kategoria: WHDLoad
[#1] WHDLoad i miganie obrazu
Witam,
Przy odpalaniu niektórych gier np Colonization, gra chodzi, ale od czasu do czasu miga mi ekran, generalnie Amigę też przycina na chwilę.Najczęściej przy sejwowaniu, ale nie tylko. Jeszcze nie wszytkie gry sprawdzałem, ale cześć chodzi elegancko a Colonization i bodajże Castles2 tak tnie o co kaman ?Colonization w wersji bez whdload chodzi normalnie.

Whdload w wersji 18.1 na 17.1 jest tak samo, Amiga 1200 z Blizzardem 1230IV i 32mg ramu. System to WBClassic.
[#2] Re: WHDLoad i miganie obrazu

@koxy, post #1

To normalne zachowanie podczas wczytywania danych przez WHDLoad. Spróbuj włączyć opcję PRELOAD.
[#3] Re: WHDLoad i miganie obrazu

@Hexmage960, post #2

PRELOAD włączone i dalej miga
[#4] Re: WHDLoad i miganie obrazu

@koxy, post #3

Migotanie przy zapisie występuje zawsze, niezależnie od parametru PRELOAD. Jeżeli występuje podczas wczytywania, to albo parametr jest źle wpisany lub nie ma wystarczającej ilości pamięci aby całą grę w niej zmieścić.
[#5] Re: WHDLoad i miganie obrazu

@koxy, post #1

U mnie tez miga na niektórych grach ale tylko jak mam włożone 8mb do blizzarda. Jak załaduje 32mb lub 64mb to problemu nie ma na żadnej grze z miganiem.
[#6] Re: WHDLoad i miganie obrazu

@ponior, post #5

Co ciekawe ja też zauważyłem to u siebie na A1200 z Fastem 8MB na nowszej wersji WHDL (chyba od 17 w górę). Na 16.x na tym sprzęcie i tym samym SLAVE nie było tego problemu.
Te same gry na tym samym WHDL (17.x) na 040/060 chodzą bez migania (ram od 32 MB w górę).
[#7] Re: WHDLoad i miganie obrazu

@BULI, post #6

ale ja mam 32mb w blizzardzie i miga, np jak poruszam sie jednostkami po mapie w kolonizacji, albo jak oblicza turę to miga i tnie cały czas.
[#8] Re: WHDLoad i miganie obrazu

@koxy, post #7

Jaka wersja WhdLoad?
[#9] Re: WHDLoad i miganie obrazu

@BomberMAX, post #8

18.1 Dobra problem rozwiązany włączyłem SavePath w WHDLoad.prefs i miga tylko przy zapisie stanu gry. ok, racja
[#10] Re: WHDLoad i miganie obrazu

@mailman, post #4

Tak z ciekawości.. Z czego wynika taki efekt? Dzięki.
[#11] Re: WHDLoad i miganie obrazu

@Sokok, post #10

Z natury WHDLoad. Program najpierw wpycha ile się da do RAM:. Gdy nie ma miejsca, to część niedoczytana musi w trakcie grania się doczytać. Z racji tego, że WHDLoad odcina się od funkcji systemowych, a konkretnie kontaktu z urządzeniach I/O, musi je w momencie wczytywania ponownie nawiązać, a więc wrócić do systemu (mignięcia). Podobnie z zapisem, tyle że tutaj pamięć nie gra roli. Zapis musi postać fizycznie na dysku w momencie zapisu lub w cache WHDLoad. W tym pierwszym rozwiązaniu WHDLoad musi połączyć się z funkcjami systemowymi I/O i znów mamy w tym momencie mignięcia. Jeżeli zrobi to w cache (bez dostępu do funkcji systemowych), wówczas zapisze przy wyjściu z gry przyciskiem, ale jeżeli wyłączysz/zresetujesz komputer bez wyjścia z gry lub zamkniesz WinUAE, wówczas zapis stracisz.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem