[#1] Nie działają kody tras w Lotus 3 ?
Miałem z tym problem i za dzieciaka i mam obecnie. Po każdym wyścigu wyświetla się na planszy wczytywania "course - i tutaj unikalny kod dla każdej trasy". Po wklepaniu wybranego w miejsce "Code" w menu głównym i tak zawsze gra rozpoczyna się od pierwszego levelu. Cheaty tam wpisywane również nie działają.

Trochę pogrzebałem w necie i nie znalazłem ani słowa na temat tego problemu.

Według opisu na stronach z cheatami i samej instrukcji do Lotus'a, wydaje się że powinno to chodzić.

Czy przyczyną może być crackowana wersja FLT ?

A może to jakoś zupełnie inaczej funkcjonuje ?
[#2] Re: Nie działają kody tras w Lotus 3 ?

@wlodi5, post #1

Po wpisaniu kodu musisz wybrać czwarty obrazek w sekcji course.

Możesz również wpisać kilka kodów na raz, aby występowały trasy "z kodów" jedna po drugiej. Wówczas musisz je wpisać w opcji Define, a następnie w sekcji Course wybrać piąty obrazek.

Kody do etapów w Lotus 3 nie działają tak, jak się zapewne tego spodziewasz. Wpisując kod do trzeciego etapu (na przykład) zagranie w niego posłuży raczej jako praktyka niż możliwość kontynuacji zabawy od tego etapu.

Ostatnia aktualizacja: 27.09.2015 06:42:08 przez mailman
[#3] Re: Nie działają kody tras w Lotus 3 ?

@mailman, post #2

dokladnie, kazdy znak "kodu" to jeden z parametrow okreslajacy trase. co wiecej: mozesz wlasne wymyslac :)
[#4] Re: Nie działają kody tras w Lotus 3 ?

@mailman, post #2

Dzieki Panowie, zagadka z dzieciństwa rozwiązana. Musiałbym dłużej poeksperymentować, żeby do tego dojść, a szczerze powiem, nie chciało mi się o 3 nad ranem, o ile w ogóle bym do tego doszedł.

Faktycznie kiedyś myślałem, że te kody mają działać jak w większości gier, na zasadzie kontynuowania gry od danego momentu. Tutaj widać za każdym razem trzeba zaczynać grę od początku, a mając na uwadze ilość tras i ciągle rosnący poziom trudności, przejście całości musi stanowić niezłe wyzwanie.

Przy okazji zapytam jeszcze, czy czarny ekran przez dłuższą chwilę (czasem ponad minutę trzeba czekać) przed ekranem ładowania trasy (gównie przy podanym kodzie na trasę) i po zakończeniu wyścigu to jakaś wada gry, czy może wina dyskietek lub Amigi ? Czasem zdarza się tak, że czarny ekran widoczny jest bez końca, ale sprzętu w zasadzie nie trzeba resetować bo zawsze pomaga wciśnięcie Esc i program wraca do ekranu początkowego. Dzieje się to raczej randomowo, bo za drugim czy trzecim razem gra nagle zaczyna wczytywać się normalnie. Nie słychać, żeby głowica się jąkała, nie ma żadnych przekłamań graficzno-dźwiękowych, większość danych i tak leci chyba z ramu, bo dyskietka jedynie się kręci i świeci się dioda, ale nie słychać żeby pracowała.
[#5] Re: Nie działają kody tras w Lotus 3 ?

@wlodi5, post #4

Lotus 3 ma taki dziwny loader. Cierpliwości.
[#6] Re: Nie działają kody tras w Lotus 3 ?

@wlodi5, post #4

Ostatnio też denerwowałem się czasem ładowania między levelami. Na gołej A500 z 1MB z GOTEKIEM czas ładowania po przejechaniu levelu mam czasem 3-5 min :/ nie wiem czy jest na to jakiś sposób czy u mnie jest coś nie tak.
[#7] Re: Nie działają kody tras w Lotus 3 ?

@Wiśnia87, post #6

U mnie jest tak samo, czasem trzeba czekać nawet 5 minut, a czasem czekam tak długo że już tracę nadzieję że coś się stanie i wciskam ESC.

Uspokoiłem się, bo już przeszło mi przez myśl, że może być coś nie tak z Amigą.

Ostatnia aktualizacja: 28.09.2015 18:12:22 przez wlodi5
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem