[#1] [Marzenia] Cannon Fodder na dwie Amigi?
Chciałbym w tym wątku troszkę pofantazjować...

Przy okazji testowania dwóch Amig 1200 po LANie coś mi się przypomniało z dzieciństwa.

Zawsze marzył mi się ... Cannon Fodder na dwa komputery. Jeden gracz steruje jedną armią wojaków, zaś drugi gracz - drugą armią.

Byłoby to połączenie idealne. Szkoda, że gry multiplayer głównie dotyczą gier typu Doom. Jakoś to zbiegło się w czasie.

Proszę napiszcie, co o tym sądzicie. I możecie sami puścić wodze fantazji... Może macie jakieś własne pomysły? Piszcie śmiało.
[#2] Re: [Marzenia] Cannon Fodder na dwie Amigi?

@Hexmage960, post #1

Piszcie śmiało.

Wydaje mi się że jak sobie Sam nie napiszesz to Ci takiej gry nikt nie napisze.

Albo może jakiś port?

Jak by sportował CS2D to by było fajnie tylko nie wiem gdzie do tego jest source code
[#3] Re: [Marzenia] Cannon Fodder na dwie Amigi?

@Hexmage960, post #1

Ech...Minniat, nie jest Ci wstyd pisać takie banialuki. Dziś, multiplayer, jest niemal we wszystkich grach - praktycznie w większości gatunków, a tych, jak dobrze wiemy, jest multum.

A co do twojego wyobrażenia - pierwszy lepszy ertees działa na tej zasadzie. Biorąc pod uwagę jaki wysyp indie mamy od kilku lat, nie zdziwiłbym się wcale gdyby gdzieś w ich zalewie była gra idealnie odpowiadająca twojemu marzeniu.

A no tak...na Amigę :)
[#4] Re: [Marzenia] Cannon Fodder na dwie Amigi?

@michalmarek77, post #3

A co do twojego wyobrażenia - pierwszy lepszy ertees działa na tej zasadzie.

Tak, to prawda. Takiej grze byłoby bardzo blisko do RTSa. Ale byłaby nieco dynamiczniejsza. Marząc o takiej grze kiedyś myślałem np., żeby gracze dołączali do gry jak w Quake - czyli każdy gracz wchodzący do gry dostaje swoich 4 wojaków losowo umieszczonych na planszy i musi zniszczyć wojaków pozostałych graczy.

Ale taka wersja to już nie przez Null-modem, tylko po Ethernecie, czyli dla dużych Amig.

Biorąc pod uwagę jaki wysyp indie mamy od kilku lat, nie zdziwiłbym się wcale gdyby gdzieś w ich zalewie była gra idealnie odpowiadająca twojemu marzeniu.

Counter-Strike 2D podany przez TechNineWondera jest bardzo zbliżony do mojej koncepcji.

Pewnie znajdę wiele ciekawych współczesnych gier na obecne platformy zbliżone do mojej koncepcji. I byłoby fajnie.

Ale jeszcze fajniej byłoby, gdyby jednak taka gra była na Amigę. Choćby dlatego, że pierwowzór powstał na Amigę.

A po drugie Amiga jest bardzo bliska mojemu sercu (i chyba wielu tu zgromadzonych osób).

Dziś, multiplayer, jest niemal we wszystkich grach - praktycznie w większości gatunków, a tych, jak dobrze wiemy, jest multum.

Przyznam, że nie jestem bardzo na bieżąco z dzisiejszymi grami. Najnowsza gra, w jaką grałem to StarCraft II. Za kilka dni wychodzi StarCraft: Remastered, który mam zamiar kupić.

Generalnie, tak jak wspomniałem, to marzenie pochodzi z dzieciństwa. Kiedyś miałem głowę pełną różnych pomysłów. Klepałem 10000 plansz do Robbo, czy Boulder Dasha itp.

Ostatnia aktualizacja: 10.08.2017 18:11:03 przez Hexmage960
[#5] Re: [Marzenia] Cannon Fodder na dwie Amigi?

@Hexmage960, post #4

Klepałem 10000 plansz do Robbo, czy Boulder Dasha itp.

To może zainteresuje cię https://github.com/OpenFodder/editor (nie wiem czy jest zgodny z wersją na Amigę czy tylko z DOS-ową, ale sam klon silnika -
https://github.com/OpenFodder/openfodder - potrafi korzystać z plików z amigowej wersji)

Ostatnia aktualizacja: 26.08.2017 13:06:48 przez lod20
[#6] Re: [Marzenia] Cannon Fodder na dwie Amigi?

@lod20, post #5

Jeśli chodzi o robienie map to rzeczywiście uwielbiam robić je do każdej gry. Obecnie jeśli chodzi o PC interesuje mnie robienie map do StarCrafta, które praktykuję z okazji pojawienia się StarCraft: Remastered.

Na Amigę wyszedł edytor map do Cannon Foddera. Nawet pojawiła się nowa kampania. Jednak nie wciągnęło mnie to za bardzo.

Z amigowych gier to ostatnio przymierzam się, by porobić mapy do Glooma (którego oryginał posiadam).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem