[#1] pamiętacie tę serię wydawniczą?
okolice 1994 roku, żeby nie było, że piraty to jakieś prymitywne wydania na dyskietkach no name.
Tutaj była "instrukcja obsługi", dyskietki w folii i obowiązkowy print screen robiony zwykłym aparatem.

Tak oto dystrybutorzy opisali Shadow Of The Beast

link
[#2] Re: pamiętacie tę serię wydawniczą?

@charliefrown, post #1

E tam, ja pamietam, ze jak sie szlo do porzadnego sklepu po piracka gre to mieli cale kolorowe zalaminowane katalogi nie tylko z opisami ale i z obrazkami z gier. A kasety na C64 to mozna bylo tak przebierac, ze hoho super OK!
[#3] Re: pamiętacie tę serię wydawniczą?

@aszu, post #2

raz będąc z kolegą w sklepie z piratami (mogłem mieć wtedy nie więcej jak 12 lat) kupiliśmy Barbariana, bo mówiłem mu jaka to super gra. Potem moje rozgoryczenie, kiedy okazało się, że to inny Barbarian. :(
[#4] Re: pamiętacie tę serię wydawniczą?

@charliefrown, post #1

Ja gdzieś mam dużo opakowań po dyskietkach z podobnymi opisami. Opakowanie było z przezroczystego plastiku z wytłoczonym miejscem na dyskietkę. W to wytłoczenie było włożone zdjęcie ekranu telewizora z włączoną grą. Na zdjęciu widoczne były bardzo wyraźnie piksele, stąd zakładam że celem fotografa był ekran zwykłego telewizora. W plastikowe opakowanie od góry była wsuwana tekturka z czerwonym napisem Amiga na górze i naklejoną kartką z opisem gry na odwrocie.
Kupując taką grę wiedziało się z grubsza jak ta gra w rzeczywistości wygląda. W sumie chyba najlepsze gry miałem właśnie z tej serii. Był to rok 1993.
[#5] Re: pamiętacie tę serię wydawniczą?

@snajper, post #3

Zapewne Palace vs Psygnosis?

Co do piratów, nie wiem czy gdzie indziej też, ale wtedy wśród moich znajomych pojawiła się "moda na oryginały". Sam kupiłem sporo oryginalnych kaset na C=, a potem gier na Amigę. Sporo z nich potem zainstalowałem samemu za pomocą WHDLoad.

Pamiętam też wspomniane "piraty deluxe" - z okładką, fotkami i instrukcją. Sam byłem zdziwiony wtedy, że nawet do piracenia można się przyłozyć.
[#6] Re: pamiętacie tę serię wydawniczą?

@Solo Kazuki, post #5

Zapewne Palace vs Psygnosis?

teraz to nawet nie pamiętam czy to było Palace vs Psygnosis, czy też Barbarian 2 vs Barbarian 1 Psygnosis (w pierwszego jeszcze wtedy nie miałem okazji grać, dwójka to była pierwsza gra z jaką się zetknąłem na Amidze).
[#7] Re: pamiętacie tę serię wydawniczą?

@charliefrown, post #1

Ja mam recenzję gry Shadow Of The Beast III z czasopisma C&A. Autor również grał w pirata gdyż piracka wersja była pozbawiona intra które opisywało cel gry. Autor wyssał sobie z palca opowieść o ratowaniu świata przed zagładą.
[#8] Re: pamiętacie tę serię wydawniczą?

@snajper, post #6

Nie zmienia to faktu że dalej jest Palace vs Psygnosis ;)
[#9] Re: pamiętacie tę serię wydawniczą?

@Hubez, post #7

Mistrzami "lania wody" byli chyba recenzenci Top Secretu. Pamiętam, że do gier o tak rozwiniętej fabule jak Tetris potrafili dorobić otoczkę, historię na całą stronę - zupełnie jakby czytało się streszczenie filmu moralnego niepokoju. Często gry z lat 90. opisywane były na podstawie recenzji z Amiga/ ST Format czy innego zagranicznego czasopisma, kontakt redaktora z daną grą był nierzadko zerowy, stąd fantazjowanie na tematy uboczne.
[#10] Re: pamiętacie tę serię wydawniczą?

@charliefrown, post #9

W latach 80/90 łatwiej było zaopatrzyć się w najnowsze gry niż zagraniczne periodyki. Ba, nie dość, że łatwiej to o wiele taniej. Wątpię by owczesni redaktorzy sugerowali się magazynami - w 99% pisali o tym w co sami grali.
[#11] Re: pamiętacie tę serię wydawniczą?

@Solo Kazuki, post #8

nooo w sensie pomotałem trochę, chodziło mi oczywiście albo o dwa Barbariany Palace (ten gdzie się dwóch gości naparza to chyba też Palace?), albo o Barbarian 1 Palace vs tamten Barbarian, co na PC miał jakieś dzikie sterowanie eFami i jakimiś literkami.
[#12] Re: pamiętacie tę serię wydawniczą?

@michalmarek77, post #10

Możliwe, jednak czytając prześmiewcze recenzje i podpisy screenów w polskich magazynach czuć było podobny, wyluzowany klimat znany z Zzap czy The One. Wcześniej w Bajtku lub Komputerze opisy miały charakter sprawozdawczy, ograniczały się w zasadzie do suchych faktów, bez puszczania oka w kierunku czytelnika.

Pisząc np. o Defender of The Crown recenzent z The One wtrąca:
"(...) we all remember the packaging with the most anatomically incorrect woman since Sam Fox".
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem