[#1] Civilization HD na A500
Zainstalowałem na karcie CF "Cywilizację". Wszystko działa fajnie tylko po pewnym czasie pojawia się błąd, który polega na tym, że przy próbie zmiany produkcji (przycisk "change" w oknie miasta) gra zawiesza się, tzn. kursorem mogę ruszać, ale nic już nie reaguje na klikanie, a dioda dysku (karty CF) miga jak szalona.

Błąd jest powtarzalny, tzn. rozpocząłem grę dwa razy, za pierwszym razem doszedłem do trzeciego poziomiu miasta, za drugim do szóstego (i miałem jeszcze jedno miasto na drugim poziomie). Błąd objawia się zawsze tak samo. Na początku mogę zmieniać produkcję, aż w pewnym momencie pojawia się ten błąd i już nic nie pomaga. Po resecie i wczytaniu stanu gry błąd pojawia się dokładnie przy tej samej operacji.

Początkowo myślałem, że może faktycznie coś jest nie tak z moją amigą, ponieważ wcześniej opisywałem niestabilność UFO, ale tamten przypadek faktycznie był losowy (gra się wieszała, ale po restarcie i wczytaniu stanu gry można było grać dalej) co mogło wskazywać np. na jakiś problem z pamięcią. W przypadku "Cywilizacji" błąd jest chyba zbyt powtarzalny, żeby to był problem sprzętowy. Zrobiłem zresztą test pamięci programem MemCheck12, który nie wykrył żadnego błędu.

Czy spotkał się ktoś z takim problemem ? Są jakieś patche do tej gry ? W sieci znalazłem na jakimś forum wpis gościa, który opisuje dokładnie taki sam objaw, ale nikt mu nie odpowiedział (czyli nie tylko ja mam ten problem, ale też nie jest to problem bardzo powszechny).
[#2] Re: Civilization HD na A500

@g0trek, post #1

Spróbuj innej wersji gry lub wersji WHDLOAD
[#3] Re: Civilization HD na A500

@g0trek, post #1

W razie czego możesz przesłać mi kartę CF z tą Civ do sprawdzenia, mamy dokładnie ten sam konfig. I ta sama osoba lutowała pamięci ;)
[#4] Re: Civilization HD na A500

@Norbert, post #2

Jakaś wersja piracka wieszała się przy zmianie produkcji, pisano o tym w czasopismach.
[#5] Re: Civilization HD na A500

@wali7, post #3

W razie czego możesz przesłać mi kartę CF z tą Civ do sprawdzenia, mamy dokładnie ten sam konfig. I ta sama osoba lutowała pamięci ;)

Pamięć zainstalowałeś poprawnie (jeszcze raz dzięki szeroki uśmiech) skoro test pamięci nie wykazał żadnych błędów, więc bardziej skłaniam się ku poniższej wersji:

Jakaś wersja piracka wieszała się przy zmianie produkcji, pisano o tym w czasopismach.

Mam oczywiście wersję ściągniętą z sieci, a nie oryginał, więc jest to możliwe. Ma ktoś sprawdzoną, działającą wersję i mógłby mi podesłać ?
[#6] Re: Civilization HD na A500

@g0trek, post #5

Wiesz, różnie to bywa. Pamięci są stare (to wszystko są leżaki magazynowe albo układy wylutowane).
Warto na pewno kilka razy przepuścić jakiś MemTest. Jeśli jednak wiesza się tylko w jednej, dwóch grach, a na reszcie jest OK, to wina raczej nie będzie po stronie pamięci.
A tak przy okazji, czy rozszerzenie chip RAMu wpłynęło jakoś na gry? Coś jest lepiej? Jak chodzi teraz WHDLoad? Zdarza mu się żądać więcej RAM?

Ostatnia aktualizacja: 24.03.2015 11:05:16 przez wali7
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem