[#1] Amigowe handlówki
Jakie amigowe gry handlowe uznajecie za naprawdę bardzo dobre? Chodzi mi nie tyle o oprawę graficzną, co o wyjątkowy system ekonomiczny, dobry balans (o który w tego typu grach naprawdę ciężko) i powiedzmy tematykę, choć to ostatnie, to raczej kwestia gustu.
Czy jest na forum ktoś, kto określiłby się mianem eksperta od handlówek (już niekoniecznie amigowych)? (Zapomnijcie o skromności, nikt nie będzie osądzał )
Czy uważacie, że to pole zostało na Amidze dobrze zapełnione, czy też brakuje jakiejś perełki?
[#2] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Amigowe handlówki
[#3] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Amigowe handlówki
[#4] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Amigowe handlówki
[#5] Re: Amigowe handlówki

@Umpal, post #4

Moim zdaniem najciekawsze to Sub Trade i Pioneers. Niezłe też jest Transarctica i Patrician

Poza tym zależy co rozumiesz jako "handlówki". Teoretycznie np Colonization i Christoph Kolumbus (jest patch eng. pod WHDLoad) też ma elementy handlowe... i też polecam.

Ostatnia aktualizacja: 26.10.2015 15:19:03 przez Solo Kazuki
[#6] Re: Amigowe handlówki

@Umpal, post #1

KUPIEC
[#7] Re: Amigowe handlówki

@Hubez, post #6

Z polskich też niezłe jest Funturatum
[#8] Re: Amigowe handlówki

@Solo Kazuki, post #7

Frontiera i Pirates Gold też można podciągnąć pod handlówki. Szczególnie ta pierwsza jest bardzo fajna
[#9] Re: Amigowe handlówki

@Solo Kazuki, post #5

O Pioneers, Sub Trade i Funturatum i polskim Kupcu nigdy nie słyszałem. Patrician oczywiście klasyka, ale kiedyś nie szło mi w niego za dobrze i się zniechęciłem, więc nie potrafię ocenić jego systemu handlowego. Frontier oczywiście jest jak najbardziej grą handlową (to samo zresztą Piraci). Co prawda wielu kojarzy się z kosmosem i wektorami, ale przecież jego głównym założeniem jest handel międzyplanetarny, a bounty i misje poboczne są raczej uzupełnieniem niż fundamentem rozgrywki.
Jeśli graliście w powyższe gry, jak oceniacie ich system handlowy? Ze swojej strony powiem, że np. w Elite (czyli ojcu Frontierów) jest on koszmarnie beznadziejny. Stałe i źle zbalansowane ceny, żeby wymienić tylko podstawową wadę.
[#10] Re: Amigowe handlówki

@dolek, post #8

Ja najbardziej lubię A-Train. Co prawda zarządza się i buduje głównie kolej, ale jest giełda, można brać pożyczki z banku, roczne zestawienie finansowe prawie jak prawdziwe. Płacisz podatki, normalnie jak w prawdziwym świecie. Można budować, kupować, sprzedawać budynki i czerpać zyski z ich działalności (sklepy, hotele, pola golfowe, wesołe miasteczka itp. Można nawet kupować ziemię pod inwestycje i sprzedawać z zyskiem kiedy region się rozwinie. Jest też bardzo fajny edutor map, gdzie można zbudować jaki się chce scenariusz. W mojej ocenie jedna z najbardziej ciekawych tego typu gier.

Pozdrawiam,

Azz

Ostatnia aktualizacja: 26.10.2015 15:40:01 przez Azzorek

Ostatnia aktualizacja: 26.10.2015 15:40:39 przez Azzorek
[#11] Re: Amigowe handlówki

@Azzorek, post #10

Tak, pamiętam A-Train i pamiętam również, że zrobił na mnie bardzo pozytywne wrażenie. Nieco w niego grałem, ale nie na tyle żeby móc szczegółowo teraz ocenić. Generalnie nie byłem i nie jestem zapalonym graczem, raczej twórcą, stąd tylko nielicznym grom poświęciłem więcej uwagi. Ale z wymienionych przez ciebie cech A-Traina rzeczywiście wydaje się być jednym z bardziej złożonych.
[#12] Re: Amigowe handlówki

@Umpal, post #11

Skoro A-Train (bardzo dobrze przeniesiony, fajnie wygląda w Hi-Res) to Theme Park też jest niezłą grą ekonomiczną. Ale wersja AGA/CD32, bo wersja ECS jest pocięta. Oraz Sim City 2000.

Ostatnia aktualizacja: 26.10.2015 15:54:44 przez Solo Kazuki
[#13] Re: Amigowe handlówki

@Solo Kazuki, post #12

Masz rację, to bardzo dobre pozycje. Ale zarówno A-Train jak i Theme Park plus Sim City są nieco innymi kategoriami niż te, o które mi chodzi. Mam na myśli typowo handlowe, czyli takie jak Patrician, Frontier, czy nieznany mi dotychczas Kupiec.
Czy lubicie tego typu gry, czy są dla was nudne i wolicie więcej akcji? Jak ma się do tego tematyka? Bo przecież Patriciana i Frontiera dzieli dosłownie kosmos szeroki uśmiech. Czy tło gry handlowej wpływa na wasze zainteresowanie nią?
[#14] Re: Amigowe handlówki

@Umpal, post #1

Ja bym od siebie dorzucił: Detroit, Supremacy, Vermeer (genialna gra!!) - szkoda, że po niemiecku. Jednak swego czasu na C64 ostro ciąłem w niego. Jest jeszcze Dynatech z bardzo ładną grafiką, ale też po niemiecku.
Nie wiem czy Reunion, Deuteros i Millenium 2.2 podchodzą pod Twoją kategorię. Tak czy inaczej warto w powyższe gry zagrać.
[#15] Re: Amigowe handlówki

@Sir_Lucas, post #14

To ja dorzucę K240. Poza Fragile Allegiance (będący reedycją K240 właśnie) na PC w zasadzie nie ma innych gier, które by były podobne do niej.
[#16] Re: Amigowe handlówki

@Solo Kazuki, post #5

Colonization i Christoph Kolumbus.
Dzięki za przypomnienie niemieckiej szpilanki o Kolumbie :).
Colonization znam i lubię (mimo niewątpliwych wad), natomiast o Kolumbusie zapomniałem, a przecież za młodych lat ostro grałem ze słownikiem na kolanach. Czas sobie przypomnieć ten zacny tytuł :). (A przynajmniej wspominam go dobrze, zobaczymy, czy obroni się po czasie :) )
[#17] Re: Amigowe handlówki

@Sir_Lucas, post #14

Skoro podajesz Detroit to ja dorzucę Oldtimer link na ppa
W sieci jest spolszczona wersja

Przypomniałem sobie o Ports of Call ale nie grałem w nią. link na ppa
[#18] Re: Amigowe handlówki

@Umpal, post #13

Z całym szacunkiem, ale jako wielki fan Frontiera nie zgadzam się z definiowaniem go jako gry handlowej. Handel to tylko jedna z wielu opcji jakimi można podążać w tej grze.

Musiałbyś konkretnie określić o jaką handlówkę ci chodzi (przykład?). Dla mnie granie w grę gdzie kupuje się w jednym miejscu i sprzedaje w drugim plus prawa rynku i handlu, podatki itp. to mega nuda. W handlówkach musi być jakaś otoczka, jakaś fabuła lub nawet akcja. Same cyferki szybko się znudzą. To jest oczywiście moja subiektywna opinia.

Co do wymienionego wcześniej Reuniona, to nie trafny typ w mojej opinii. Równie dobrze można by nazwać handlówką Genghis Khana lub Setllers.

Pozdrawiam,

Azz

Ostatnia aktualizacja: 26.10.2015 16:32:10 przez Azzorek
[#19] Re: Amigowe handlówki

@Azzorek, post #18

W pełni się z tobą zgadzam. Też mnie nużą gry, w których trzeba tylko "natrzepać kasy", bo to po pewnym czasie jest nużące. Co innego jak gra umożliwia spożytkowanie nadmiaru gotówki np na armię. Co do oprawy nie ma znaczenia dla mnie czy akcja gry jest osadzona w starożytności czy w odległej przyszłości.

Reunion też mi się wydaje wątpliwą "handlówką", bardziej już jest chyba "strategio-przygodówką" ze względu na liniowość fabuły
[#20] Re: Amigowe handlówki

@Azzorek, post #18

Oczywiście masz rację, ale czy da się grać we Frontiera bez handlu towarem? Nie wiem, jak po jakimś czasie, ale na początku gry nie ma chyba innej możliwości utrzymania jak właśnie handel. Ale mniejsza z tym, nie chodzi mi przecież o dyskredytowanie tej gry, bo jest ona bez wątpienia wybitna.

Odnośnie pytań, o jaką grę mi chodziło, to podkreślę jeszcze raz - o taką, w której handel jest podstawą, bez którego granie jest po prostu niemożliwe.

Wymieniliście naprawdę sporo tytułów i wiele z nich mi się przypomniało. Nie spodziewałem się, że było tego tak dużo.

Zgadzam się również Solo Kazuki, że handel dla samego handlu jest nużący (chyba że ktoś ma takie hobby i lubi po prostu powiększać wirtualne konto, ale zapewne mało jest takich osób). Poruszyłem temat, bo ten gatunek gry wydaje mi się bardzo ciekawy, ale odnoszę wrażenie, że pomimo sporej bazy tytułów jest chyba tylko kilka gier, które mają ciekawie zrobiony system handlowy i jako taką fabułę chroniącą gracza przed znużeniem.

Zatem jeszcze jedno pytanie: Lubicie ten gatunek gry, czy niespecjalnie? Co waszym zdaniem gra handlowa potrzebuje żeby ciekawie się w nią grało na dłuższą metę?
[#21] Re: Amigowe handlówki

@Umpal, post #20

Według mnie dobry pomysł i rozbudowanie o "wątki poza handlowe". Ciekawą grą jest na przykład Piracy on the High Seas czy High Seas Trader, będące rozbudowanym pomysłem z Pirates (Gold).

Ostatnia aktualizacja: 26.10.2015 17:13:20 przez Solo Kazuki
[#22] Re: Amigowe handlówki

@Umpal, post #9

1869: Erlebte Geschichte jest wersja pl

naprawdę polecam !

oraz
Transarctica

Ostatnia aktualizacja: 26.10.2015 17:19:18 przez Dorian3d
[#23] Re: Amigowe handlówki

@Dorian3d, post #22

To ja dorzucę jeszcze:

DYNATECH oraz MILLENIUM 2.2
[#24] Re: Amigowe handlówki

@Umpal, post #1

Oil Imperium OK
[#25] Re: Amigowe handlówki

@Vato, post #24

Big sea
Hillsea lido
Spoko gry
[wyróżniony] [#26] Re: Amigowe handlówki

@Umpal, post #1

Ja jeszcze pamiętam fajną grę na Amigę, która mi się kiedyś podobała to była:

Giełda Światowa.
[#27] Re: Amigowe handlówki

@Dorian3d, post #22

O Transarctica już wspominałem

Jeszcze sobie przypomniałem grę, przy której spędziłem sporo czasu, Whale's Voyage 2. Jest to Strategia RPG, ale jak najbardziej ma wątek handlowy.

Co do "gier ekonomicznych" bardzo ciekawe wątki tego typu ma kolejna Strategia RPG Sword of Aragon. Poza walką z potworami musisz rozbudowywać swoje miasta (utrzymujesz się tak z questów jak i podatków co rundę) oraz umiejętnie inwestować w armię. Dodam że podobnie jak przy K240 nie spotkałem podobnej gry - przy niej teoretycznie podobny HoM&M jest bardzo uproszczoną grą
[#28] Re: Amigowe handlówki

@Solo Kazuki, post #27

Whale's Voyage 2 przykuła moją uwagę, a jako że jest patch zmieniający niemiecką grę na angielski, to się jej wkrótce przyjrzę (widziałem na youtubie i jestem pozytywnie zaskoczony pomysłami twórców).

Dzięki za linka OK
[#29] Re: Amigowe handlówki

@Umpal, post #28

Jest też ciekawe połączenie handlówki ze strzelaniną, polska Heliosfera.

kwestia gustu czy ktoś lubi takie "udziwnienia"
[#30] Re: Amigowe handlówki

@Umpal, post #28

Wyszła w końcu "odbugowana" wersja angielska Whale's Voyage 2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem