kategoria: Szukam gry
[#1] GRY AMIGA 600
Koledzy,

Jestem nowy na forum. Zakupiłem Amigę 600 po kilkunastu latach przerwy. Sprzęt mam prawie skompletowany, szukam natomiast kogoś z Poznania lub okolic, kto udzieli swojego oprogramowania (zrobi dla mnie kopię na moje dyskietki). Chodzi mi o gry oraz inne oprogramowanie.

Proszę o kontakt,

pozdr,

Przemo
[#2] Re: GRY AMIGA 600

@przemol4, post #1

Szukaj tutaj , jakich gier dokładnie szukasz?
[#3] Re: GRY AMIGA 600

@przemol4, post #1

Najprościej i najwygodniej kupić emulator stacji dyskietek, ściągnąć obrazy ADF dowolnych gier/programów, nagrać na pendrive, podłączyć do emulatora i cieszyć się Amigą ;)
[#4] Re: GRY AMIGA 600

@RomanWorkshop, post #3

Albo ADTWin.
[#5] Re: GRY AMIGA 600

@przemol4, post #1

Poszukaj na Allegro - Emulator Stacji Dyskietek GOTEK. Zwróć uwagę na firmware. Wybierz raczej z HxC niż Cortex. Ja mam ten drugi i części gier nie da się uruchomić :/ Jakkolwiek, jeżeli nie masz dostępu do softu na dyskietkach to polecam emulator.

Ostatnia aktualizacja: 08.12.2015 14:14:51 przez Wiśnia87
[#6] Re: GRY AMIGA 600

@przemol4, post #1

Gotek srotek.
Kup twardy dysk za 20 zł, zainstaluj Workbencha, dokup trochę RAMu i używaj WHDload do grania a nie jakiegoś emulatora stacji
[#7] Re: GRY AMIGA 600

@Wiśnia87, post #5

Może uzupełnię - goteka można zakupić bez hxc (tylko z darmowym nierozwijanym cortex) a potem dograć soft płacąc chyba 10 eur u autora na stronie. Wtedy potrzebny jest też programator (do kupienia np. u pong777 lub na jego koncie allegro - można razem z gotekiem bez HxC). Jak się nie chcesz bawić to najprościej kupić od razu wersję z wgranym HxC. Kolejne aktualizacje oprogramowania już idą normalnie z pendrive (nie trzeba programatora).
Można też upolować ulepszoną wersję emulatora HxC (widziałem na alle po 200 zł) lub kupić w retroami. Tylko ceny już znacznie wyższe niż goteka.
Za hxc warto dopłacić bo jest ciągle rozwijany i autor poprawia zgłoszone przez użytkowników błędy. Ostatnio nawet wystawił wersję z możliwością przypisania obrazów dyskietek w 200 slotach - do niedawna był limit 15 slotów.
[#8] Re: GRY AMIGA 600

@Vato, post #6

No tak tylko, że autor musi jeszcze jakoś przenosić dane z PC do Amigi, a emulator od razu rozwiązuje ten problem.
[#9] Re: GRY AMIGA 600

@Vato, post #6

Dokup trochę RAMU - Czytaj wydaj 300-400zł, bo rozszerzenie tylko do 2 MB raczej na swobodne korzystanie z WhdLoad nie wystarczy
[#10] Re: GRY AMIGA 600

@Vato, post #6

I tak i nie. Ja zacząłem od goteka i nadal się przydaje. Gotek to koszt jednorazowy rzędu 160 zł.
Dysk (załóżmy, że karta cf albo sd) to wydatek przynajmniej 40 zł (adapter SD2IDE) a bliżej 90 jeśli liczyć z oryginalnym WB 3.1. Do tego rozszerzenie CHIP RAM 1MB - 100 zł, rozszerzenie fastu - 130-160 zł minimum. Kickstart 3.1 lub 1.3/3.1 albo 4 w 1 też by się przydał - kolejne 60 zł, żeby działał WB3.1.

Mam teraz SD2IDE - na jednej karcie WB2.1 - wolnego 1,5MB CHIP, a na drugiej karcie WB3.1 - wolnego 1,2MB CHIP. Powinno dać się grać pod WHDLoad ale do komfortu trochę brakuje.
Trzeba też pamiętać, że whdload nie obsługuje trainerów i nie do wszystkiego są instalatory. A obrazów adf w różnych wersjach są dziesiątki tysięcy.
[#11] Re: GRY AMIGA 600

@Wiśnia87, post #9

Dokup trochę RAMU - Czytaj wydaj 300-400zł, bo rozszerzenie tylko do 2 MB raczej na swobodne korzystanie z WhdLoad nie wystarczy

Nooo... chłopaki, jak zwykle, stanęliście na wysokości zadania.

Człowiek chce nagrać kilka dyskietek, a Wy już snujecie plany z max rozbudowaną A600.
Może niech dokupi też jakieś turbo z 030 za 1k pln i scandoubler za kolejne 500? Jak rozbudowa to na całego?

Jeden post pod pytaniem w temacie, reszta to dyskusja między stałymi bywalcami forum.

Dajcie mu szansę z nagraniem dyskietek, no chyba, że używanie DMS Was przerasta?

Ostatnia aktualizacja: 08.12.2015 14:50:21 przez dominiqr
[#12] Re: GRY AMIGA 600

@dominiqr, post #11

Niech się przejedzie na jakiś zlot to nagra tyle dyskietek ile chce :)
[#13] Re: GRY AMIGA 600

@dominiqr, post #11

Dlatego polecam Emulator Może na początek ktoś z Poznania wspomoże kolegę.
[#14] Re: GRY AMIGA 600

@dominiqr, post #11

Dlatego polecam ADTWin.
Potrzebny jest pecet z lpt i stacja dysków.
[#15] Re: GRY AMIGA 600

@przemol4, post #1

Witaj !

Stary kup se odrazu Amige 4000 z calym osprzetem od ludzi z PPA za jedyne 10 000 PLN.

Na pewno bedziesz zadowolony z amigowania.

[#16] Re: GRY AMIGA 600

@selur, post #15

Panowie,

Dziękuję za taki odzew. nie spodziewałem sie:)

Może mnie ktoś wtajemniczyć w temat ADTWin?

Co z czym, jak i za ile?:)

Z góry dziękuje, super forum...
[#17] Re: GRY AMIGA 600

@przemol4, post #16

TU masz info. Trzeba sobie zrobić kabelek i mieć kompa z portem LPT.
Co do forum to zacytuję "porzućcie wszelką nadzieję, którzy tu wchodzicie". Jak już wsiąkniesz w temat retro to będziesz się musiał mocno trzymać za portfel. Zakup samej amisi to dopiero początek wydatków.

Ostatnia aktualizacja: 08.12.2015 15:33:55 przez jimmy
[#18] Re: GRY AMIGA 600

@jimmy, post #17

Oj tam bez przesady. Retro gaming z Amigą nie jest drogi.
Wystarczy Amiga z dyskiem, RAMem, PCMCIA CFem i koniec wydatków.

Do gier typu SuperFrog, Cannon Fodder, Rick Dangerous czy podobnych amigowych hitów nie potrzeba kart turbo.

Kolekcjonerstwo jest drogie owszem. Sam retro gaming do którego wystarczy pożółknięta Amiga drogi nie jest szeroki uśmiech
[#19] Re: GRY AMIGA 600

@przemol4, post #16

Napisz może jaką wersję masz wersję kickstarta.

Najprościej wg mnie jest kupić adapter SD-IDE lub CF-IDE (Sam skłaniałbym się ku tej pierwszej propozycji, ale zdania na forum są podzielone). Jeśli masz czytnik kart SD (lub CF) w PC to pod WINUAE możesz postawić sobie system i zgrać co chcesz na kartę(obrazy dyskietek też). Podłączyć kartę pamięci przez adapter do amigi i masz wtedy dysk twardy. Wiele gier ma wersje instalacyjne, więc będziesz mógł grać bez zmian dyskietek(-10 do RETRO-HARDCORE) lub nagrać obrazy ADF porgramem TransADF na dyskietki i później grać z nich(RETRO-HARDCORE LVL UP).

Karta pamięci jako dysk twardy w amidze to raczej podstawowa wygoda i nie droga zabawa.

karta pamięci+adapter+taśma 44pin<100zł

Goteka radzę kupić z firmwarem HXC. CORTEX ma trochę bugów i są problemy z save`ami i zapisem danych. HXC jak napisali wyżej jest rozwijany, a aktualizację są darmowę i możesz sam je łatwo wgrywać

Zanim zdecydujesz się na podłączenie karty pamięci sprawdź wersję kickstarta. 2.04 nie obsługuje dysku poprawnie. Wersje wyższe nie mają już z tym problemów

Ostatnia aktualizacja: 08.12.2015 15:56:31 przez snifferman
[#20] Re: GRY AMIGA 600

@Vato, post #18

"Normalnemu" użytkownikowi do retro-grania na Amidze wystarczy sam emulator lub ADTWin ;)
[#21] Re: GRY AMIGA 600

@snifferman, post #19

Podoba mi się pomysł z kartą pamięci.

Czyli jak to zrozumiałem... mając czytnik kart sd w lapku muszę zakupić:
1) http://allegro.pl/pcmcia-czytnik-kart-cf-adapter-przejsciowka-amiga-i4938392097.html
2) http://allegro.pl/adapter-sd-do-cf-type-i-sdhc-compact-flash-i5840938411.html
3) Sciągnąć oprogramowanie WINUAE oraz obrazy gier i je skopiować za pomocą tego oprogramowania?
[#22] Re: GRY AMIGA 600

@przemol4, post #21

Winuae Ci niepotrzebne.
CFką się kopiuje.
[#23] Re: GRY AMIGA 600

@przemol4, post #21

W skrócie nie. Są trzy elementy:
1) Granie z dyskietek lub emulatora (tu wystarczy goła amiga) - emulator z HxC masz u użytkownika pong777 TU
2) Dodanie dysku do amigi (wymagany kickstart minimum 37.300 - 2.05) - masz to info na ekranie z dyskietką.
- tutaj albo kupujesz kartę CF np. 4GB + adapter CF IDE albo druga opcja kartę SD z adapterem SD2IDE TU - można taniej sam adapter ale bez legalnego WB3.1 karty SD i taśmy. Jeśli masz tylko kick 2.05 to najlepiej samemu zainstalować WB2.1 bo W3.1 wymaga chyba kickstartu 3.0 lub 3.1. Karta CF czy SD zostaje w środku obudowy.
3) Wymiana danych między PC a Amigą - jedną z opcji jest przenoszenie danych na karcie CF przez slot pcmcia. Ten adapter do CF, który podałeś służy właśnie do tego. Natomiast jest problem z kompatybilnością kart CF z amigami. Np. polecana karta kingston 4gb z kwiatkiem niektórym działa na A600 tylko na IDE a nie przez pcmcia. Z "pewniaków" to był sandisk extreme III.

Co do instalacji pod winuae to tak jak napisali wyżej - można tą samą kartę zamontować pod winuae jako harddisk i uruchomić z obrazów adf instalację. Potem tylko przenieść kartę do adaptera w amidze. Na upartego instalację Workbench możesz zrobić bez winuae na amidze - z dyskietek albo przez goteka ale na winuea będzie szybciej i łatwiej od razu dorzucić inne potrzebne programy.

Do przenoszenia danych możesz oczywiście za każdym razem wyjmować tą kartę SD/CF ze środka, podłączać do winuae i kopiować pliki (najszybsza metoda) ale jest to bardzo niewygodne.

Ostatnia aktualizacja: 08.12.2015 16:29:23 przez jimmy
[#24] Re: GRY AMIGA 600

@jimmy, post #23

Dlatego Używa się osobnej CF w zewnętrznym porcie PCMCIA w Amidze.
Ostatnio na zlocie kupiłem przejściówkę PCMCIA - CF za 30 zł i dostałem 2 (małe ale wystarczające do kopiowania) karty CF w tej cenie.
[#25] Re: GRY AMIGA 600

@jimmy, post #23

Temat stary ale podlacze sie by nie zakladac kolejnego. Doszlem do etapu ze mam juz system na cf zainstalowany poprzez winuae wszystko dziala po przelozeniu do amigi. Chcialbym teraz poprzenosic interesujace mnie adfy na karte ale nie wiem jak to zrobic. Doczytalem ze musze podmontowac poprzez winuae katalog z adfami. Ale jak je przekopiowac na cf? Moj konfig to a600 kick 37.300 wb.2.1 2mb ram. Drugie pytanie jak do golego systemu dolozyc np adf2disk bym mogl potem te adfy przegrac na dyskietki?
[#26] Re: GRY AMIGA 600

@xmarcin, post #25

wrzucasz adfy do katalogu (na windowsie) i w emulatorze montujesz nowy hdd wskazując ten katalog i potem kopiujesz CFką.

Ostatnia aktualizacja: 01.02.2016 00:11:00 przez Vato
[#27] Re: GRY AMIGA 600

@xmarcin, post #25

Lepszy jest TransGUI niż adf2disk. jest na Aminecie
[#28] Re: GRY AMIGA 600

@Norbert, post #27

Też polecam tsgui szczególnie dla świeżego usera :)
[#29] Re: GRY AMIGA 600

@Vato, post #26

No wlasnie "kopiujesz cf-ka" ale za pomoca czego? Jakiegos programu polecenia? Rozumie ze podmontowuje katalog z adfami tak tez zrobilem i mam juz na blacie moj system widoczne partycje i ww katalog. Ale jak to przeniesc. Druga sprawa programow np tego do nagrywania adf w jakim formacie mam szukac i co zrobic zeby przeniesc na dysk i zaczely dzialac? To sie jakos instaluje? Jak kolega ponizej zauwazyl jestem"swiezy" wiec prosze o wyrozumialosc ;)
[#30] Re: GRY AMIGA 600

@przemol4, post #21

A ja też polecam ADTWin na początek. jak masz LPT w PC i jakiegoś walającego się flopa to koszt w zasadzie zerowy. Tylko trochę lutowania kabelków. Jak Ci się granie na Amidze nie znudzi, to wtedy dla większej wygody można w coś zainwestować.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem