[#1] nagranie gier
Witam
Jest to mój pierwszy post.
Niedawno reanimowałem swoją pięćsetkę.
Sęk w tym,że nie mam gier ani dyskietek, ponieważ wiele lat temu trafiły one do nowego właściciela wraz z moją dawną A2000.
Czy jest tutaj jakaś dobra dusza, która mogłaby odsprzedać co nieco ?
Pozdrawiam
[#2] Re: nagranie gier

@dawido2805, post #1

skąd jesteś kolego?
[#3] Re: nagranie gier

@Fiszer18, post #2

Wrocław
[#4] Re: nagranie gier

@dawido2805, post #1

Napisz do mnie na priv przyjacielu :)
[#5] Re: nagranie gier

@dawido2805, post #3

2 maja bedzie spotkanie amigowcow we Wrocławiu.
Zapraszam.
[#6] Re: nagranie gier

@dawido2805, post #1

Jeżeli jesteś w stanie wydać około 100zł, to możesz kupić goteka i nie martwić się w nagrywanie dyskietek, jeżeli masz około 200zł to już możesz kupić sprawdzone i z wsparciem HxC floppy emulator.

Ewentualnie możesz kupić zestaw do nagrywania dyskietek przez port szeregowy.
[#7] Re: nagranie gier

@sanjyuubi, post #6

Do gier to bym kupił na twoim miejscu HxC. Dlaczego? Dlatego że GOTEK nie zapisuje w wszystkich grach savy. A HxC bez problemu. Jest droższy ale według mnie lepszy.
Ps:
Sam mam też Goteka. Który do dem sparawuje się wyśmienicie. O i do kopiowania z ADF na dyskietkę w X-COPY.
[#8] Re: nagranie gier

@JaraB, post #7

Dzięki Panowie za odpowiedź.
Akurat rozwiązanie emulacji napędu dla mnie nie wchodzi w grę.
Chcę używać sprzęt oryginalnie, tak jak kiedyś.
Inaczej bawiłbym się w WinUAE.
Pozdrawiam
[#9] Re: nagranie gier

@dawido2805, post #8

Też wole pozostać wierny oryginalnym nośnikom szeroki uśmiech
[#10] Re: nagranie gier

@Sunday87, post #9

Tyle, że WinUAE to nie Amiga, a Amiga z emulatorem FDD to w 101% wciąż Amiga. A trwałość dyskietek jest mocno ograniczona i niedługo wszystkie odmówią posłuszeństwa. I wtedy co? Emulator jest rozwiązaniem przyszłościowym.
[#11] Re: nagranie gier

@RomanWorkshop, post #10

Niedługo czyli kiedy? Moje dyskietki 3,5; 5,25 które mają 20 lat albo i lepiej działają super i nie zapowiada się żeby niedługo miało być inaczej :)
[#12] Re: nagranie gier

@RomanWorkshop, post #10

Tyle, że WinUAE to nie Amiga, a Amiga z emulatorem FDD to w 101% wciąż Amiga.

A jak wszystkie klasyki padną to co wtedy? Rozumowanie wybiórcze. No i co robią ci, którzy używają AOS 4.x na nie amidze emulującej PPC
Faktycznie nie warto dla naszego środowiska nic robić, bo po co.
[#13] Re: nagranie gier

@RomanWorkshop, post #10

Oj tam nieprzesadzaj. Co zlot przechodze rekreacyjnie Shadow of the Beast 3 z dyskietek i wszystko mi śmiga :P . Trzeba dbać o dyskietki to będą działać długo :))) Tak samo mam oryginalnego kulta na kasecie na atari i wgrywa sie za każdym razem bez problemu. Chyba że magnetofon zje mi taśme to mogłoby być nieciekawie he he
Poza tym przykładowo wgrywanie gier z whload niszczy klimat tak jak w Agony wszystko wgrywa się tak szybko że nie moge sie nacieszyc obrazkami z loadingów itd

Ostatnia aktualizacja: 16.02.2015 11:27:34 przez Sunday87

Ostatnia aktualizacja: 16.02.2015 11:28:38 przez Sunday87
[#14] Re: nagranie gier

@Ender, post #12

Amiga jest wielokrotnie trwalsza od dyskietek i przeżyje je bez problemu. Porównywanie emulatora WinUAE do prawdziwego sprzętu nie ma żadnego sensu. Emulatora nie podłączy się do telewizora i nie zagra w grę prawdziwym joystickiem. Natomiast Amiga z emulatorem FDD, to wciąż stara, dobra Amiga tyle, że z "dziwną" stacją dyskietek.
Takie jest moje zdanie na temat dyskietek i emulatorów FDD.

I czemu nie warto nic robić? Nie bardzo rozumiem.
[#15] Re: nagranie gier

@Sunday87, post #13

Są maniacy i Maniacy ;)
Ja też wolę kupić czasem paczkę nowych dyskietek :D
[#16] Re: nagranie gier

@Sunday87, post #9

Można zostać wiernym oryginalnym nośnikom i dodatkowo mieć emulator floppy dla ułatwienia sobie życia, choćby w przegrywaniu softu/gier na prawdziwe floppy. Też jestem daleki od emulatorów ale taki np. gotek trzeba traktować jako fajny, gadget do naszej starej poczciwej ;) pzdr -
[#17] Re: nagranie gier

@Vato, post #15

Gdyby dyskietki i stacje były jeszcze produkowane, to ja również wolałbym kupić sobie je nowe. Niestety te które są dostępne nie są nowe, a w najlepszym przypadku mogły jedynie przeleżeć nieużywane. A jak wiadomo czas niekorzystnie wpływa, szczególnie na dyskietki.

Oczywiście dopóki działają, to nie ma żadnego problemu, ale jak się zaczną sypać to wtedy i tak ostatecznym rozwiązaniem będzie emulator. Alem się rozpisoł ;)
[#18] Re: nagranie gier

@dawido2805, post #1

Pozwolę się podczepić do tematu, ale z nieco innym pytaniem. Używam do nagrywania na dyskietki adfów programu transADF-GUI z Aminetu. problem w tym ze program wymaga ode mnie podania ścieżki (track) startowej i końcowej. Skąd mam wiedzieć jakie to są wartości? Można sprawdzić jakimś programem ile ścieżek ma dany adf?
[#19] Re: nagranie gier

@Szynsz, post #18

Chyba żartujesz... Każda dyskietka (i ADF) DD 880 kB ma 80 ścieżek, ponumerowanych 0-79. Podstawowa wiedza się kłania...
[#20] Re: nagranie gier

@RomanWorkshop, post #19

Wybacz o mistrzu że nie znam tajemnic twej wiedzy i nauki :P
[#21] Re: nagranie gier

@Szynsz, post #20

Wybaczam, idź i nagrywaj więcej! ;)
[#22] Re: nagranie gier

@dawido2805, post #8

Akurat Gotek czy HxC w tym przypadku są akcesoriami do Amigi.

Posiadam stację dysków 5.25 do C64, bo lubię te wielkie nośniki, jednak mam w nim zainstalowany SD2IEC dla wygody, a jak mnie coś najdzie, to wtedy dopiero podłączam stację na dyskietki.

Kwestia gustu oczywiście, ale nikt nie powinien rezygnować z udogodnień ze strachu przed dyskryminacją, bo będzie wtedy mniej RETRO. Taki gotek mógłby też służyć za zbiorowisko wszelkiej maści ADF, które w miarę potrzeb przerzucasz sobie na prawdziwe dyskietki.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem