms i po odpaleniu Ami bez SS wpisać tylko:

Execute C:Worms

Albo dodać plikowy Worms bit protekcji s, wtedy wystarczy wpisać samo:

Worms

DODANO: Ciekawe - jak się używa polecenia (code - /code), to nie działają entery, pogrubienie i inne takie...

Ostatnia aktualizacja: 07.07.2014 15:58:26 przez APC74
[#17] Re: Worms na amige 600

@APC74, post #16

Witaj.
Dzienki bardzo za instrukcje. Pytanie jest następujące: Czy kiedy wyłącze SS, to będzie się mi normalnie uruchamiał system za każdym razem, czy bez ss? A może ss wyłączy się tylko przy boocie z tego menu?
[#18] Re: Worms na amige 600

@redstonecraftpl, post #17

Bez obaw, ta sztuczka działa tylko do resetu.
[#19] Re: Worms na amige 600

@APC74, post #16

Mam tylko pytanie odnośnie wypakowywania adf-da się to zrobić na ami?czy tylko na pc?
[#20] Re: Worms na amige 600

@redstonecraftpl, post #19

Co masz na myśli? Mozesz nagrać ADF na dyskietkę ale tu chyba jest potrzebne więcej ramu. Samo archiwum ma 900 kb, a w czasie zgrywania jest wykorzystywana pamięć ram.
Program adf2disk na aminecie.

Ostatnia aktualizacja: 09.07.2014 10:27:26 przez glichtanski
[#21] Re: Worms na amige 600

@glichtanski, post #20

Witaj. Aktualnie uzywam tego programu. Chodzi mi o wypakowanie adf do katalogu.
[#22] Re: Worms na amige 600

@redstonecraftpl, post #21

No wypakowujesz na dyskietkę a później przegrywasz czymś do katalogu na dysku.
[#23] Re: Worms na amige 600

@_arti, post #22

Aha
To ja to wypakuje na pc jednak ;)
[#24] Re: Worms na amige 600

@redstonecraftpl, post #23

Oczywiście używasz WinUAE? Nie wszystkie dyskietki da sie wypakować. Są to tak zwane NDOS czyli niedosowe-system amigowy ich nie otworzy, a ikonka z dyskietką bedzie podpisana np. DF0:NDOS.
Ewentualnie możesz spróbować tego programu do dyskietek NDOS

Ostatnia aktualizacja: 09.07.2014 12:24:37 przez glichtanski
[#25] Re: Worms na amige 600

@glichtanski, post #24

Wiem o istnieniu ndos- wormsy to normalne dos'y. Pytalem sie o program do rozpakowania adf na ami.
[#26] Re: Worms na amige 600

@redstonecraftpl, post #25

To wpisz na aminet.net "ADF" i poczytaj ktory program co robi. Są tam jakieś do zapisywania i odczytu ADF-ów. Może ktoś inny zna taki program. Ja się tym nigdy nie zajmowałem.
[#27] Re: Worms na amige 600

@glichtanski, post #26

pakiet xfs, diskimage.device
[#28] Re: Worms na amige 600

@Norbert, post #27

XFS tak, ale diskimage.device wymaga CPU 68020.
[#29] Re: Worms na amige 600

@APC74, post #28

Witam. Zainstalowalem wormsy, odpalam gre, uruchamiam lige iii.. guru meditation, jak to nazywa moj wój.
Edit: sproboje z hdworms.

Ostatnia aktualizacja: 10.07.2014 14:12:23 przez redstonecraftpl
[#30] Re: Worms na amige 600

@redstonecraftpl, post #29

A z boot menu rusza? pomysł
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem