kategoria:
[#1] Brak dźwięku w grze Testament na Amidze 1200 z kartą Apollo 1240
Witam wszystkich Amigowców.
Posiadam Amigę 1200 z kartą turbo Apollo 1240.
Chciałem zagrać w grę Testament.
Gra się uruchamia. W menu słychać muzykę, lecz kiedy załaduje się jakiś poziom to dźwięku już nie ma. Po odłączeniu Apollo od płyty głównej dźwięk już jest, ale z oczywistych względów gra nie chodzi już tak płynnie jak z kartą turbo. Czy istnieje jakiś sposób, żeby gra działała prawidłowo z kartą turbo, czy jestem skazany na grę bez karty turbo ? :)

pozdrawiam

Ostatnia aktualizacja: 06.01.2016 21:00:49 przez AmigaBoy
[#2] Re: Brak dźwięku w grze Testament na Amidze 1200 z kartą Apollo 1240

@AmigaBoy, post #1

Biblioteki 68040.libs od apollo?
[#3] Re: Brak dźwięku w grze Testament na Amidze 1200 z kartą Apollo 1240

@PrzemasIII, post #2

W katalogu Libs znajduje się plik 68040.library :)
[#4] Re: Brak dźwięku w grze Testament na Amidze 1200 z kartą Apollo 1240

@AmigaBoy, post #3

W dokumentacji do karty Apollo jest napisane, że Komenda setpatch musi znajdować się w startup-sequence.
U mnie w pliku startup-sequence znajduje się taka linijka:
C:SetPatch QUIET

Tak powinno być ?
[#5] Re: Brak dźwięku w grze Testament na Amidze 1200 z kartą Apollo 1240

@AmigaBoy, post #4

Tak, prawidłowo.
[#6] Re: Brak dźwięku w grze Testament na Amidze 1200 z kartą Apollo 1240

@AmigaBoy, post #1

Wygląda na to, że nie jesteś sam. Niestety, w tym wątku kolega nie dostał odpowiedzi.

A próbowałeś odpalać grę bez sekwencji startowej?
[#7] Re: Brak dźwięku w grze Testament na Amidze 1200 z kartą Apollo 1240

@recedent, post #6

Odpalałem grę bezpośrednio z dyskietek. Później zainstalowałem grę na dysku twardym i poza tym, że gra się szybciej ładuje to nic nie pomogło :) A możesz mi powiedzieć jak odpalić tą grę bez sekwencji startowej ?
[#8] Re: Brak dźwięku w grze Testament na Amidze 1200 z kartą Apollo 1240

@AmigaBoy, post #7

Pliku 68040.library nigdy sam ręcznie nie instalowałem. Sam się chyba zainstalował wraz systemem operacyjnym. Może powinienem go podmienić na jakiś oryginalny od Apollo ?
[#9] Re: Brak dźwięku w grze Testament na Amidze 1200 z kartą Apollo 1240

@AmigaBoy, post #7

Jeśli z dyskietek było tak samo to startup-sequence raczej nie ma nic do rzeczy, ale można spróbować:

• włącz komputer i przytrzymaj wciśnięte oba klawisze myszki.
  • gdy pojawi się tzw. "early startup menu" wybierz opcję "boot without startup-sequence"
  • pojawi się prompt AmigaDOS. Możesz tam wpisać kolejno komendy loadwb a potem endcli i spróbować odpalić grę z poziomu Workbencha, albo go ominąć i wklepać ręcznie ścieżkę do pliku.
  • możesz też spróbować wyłączyć cache procesora (w konsoli komenda cpu nocache) i zobaczyć czy to cokolwiek zmieni
[#10] Re: Brak dźwięku w grze Testament na Amidze 1200 z kartą Apollo 1240

@recedent, post #9

Dzięki za czas poświęcony na odpowiedź.
Zrobiłem tak jak radziłeś czyli przez "boot without startup-sequence"
Pojawił się prompt AmigaDos
Następnie gdy wklepałem ścieżkę ręcznie i chciałem uruchomić grę poprzez plik testament.exe to pojawiło się okienko:
Please insert volume ENV in any drive Retry Cancel
Wyłączenie cache za pomocą cpu nocache też nic nie pomogło. Może tylko to, że teraz gra nie ma takich mikroprzycięć :)
[#11] Re: Brak dźwięku w grze Testament na Amidze 1200 z kartą Apollo 1240

@AmigaBoy, post #10

Ten requester o ENV możesz łatwo zlikwidować jeśli wpiszesz w linii poleceń mountenv.

Można jeszcze poprosić któregoś z braci Czechów (na przykład z amiga.cz) - może u nich ta gra jest pewnie bardziej popularna i ktoś spotkał się już z tym problemem.
[#12] Re: Brak dźwięku w grze Testament na Amidze 1200 z kartą Apollo 1240

@recedent, post #11

Po wpisaniu mountenv otrzymuję komunikat mountenv: Unknown command, ale to raczej nie ma już znaczenia skoro z samych dyskietek też gra startuje bez dźwięku. Pozostaje chyba grać w mniejszym okeinku na gołej Amidze 1200.

Ostatnia aktualizacja: 06.01.2016 23:26:17 przez AmigaBoy
[#13] Re: Brak dźwięku w grze Testament na Amidze 1200 z kartą Apollo 1240

@AmigaBoy, post #12

To wpisz: Assign ENV: Ram:
I po problemie...
[#14] Re: Brak dźwięku w grze Testament na Amidze 1200 z kartą Apollo 1240

@waldiamiga, post #13

Siłą rozpędu chciałem sobie zainstalować grę Testament II.
Znalazłem pełną wersję tej gry na krążku magazynu Amiga z lipca 1999 roku.
Po dwukrotnym kliknięciu w ikonę z grą otrzymałem jednak komunikat:
Error: No monitor type available - you must install MULTISYNC or PAL monitor to your devs:monitors directory.
Oczywiście monitora nie posiadam. Mam podłączoną amigę do karty telewizyjnej w komputerze PC, żebym mógł nagrywać sobie longplay'e z gier. Amigę z kartą telewizyjną mam podłączoną przez złącze oznaczone etykietą comp na amidze.

Ostatnia aktualizacja: 07.01.2016 18:30:37 przez AmigaBoy
[#15] Re: Brak dźwięku w grze Testament na Amidze 1200 z kartą Apollo 1240

@AmigaBoy, post #14

Wiem, że offtop, ale napiszę:

Ach ten klasyk, uruchomienie czegokolwiek bez problemu psułoby magię używania jedynej prawdziwej Amigi.

To mnie zawsze irytowało w klasyku - konflikty sprzętowe, oprogramowania.
Klasyk istniał wyłącznie jako A500 z 1mb ram, później to wieczne eksperymentowanie producenta.
[#16] Re: Brak dźwięku w grze Testament na Amidze 1200 z kartą Apollo 1240

@AmigaBoy, post #14

Spróbuj otworzyć partycję systemową i zobaczyć co masz w szufladzie devs/monitors. Jeśli nie ma tam Multisync ani PAL to po prostu przerzuć je tam z SYS:devs/storage/monitors (czy jak to tam leciało).
[#17] Re: Brak dźwięku w grze Testament na Amidze 1200 z kartą Apollo 1240

@recedent, post #16

W devs/monitors znajduje się już PAL.
[#18] Re: Brak dźwięku w grze Testament na Amidze 1200 z kartą Apollo 1240

@AmigaBoy, post #17

Dodam tylko, że gdy próbuję odpalić grę z shella wpisujac testament, to otrzymuję komunikat Load C2P routine. File not found
[#19] Re: Brak dźwięku w grze Testament na Amidze 1200 z kartą Apollo 1240

@AmigaBoy, post #18

Problem z testament 2 rozwiązany:
Oto co zrobiłem:
1. Kliknąłem na ikonę z grą jeden raz lewym przyciskiem myszy.
2. Trzymając wciśnięty prawy przycisk myszy najechałem na górną belkę.
3. Wybrałem Icons a następnie Information.
4. W polu Tool types: zmieniłem VGA=YES na VGA=NO
5. Kliknąłem na Save

oczywiście wszystko po uprzednim skopiowaniu gry na dysk twardy, żeby ustawienia mogły się zapisać po naciśnięciu przycisku Save :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem