[#1] Gry dla dziecka lat 3+ na Amigę :)
Jak w temacie, jakie znacie, polecacie gry które bez stresu uważacie że można pokazać małemu dziecku, tak od 3 lat powiedzmy... bez przemocy, bez strzelania (za bardzo), jakieś takie ładne, kolorowe które mogłyby szkraba ucieszyć...

Ostatnia aktualizacja: 19.12.2016 17:02:07 przez softiron
[#2] Re: Gry dla dziecka lat 3+

@softiron, post #1

RodLand. Bardzo przyjemna, kolorowa i do tego miła muzyka. Co prawda trzeba "zabijać" przeciwników, ale nie w jakiś brutalny sposób.
[#3] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Gry dla dziecka lat 3+
[#4] Re: Gry dla dziecka lat 3+

@michalmarek77, post #3

na Amigę :)... doprawiłem w temacie żeby nie było wątpliwości.
W zasadzie typ Ami dowolny bo najwyżej pójdzie przez winuae choć wolałbym na klasyki.
[#5] Re: Gry dla dziecka lat 3+

@softiron, post #4

Temat zdaje się już kiedyś był, ale generalnie nie ma takich gier, chyba, że patrzy jak ktoś gra a wtedy to zazwyczaj podobają się takie Super Frogi.
[#6] Re: Gry dla dziecka lat 3+

@softiron, post #4

Mickey Mouse ABC - czy jakoś tak, mój mały to uwielbia.
[#7] Re: Gry dla dziecka lat 3+ na Amigę :)

@softiron, post #1

ee tam bez przemocy strzelania.. Grałem w różne gry począwszy od 2,5 roku życia, oglądałem wszystkie filmy od samego początku i żyję ;)

Zwróć raczej uwagę na to by nie były zbyt trudne ale to wyjdzie w praniu, niech próbuje wszystkiego.
[#8] Re: Gry dla dziecka lat 3+

@softiron, post #4

Każda gra na trainerze np. Rick Dangerous z wyłączoną kolizją żeby nie zginąć.
[#9] Re: Gry dla dziecka lat 3+ na Amigę :)

@softiron, post #1

najbardziej Szkraba ucieszą obrazki z książeczki, którą poczyta mu tatuś :) Serio.
[#10] Re: Gry dla dziecka lat 3+ na Amigę :)

@softiron, post #1

Swego czasu córka bardzo lubiła Bubble Bobble, szczególnie na dwa joye.

Podobnie Pong.

[#11] Re: Gry dla dziecka lat 3+ na Amigę :)

@AndrECHO, post #9

Bez obaw. Szkrab jest literatem... Czy raczej nie bacząc na skojarzenia literatką od oseska. Natomiast zastanawiam się co mógłbym jej pokazać na Ami. Oprócz Lemmingow, PP Hammera, Futrzaków, Superfroga...
[#12] Re: Gry dla dziecka lat 3+ na Amigę :)

@softiron, post #11

Rainbow Islands, Parasol Stars, Super Methane Bros., Giana Sisters, Brian The Lion, Snow Bros., Liquid Kids, Trolls, Goblins 3, Ditchel's wonderland, Arabian Nights, Fire&Ice, BC Kid, Kid Chaos.. itd

Ostatnia aktualizacja: 19.12.2016 20:59:22 przez sanjyuubi
[#13] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Gry dla dziecka lat 3+ na Amigę :)
[#14] Re: Gry dla dziecka lat 3+ na Amigę :)

@softiron, post #1

ChessMaster szeroki uśmiech
SWOS
Sensible Golf
Pinball Dreams
[#15] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Gry dla dziecka lat 3+ na Amigę :)
[#16] Re: Gry dla dziecka lat 3+ na Amigę :)

@softiron, post #1

Osobiście przerabiam ten temat (syn ma 3,5 roku):
Aby zaoszczędzić mu nerwów to trainer jak jest włączam:
1. Mickey's 123's (nauka cyfr po angielsku)
2. Mickey's ABC's (nauka liter po angielsku)
3. Giana Sisters + trainer
4. Blues Brothers + trainer
5. Flimbo's Quest (bardziej przypadła mu wersja z C64 - jak by łatwiejsza), na C64 nawet przeszedł do 2 levelu
6. New Zelland Storry + trainer
7. PP Hammer + trainer
8. Prehistoric + trainer
9. Deluxe Paint IV (lubi rysować na ekranie)
10. SHELL - uczę go liter, nawet sporo zapamiętał ;)
[wyróżniony] [#17] Re: Gry dla dziecka lat 3+ na Amigę :)

@AndrECHO, post #9

Podbijam.
Do 4-5 lat jak najmniej komputerów (w tym Amigi), telewizora, komórek i wszystkich tych "dóbr". Potem rośnie pokolenie autystów (człowiek uczy się na błędach). Najlepsze są patyki, kamienie, trzepak, podwórko i książeczki czytane do łóżeczka. Co zapomnieliście już!!!???
A jak większy to polecam na początek Jimmy's Fantastic Journey.
[#18] Re: Gry dla dziecka lat 3+ na Amigę :)

@don_rafito, post #17

Nicky Boum, sprawdzone w bojach!
No i nieśmiertelny Super Frog...

https://www.youtube.com/watch?v=okpRmAg0ttk
[#19] Re: Gry dla dziecka lat 3+ na Amigę :)

@don_rafito, post #17

tylko widzisz czasem, ten szkrab przyjdzie do Ciebie i spyta co robisz... ja reż jestem pokoleniem wychowanym na patykach, kapslach, resorakach i czytaniu książek. Bardziej chodziło mi o propozycje dla mnie czy dla innych szukających co już można pokazać dzieciakowi wprowadzając go w świat komputerów. A czym lepszym nie zacząć niż klasykiem... ostatnio obserwowałem chrześniaka lat 6 który znał tylko minecraft, jak zasiada do lotusa... wrażenia bezcenne... :D
[#20] Re: Gry dla dziecka lat 3+ na Amigę :)

@softiron, post #19

Ja zaproponuję grę Oswald, ciekaw jestem czy ktokolwiek ją zna:

https://www.youtube.com/watch?v=LtktP1rqaSQ

Gra sprawdzona w latach 90-tych na kuzynach i kuzynkach - oraz kilka miesięcy temu jak była okazja, aby kilkulatki znajomych pograły na A1000 u mnie .

W grze chodzi o to, że jest duży misio polarny i trzeba nim przeskakiwać z kry na krę, lub na wielorybka (ale uwaga, bo jak za długo się stoi na wielorybie to chluśnie wodą), unikając ludzi, ptaków.

Do końca nie wiem co dzieci w niej widzą, ale grają jak pod hipnozą. Nie przeszkadza im to, iż gra jest trudna i co chwilę wpadają do wody. Po prostu magia . Może to kwestia tego, że jest duży miś, skacze, a gra jeśli chodzi o samą obsługę jest prosta (wskazuje się joyem kierunek skoku i już) - trudniej wykombinować gdzie skoczyć i w którym momencie, aby nie zginąć. Grają w to nawet maluchy które jeszcze nie rozumieją za bardzo co robią w tej grze.

Jak ktoś inny zna podobne, niepozorne, nieznane tytuły które podobają się dzieciom a nie dorosłym, to też chętnie poznam .

Ostatnia aktualizacja: 20.12.2016 01:25:27 przez APair
[#21] Re: Gry dla dziecka lat 3+ na Amigę :)

@Motyl, post #18

Hehe Nicky Boum.Jedna z moich ulubionych gier na Amige.Głownie za kapitalna muzykę tworząca świetny klimat.Kiedy mam sesje z Ami to nigdy nie pomijam Nickiego.

Ostatnia aktualizacja: 20.12.2016 02:42:45 przez Aniol
[#22] Re: Gry dla dziecka lat 3+ na Amigę :)

@Aniol, post #21

Może warto spróbować UGH! - czyli jaskiniową taksówkę powietrzną? W TOSEC jest wersja z rozbudowanym trainerem - można stopniowo wyłączać ułatwienia.
Mój młody (co prawda ze dwa razy starszy niż te 3+) mimo słabej grafiki mocno się wciągnął i nie mógł się oderwać nawet jak wielokrotnie rozbijał się przy lądowaniach - choć zwykle łatwo się zniechęca przy porażkach.
[#23] Re: Gry dla dziecka lat 3+ na Amigę :)

@jimmy, post #22

HUGO.
[#24] Re: Gry dla dziecka lat 3+ na Amigę :)

@don_rafito, post #17

Częściowo się zgadzam, ze mną było tak, że jako jeden z ostatnich w podstawówce miałem C64 potem Amigę i z tego powodu parę lat spędziłem w domu przed ekranem, potem mi przeszło, istotne jest aby umiejętnie "zarządzać czasem dziecka". Z moim jest tak, że pokażę mu coś ciekawego na ekranie, po 30 min chce się bawić autkami, albo mi powie, że coś jest za trudne i mam wyłączyć. Przypuszczam, że gdybym zaczął 2-3 lata wcześniej było by inaczej - być może lepiej patrząc na ograniczenie czasu przed kompem. Ostatnio lubi oglądać demoscenę z fajną muzą i grafiką.
[#25] Re: Gry dla dziecka lat 3+ na Amigę :)

@don_rafito, post #17

Dużo racji! Czasem pozwalam mojej Małej wciskać fire i gramy tak z max 10 minut, bo później moja 2,5 roczna córka na szczęście zaczyna się nudzić ok, racja
[#26] Re: Gry dla dziecka lat 3+ na Amigę :)

@BULI, post #25

W ten sposób u mnie 3-latki grają w Lotusa, a 7-latek to już wymiata kompletnie :)
[#27] Re: Gry dla dziecka lat 3+ na Amigę :)

@softiron, post #1

BombX
jest co prawda motyw strzelania, jednak bez użycia broni palnej i jako takiej przemocy wobec ludzi.
[#28] Re: Gry dla dziecka lat 3+ na Amigę :)

@APair, post #20

Na C64 to widziałem.

Na C64 moja siostra grała w Donald Duck Playground, na Amigę jak widzę, jest jakiś port dziwny z PC tej gry.
[#29] Re: Gry dla dziecka lat 3+ na Amigę :)

@sanjyuubi, post #28

PPHamer to czadowa gra, właśnie gram z córką 8 lat OK
[#30] Re: Gry dla dziecka lat 3+ na Amigę :)

@JacK_Swidnik, post #29

grasz z córką 8 lat? Ale bez przerwy? siedzi, pije i chrupki

Ostatnia aktualizacja: 20.12.2016 20:43:38 przez snajper
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem