[#1] Biing - mala prosba.
Czesc,
troche glupie pytanie ale moglby ktos to zainstalowac na jakims emulatorze i potem caly katalog z gra czasowo gdziec udostepnic (oraz ewentualny wpis w user startup)?

Mam kilka powodow:

1. chcialbym znow zagrac - lubilem te gre - dawno temu nawet napisalem w amosie program ktory zamienial niemieckie teksty z gry na te podane przeze mnie (ale nie wszystkie sie dalo)
2. mam skopana stacje dyskow (przy otwartej obudowie dziala, przy zlozonej pokazuje NDOS co bym tam nie wsadzil - a nie chce mi sie teraz kombinowac o co biega)
3. chcialem zainstalowac juz dawniej gdy stacja dzialala ale majac jedna dyskietke szeroki uśmiech jest to niemozliwe w wypadku tej gry - nie da sie wrocic do wb by nadpisac kolejna.
4. nie mam emulatora na PC wiec sam nie dam rady :)

bede wdzieczny za ewentualna pomoc :)

doalem:
chodzi mi o wersje AGA

Ostatnia aktualizacja: 07.10.2017 10:48:39 przez peceha

Ostatnia aktualizacja: 07.10.2017 10:50:14 przez peceha
[#2] Re: Biing - mala prosba.

@peceha, post #1

Jest coś takiego jak whdload.
Tę grę spokojnie znajdziesz w tej wersji.

Nie da się zainstalować gry z podmontowanych obrazów dyskietek?

po chwili:

Da się .
Można nawet za pomocą jednej fizycznej dyskietki zainstalować grę.
Wystarczy za każdym razem wgrywać odpowiedni obraz dyskietki na dyskietkę.

Z podmontowanych obrazów dyskietek będzie wygodniej

Ostatnia aktualizacja: 07.10.2017 11:16:31 przez Norbert
[#3] Re: Biing - mala prosba.

@Norbert, post #2

Hehe,
zapomnialem o montowaniu dyskietek - kurdeszeroki uśmiech

zaraz to sprawdze , zaciagnalem juz cos co sie nazywa diskImage - sprawdzam
[#4] Re: Biing - mala prosba.

@Norbert, post #2

nie udalo mi sie zainstalowac z montowanych obrazow - ciagle wola o dysk w DH0:

Daloby sie z jednej dyskietki majac dwie amigi - jakbym mogl zapisywac kolejna dyskietke na osobnej amidze.

Po uruchomieniu instalatora ja juz nie mam kontroli ani powrotu do WB - calosc jesst zablokowana (amiga M/N ani inne nie dzialaja) i momge tylko sobie pograc w gierke ktora jest uruchamiana podczas instalacji.

Ostatnia aktualizacja: 07.10.2017 12:34:41 przez peceha
[#5] Re: Biing - mala prosba.

@peceha, post #4

A próbowałeś tego instalatora?
WHDLoad - Biing

Szkoda, że gra jest po niemiecku :( Fajnie byłoby gdyby ktoś zrobił przynajmniej tłumaczenie na ENG.

Do montowania obrazów ADF używam tego:
DiskImageGUI
[#6] Re: Biing - mala prosba.

@Sir_Lucas, post #5

Zaraz to sprawdze.

Co do jezyka - wiele tekstow jest narysowanych :), innych nigdzie nie moglem znalezc. Program ktory mi podmienial niemieckie slowa na moje napisalem na zasadzie prob i bledow: zmieniallem cos w pliku edytorem hex i uruchamialem gre - jak sie nie uruchomila to zmienialem cos innego a jak poszlo to obserwowalem zmiany na ekranie - raz zauwazylem ze zostal podmieniony jakisc tekst wiec dalej poszedlem tym slademi udalo mi sie znalezc zaleznosci miedzy literami niemieckimi a ich zapisem w pliku i potem to juz byl pikus .
Pewne nazwy uzyte w grze (te rzeczy co trzeba bylo kupowac) bylo mozna latwo zamienic bo w pliku wygladaly tak samo czyli zwykla wyszukiwarka tekstu zadziala.
Udalo mi sie tez obczaic co jest z grafika - kazdy plik graficzny trzeba bylo przyciac o 4 pierwsze znaki a potem juz tylko program graficzny i "load raw" jakos tak... to bylo tak dawno , hehehe

DODANO:
a co do samej gry to jest dosc trudna ale do czasu
Trzeba tylko rozkminic jakie zlecac badania przy jakiej chorobie - to niestety moze zajac kilkanascie godzin by wszystko sobie rozpisac (bo trzeba czekac na koniec dnia by sie przekonac czy trafnie zdjagnozowano czy nie) - i jak to sie ogarnie to reszta schodzi na drugi plan

Ostatnia aktualizacja: 07.10.2017 13:32:15 przez peceha
[#7] Re: Biing - mala prosba.

@peceha, post #6

Tak czy inaczej fajnie, że chciało Ci się zrobić podmianę z "barbarzyńskiego" na nasz.
Jeśli nie uda Ci się spróbuję sam zainstalować na dysku u siebie.
[#8] Re: Biing - mala prosba.

@Sir_Lucas, post #7

Tutaj Shoonay i Don Adan walczyli z tłumaczeniem.

@peceha
Wysłałem do Ciebie wiadomość.

Ostatnia aktualizacja: 07.10.2017 13:36:38 przez Sir_Lucas
[#9] Re: Biing - mala prosba.

@peceha, post #4

Dziwne.
Na pierwszej dyskietce jest instaler.
Można wybrać miejsce instalacji. Instaler jest dosowy
link
[#10] Re: Biing - mala prosba.

@Norbert, post #9

Tak, najpierw wybierasz wersje do instalowania, potem gdzie to ma isc, nastepnie jeszce dwie opcje (ktore jak pamietam mozna wylaczyc pozniej zmieniajac plik konfiguracyjny).

Gdy caly ten proces dobiegnie konca, wskakuje obrazek (mini gra, F1 staruje) i z tego obrazka nie ma powrotu az do konca instalacji - nie mozna tez przelaczyc na WB
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem