[#1] RPG
Szukam gry rpg. Może jest jakaś, która wciągnęła kogoś na "maxa". Język polski w grze bedzie jej zaletą, choć może być i po angielsku.
[#2] Re: RPG

@chicago, post #1

Tylko na amigę?
Swego czasu bardzo wciągnęła mnie Liberation CD32, ale nadal mam chrapkę na Peryhelion(otoczka graficzna jest nadal powalająca na kolana, ale to domena takich pikselowych zboczuchów jak ja ;) ).

Ostatnia aktualizacja: 10.02.2015 08:52:28 przez Koyot1222
[#3] Re: RPG

@Koyot1222, post #2

Tylko na amigę(Amiga 1200).
[#4] Re: RPG

@chicago, post #1

Powiem jedno słowo: Ambermoon. I tak, też tylko na Amigę.
[#5] Re: RPG

@chicago, post #1

Black Crypt i Eye of the becholder 1 i 2 ale najlepiej tą konwersje z wersji PC bo jest ładniejsza graficznie i wykorzystuje AGA
[#6] Re: RPG

@recedent, post #4

Liberation i Ambermoon z tego co widzę w necie reprezentują się zachęcająco. Perihelion trochę znam, cyberpunkowy klimat, itp. Ale np. Elvira 2, mimo, że widziałem po polsku jakoś mnie zupełnie nie wciągnęła.

Ostatnia aktualizacja: 10.02.2015 09:23:06 przez chicago
[#7] Re: RPG

@QUAD, post #5

Pierwsze słyszę o konwersji wersji z PC. Muszę to sprawdzić. Eye of Beholder I i II to klasyka gatunku.
[#8] Re: RPG

@chicago, post #7

sznurek

Ostatnia aktualizacja: 10.02.2015 09:59:34 przez QUAD
[#9] Re: RPG

@QUAD, post #8

Chyba trzeba mieć zarejestrowany whdload aby zagrać w Eye of Beholder I i II w wersji AGA?
[#10] Re: RPG

@chicago, post #6

Podobne zasady gry (choć inny widok - rzut izometryczny jeśli nie mylę nazwy) są też w Hero Quest, Legacy of Sorasil (Hero Quest 2), czy Dragonstone.
Do Eye of the Beholder podobna też jest Legend of Faerghail (czy jakoś tak).
[#11] Re: RPG

@chicago, post #9

Tego to nie wiem ponieważ mam zarejestrowany :D
[#12] Re: RPG

@Rafał A-3000, post #10

Ja od swojej strony polece Dungeon Master 1 i 2. Klasyka! Jedynka jest z 1987 roku, ale ma naprawde dobry klimat, tak samo jak nastepca.

Ostatnia aktualizacja: 10.02.2015 11:28:19 przez Xortas
[#13] Re: RPG

@chicago, post #1

Ishar zwłaszcza część pierwsza
[#14] Re: RPG

@sebbb, post #13

Również polecam ISHAR, szczególnie wszystkie są dostępne w wersji AGA.
[#15] Re: RPG

@QUAD, post #11

Eye of Beholder 2 AGA ładnie się odpalił(WHdLoad nie musi być zarejestrowany). Super klimat i bardzo funkcjonalna mapa pod klawiszem Tab.
[#16] Re: RPG

@chicago, post #15

Eye of Beholder 2 (AGA) na Amidze 1200 nie uruchamia się. Cały system zamiera, wiesza się. Wersja ECS chodzi bez problemu. Tyle, że w tej nowszej jest mapa pod klawiszem TAB.
[#17] Re: RPG

@chicago, post #16

Będę to musiał sprawdzić u siebie ale na A4K działało na 100% a na 1200 nie pamiętam czy uruchamiałem
[#18] Re: RPG

@chicago, post #1

Moim zdaniem Ishar2 oraz Beholder2 to chyba jedne z najlepszych RPG na Amige. DM2 jest ogolnie calkiem niezla gra, ale jako nastepca DM niestety rozczarowywuje. Wymienic mozna jeszcze Black Crypt oraz perelke, o ktorej duzo sie nie mowi:

EVIL'S DOOM

Pamietam, ze gralem w nia jakos w latach `99-`00. Jak sie pozniej dowiedzialem, gra nigdy nie zostala oficjalnie wydana, ale to temat na zupelnie inny watek.
W miedzyczasie wszystkie bugi zostaly poprawione i gra smiga na A1200 az milo:)
W tym poscie sa LINKI do pobrania.
[#19] Re: RPG

@chicago, post #1

Polecam Blade of Destiny (Realms of Arkania).
Tylko pierwsza część tej trylogii ukazała się na Amigę, jak dla mnie (na tamte - lata 90te - czasy) był to RPG kompletny. Duży świat, świetna fabuła, lokacje podziemne / w otwartym terenie (miasta), mnóstwo ras i typów postaci do wyboru. Wypas!

Pozdrawiam,
Bartek
[#20] Re: RPG

@chicago, post #1

Realm of Sendai - gra w stylu jRPG
[#21] Re: RPG

@chicago, post #1

Zdecydowanie zacznij od Black Crypt OK
Jak to przebrniesz będziesz mistrz...
Zalecam późne wieczorki, nawet nocki i z leksza podgłośnij głośniczki.
Dźwięk jest naprawdę dopracowany w tej grze.
[#22] Re: RPG

@Voyox, post #21

I tutaj się z kolegą zgadzam, za czasów podstawówki przechodziłem tą grę, trwało to bardzo długo bo nie miałem żadnego opisu a jest kilka ciekawych zagadek, które do dzisiaj paimiętam i bez opisu naprawdę ciężko ale się da :) no i ten klimat, te dzwięki masakra, no i od tej gry zacząłem zagrywać się w różne inne RPG z obrotem o 90*
[#23] Re: RPG

@QUAD, post #22

Black Crypt to jedna z pierwszych gier jakie miałem w oryginale na Amigę. Pamiętam jak czekałem na listonosza z tą grą. Te emocje, niepowtarzalne. Był to jak się nie mylę rok 1994. Gra rewelacyjna. Od niej w zasadzie wszystko się zaczęło.
[#24] Re: RPG

@chicago, post #1

Jak ma być po polsku, to np. Legion.
[#25] Re: RPG

@Xortas, post #12

Co do serii DM polecam też zagrać w Chaos Strikes Back. Ale to dopiero po skończeniu DM, bo gra jest strasznie trudna. Już na samym początku lądujemy z gołymi rękami w ciemnym pomieszczeniu ze zgrają robali... a później akcja się rozkręca ;)

Pozatym polecam zerknąć na Knightmare, Captive, Abandoned Places (także dwójkę), Obitus, Space Hulk, Hired Guns oraz serię PD/Shareware Black Dawn i Legions of Dawn.

Ostatnia aktualizacja: 20.02.2015 19:35:42 przez Solo Kazuki
[#26] Re: RPG

@chicago, post #1

Dzisiaj (25.02) w sklepie eFUNZINe zauważyłem "LEGION" oryginał za 15 zł.
Ja lubię wszystkie z cyklu "ISHAR", "Legacy of Sorasil", "Dungeon Master".

Ostatnia aktualizacja: 25.02.2015 11:47:28 przez morian
[#27] Re: RPG

@recedent, post #4

Powiem jedno słowo: Ambermoon. I tak, też tylko na Amigę.

Ja dopowiem: wcześniej Amberstar.
[#28] Re: RPG

@OSH, post #27

Poszukaj Might and Magic na nasza przyjaciolke na pewno się nie zawiedziesz. Wyszły 3 części - duuuzo grania.
[#29] Re: RPG

@Thaddeus, post #28

Poszukaj Might and Magic na nasza przyjaciolke na pewno się nie zawiedziesz. Wyszły 3 części - duuuzo grania.

Na Przyjaciółkę wyszły TYLKO 3. M&M dobiło do dziewięciu części.
[#30] Re: RPG

@Thaddeus, post #28

Might and Magic 3 strategia wszechczasów takich gier już nie robi się
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem