[#1] Amiga-San, czyli Dakkan (popularny polski youtuber) przeklina przy Amidze
A więc.. (dwója bęc)

AMIGA-SAN (playlista)

a tu bonus..

Amiga. Czy ktoś to w ogóle pamięta? [Piątek - the series]

Ostatnia aktualizacja: 25.09.2014 15:39:10 przez Sokok
[#2] Re: Amiga-San, czyli Dakkan (popularny polski youtuber) przeklina przy Amidze

@Sokok, post #1

Dotrwałem do momentu (odnośnie muzyki na A500 w Golden Axe): "klimatyczne midi".
Ręce opadają..

Ostatnia aktualizacja: 25.09.2014 15:45:13 przez tOMashBe
[#3] Re: Amiga-San, czyli Dakkan (popularny polski youtuber) przeklina przy Amidze

@tOMashBe, post #2

Ja bym się nie czepiał, udźwiękowienie w GA było moim zdaniem badziewne i skojarzenie do MIDI trafne. Ale to tylko moje zdanie.
[#4] Re: Amiga-San, czyli Dakkan (popularny polski youtuber) przeklina przy Amidze

@Sokok, post #3

Jeśli ktoś używa pojęcia SMF (potocznie MIDI) w kontekście gier na zwykłej A500 to niewiele o Amidze wie.
Skojarzenia skojarzeniami, ale niech recenzja będzie chociaż w miarę rzetelna. Bo tak to wszystko można powiedzieć pod hasłem "skojarzyło mi się".

Ostatnia aktualizacja: 25.09.2014 15:50:56 przez tOMashBe
[#5] Re: Amiga-San, czyli Dakkan (popularny polski youtuber) przeklina przy Amidze

@Sokok, post #3

Chyba taki znany to nie jest, bo pierwszy raz widzę pomysł

Po 2. Amigowa wersja Golden Axe miała najlepszą muzykę, a nie jakieś badziewiaste MIDI OK

Ogólnie koleś dupnie gada i szkoda czasu na oglądanie reszty pomysł
[#6] Re: Amiga-San, czyli Dakkan (popularny polski youtuber) przeklina przy Amidze

@tOMashBe, post #4

Sęk w tym, ze to nie jest recenzja ani fachowa wypowiedź ani nigdy nie miała być.
[#7] Re: Amiga-San, czyli Dakkan (popularny polski youtuber) przeklina przy Amidze

@Sokok, post #6

Możliwe, ale jeśli w opisie filmiku stoi:
Recenzuję najlepsze tytuły tamtego okresu,

a do tego na początku koleś mówi:
będę miał przyjemność prezentować najlepsze tytuły

to ja to jednak odbieram filmik jako recenzję albo prezentację.

Przewrażliwiony jestem, wiem

Ostatnia aktualizacja: 25.09.2014 15:57:11 przez tOMashBe
[#8] Re: Amiga-San, czyli Dakkan (popularny polski youtuber) przeklina przy Amidze

@tOMashBe, post #7

Free your mind.

[#9] Re: Amiga-San, czyli Dakkan (popularny polski youtuber) przeklina przy Amidze

@Sokok, post #8

Spoko, jak to mówił mój kolega: "i tak wszyscy zdechniemy"
[#10] Re: Amiga-San, czyli Dakkan (popularny polski youtuber) przeklina przy Amidze

@Sokok, post #3

Akuratnie udźwiękowienie GA na Amidze jest jednym z najlepszych (jeśli chodzi o konwersję GA).
Dopiero lepsze jakościowo udźwiękowienie mamy w później wersji na Sega MEGA CD (sound track z CD), ale moim zdaniem mniej klimatyczne,

Oczywistym jest też fakt, że nawet wersja amigowa ósmym cudem świata nie jest, także nie ma co się dziwić lajkonikom
[#11] Re: Amiga-San, czyli Dakkan (popularny polski youtuber) przeklina przy Amidze

@BULI, post #10

słabość amigowej wersji Golden Axe wynikała stąd, że obsługiwała wyłącznie jeden przycisk fire. Były potrzebne jakieś dziwne kombinacje typu fire+ góra + cośtam ;) Kto grał w wersję na Mega Drive ten raczej nie wróci do amigowego odpowiednika.

Ostatnia aktualizacja: 25.09.2014 17:39:35 przez charliefrown
[#12] Re: Amiga-San, czyli Dakkan (popularny polski youtuber) przeklina przy Amidze

@charliefrown, post #11

Dla jednego była to słabość, a innemu nie przeszkadzało w ogóle , że musiał dać fire + góra zamiast jednego przycisku pomysł Jak grałem na automacie, to nie podobało mi się, że są osobne przyciski do skakania i.t.p szeroki uśmiech
[#13] Re: Amiga-San, czyli Dakkan (popularny polski youtuber) przeklina przy Amidze

@charliefrown, post #11

Słabość amigowej wersji polegała na tym że robiła to SEGA (jeśli dobrze pamiętam) która sama jest nie tylko producentem gier ale też sprzętu. Więc po co robić równie dobrą grę lub grę 1:1 będąc producentem gry jak i swojej własnej konsoli... takie trochę strzelanie sobie w kolano, więc wersja Amigowa (lub każdej innej platformy) czy to Golden Axe czy np. "super hang on" miała przynajmniej (na Amidze) dobrą muzykę. Mimo że podejrzewam iż nawet Amiga 500 1MB dźwignęła by te gry w konwersji 1:1 lub bardzo bliskiej oryginałowi, jednak właśnie biznes jest biznes i jak chcą mieć oryginał to albo iść na automaty albo Sega mega drive czy na czym to jeszcze było od segi.
[#14] Re: Amiga-San, czyli Dakkan (popularny polski youtuber) przeklina przy Amidze

@jogg, post #13

Więc po co robić równie dobrą grę lub grę 1:1 będąc producentem gry jak i swojej własnej konsoli... takie trochę strzelanie sobie w kolano,

A kto robił konwersję tych gier? pomysł SEGA? pomysł Zobacz na Mortal Kombat pomysł
[#15] Re: Amiga-San, czyli Dakkan (popularny polski youtuber) przeklina przy Amidze

@Sokok, post #1

"manne zdobywając od małych krasnali kopiąc je po ryjach" szeroki uśmiech

"Nie pozostaje wam nic innego jak odpalić Golden Axe i rozj....bać wszystko na kawałki" OK
[#16] Re: Amiga-San, czyli Dakkan (popularny polski youtuber) przeklina przy Amidze

@Art, post #15

[#17] Re: Amiga-San, czyli Dakkan (popularny polski youtuber) przeklina przy Amidze

@BULI, post #10

A mnie zawsze brakowalo, w amigowej wersji, tytulowego utworku z innych platform
https://www.youtube.com/watch?v=vjWmQp3WuAs, https://www.youtube.com/watch?v=aAejnDOycT0 Ale ja wtedy bylem milosnikiem specca a tam wlasnie taki byl.
[#18] Re: Amiga-San, czyli Dakkan (popularny polski youtuber) przeklina przy Amidze

@lysyzastary, post #17

Amigowa wersja ma swój niepowtarzalny klimat OK A SIDowe brzmienia nadal mają się dobrze i są często wykorzystywane pomysł
[#19] Re: Amiga-San, czyli Dakkan (popularny polski youtuber) przeklina przy Amidze

@Art, post #16

jupi!

Ostatnia aktualizacja: 25.09.2014 21:44:01 przez heniek29cr
[#20] Re: Amiga-San, czyli Dakkan (popularny polski youtuber) przeklina przy Amidze

@Art, post #16

Zarąbista recenzja Fajnie się to ogląda ubaw po pachyOK
[#21] Re: Amiga-San, czyli Dakkan (popularny polski youtuber) przeklina przy Amidze

@jogg, post #13

I tak GA jest bodajże jedynym chlubnym wyjątkiem jeśli chodzi o konwersje SEGI (prawdziwa porażka to np Final Fight na Amigę).

Co do sterownia to jest wygodniej z dwoma fire, ale jak ktoś (jak ja) jest przyzwyczajony do jednego to nie stanowi to problemu.
[#22] Re: Amiga-San, czyli Dakkan (popularny polski youtuber) przeklina przy Amidze

@BULI, post #21

Bez przesadyzmu, amigowy Final Fight nie jest taki zły jak na Amigę 500, no ale mógł deczko ładnie wyglądać pomysł To były jeszcze te czasy co się słabo przykładali do konwersji pomysł Przynajmniej Final Fight jest lepszy od Franko pomysł
[#23] Re: Amiga-San, czyli Dakkan (popularny polski youtuber) przeklina przy Amidze

@parallax, post #22

A propos najgorszej konwersji GoldenAxe jaką widziałem na własne oczy to wersja na Atari ST- po prostu porażka jak to skopali tutaj filimk
[#24] Re: Amiga-San, czyli Dakkan (popularny polski youtuber) przeklina przy Amidze

@lysyzastary, post #17

Gwoli sprostowania:
Ten motyw z czołówki na C=64/Spectrum to przeróbki muzyki z początku 1 planu na automaty, a w 1 planie jest muzyka z końca 1 planu. Na Amigę w czołówce jest muzyka z wyboru postaci na automaty a w 1 planie jest z początku 1 planu na automaty. Podobnie jest w innych planach - muzyki są porozdzielane pomiędzy różne wersje. Ogólnie jak da się zauważyć wersja na automaty zawiera więcej muzyki.
[#25] Re: Amiga-San, czyli Dakkan (popularny polski youtuber) przeklina przy Amidze

@lysyzastary, post #17

https://www.youtube.com/watch?v=JopGcPY-Z94
Na Amstradzie nie była gorsza. :D
[#26] Re: Amiga-San, czyli Dakkan (popularny polski youtuber) przeklina przy Amidze

@ZbyniuR, post #25

Na Amstradzie nie była gorsza

Oj, chyba trochę cię zaślepiają sentymenta do tej trumienki szeroki uśmiech

To już lepsza wersja C64, mydelniczka górą szeroki uśmiech
.
[#27] Re: Amiga-San, czyli Dakkan (popularny polski youtuber) przeklina przy Amidze

@Solo Kazuki, post #24

Tak tak, oczywiscie, ale zawsze bylo mi szkoda bo jednak chcialbym uslyszec ten motyw w wykonaniu amigi, na C64 wymiata.
[#28] Re: Amiga-San, czyli Dakkan (popularny polski youtuber) przeklina przy Amidze

@parallax, post #22

Pewnie za niedlugo wyjdzie w koncu remake nad ktorym ciagle trwaja prace http://www.ppa.pl/aktualnosci/final-fight-aga-alpha-1-5.html
[#29] Re: Amiga-San, czyli Dakkan (popularny polski youtuber) przeklina przy Amidze

@Sokok, post #1

Jest trochę nowych pozycji. Myślę, że to powinno iść na NEWSA.

Ostatnia aktualizacja: 11.12.2014 02:57:40 przez pong777
[#30] Re: Amiga-San, czyli Dakkan (popularny polski youtuber) przeklina przy Amidze

@pong777, post #29

Niestety naszym redaktorom brakuje luzu, żeby mogło się to stać. Nawet nie próbuję sugerować.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem