[#1] nowy80Retro solucje i opisy do gier.
Witam
Robię opisy do starych gier na Amigę głównie symulatorów oraz gier strategicznych. Staram się raz w tygodniu wrzucić nowy materiał w sieć. Jeśli chciałby ktoś obejrzeć lub miałby zapotrzebowanie na opis, proszę o informację. Wasze uwagi też mile widziane. W tej chwili mam nagrane:
Another World (jak ukończyć grę)
https://www.youtube.com/watch?v=SixPSl1k_7A
Gunship 2000 (jak grać, przejście jednej przykładowej misji)
https://www.youtube.com/watch?v=XGvXlnXE7O4&t
W przyszłym tygodniu kolejny symulator od Microprose.
Pozdrawiam
[#2] Re: nowy80Retro solucje i opisy do gier.

@nowy80, post #1

Może nastepny poradnik o Shuttle?
[#3] Re: nowy80Retro solucje i opisy do gier.

@SuperBuster, post #2

OK

W wieku 14 lat próbowałem to ogarnąć,ale nawet wystartować mi się nie udało

Ostatnia aktualizacja: 09.04.2018 20:23:16 przez tbone
[#4] Re: nowy80Retro solucje i opisy do gier.

@nowy80, post #1

Ja szukam od dawna rozwiązania do jednego z poziomów gry Gulp! Na YT jest jeden dłuższy walkthrough, ale nie obejmuje wszystkich poziomów.
[#5] Re: nowy80Retro solucje i opisy do gier.

@tbone, post #3

Ja tylko jedną grę ukończyłem za dzieciaka na Amidze. Gobliiins
[#6] Re: nowy80Retro solucje i opisy do gier.

@nowy80, post #1

OK
[#7] Re: nowy80Retro solucje i opisy do gier.

@BULI, post #6

Postaram się ogarnąć wszystkie symulatory oraz gry strategiczne na Amigę, bo większość ukończyłem i tu mam doświadczenie. W przyszłym tygodniu ogarnę F-15 II od MicroProse. Pozdrawiam
[#8] Re: nowy80Retro solucje i opisy do gier.

@nowy80, post #7

Jeśli ktoś chciałby odświeżyć tytuł i polatać F-15 na "Przyjaciółce", opis i solucja link poniżej :)
https://youtu.be/x0PzGK6eIW4
PS. W przyszłym tygodniu robi opis dla F-19 z tej samej stajni.
Pozdrawiam
[#9] Re: nowy80Retro solucje i opisy do gier.

@nowy80, post #8

OK
[#10] Re: nowy80Retro solucje i opisy do gier.

@nowy80, post #8

Obejrzałem i mam dwie uwagi.
1. Kiepska jakość obrazu - często obraz drży (podobne do interlace'u).
2. Czy gra jest odpalana z dyskietek? Jeśli tak, to polecam pakiet WHDLoad. Kłopoty w wyświetlaniem obrazu powinny wtedy zniknąć.
[#11] Re: nowy80Retro solucje i opisy do gier.

@SuperBuster, post #2

Shuttle: The Space Flight Simulator ?
Dla mnie chyba najlepszy symulator od zawsze. Doszedłem do misji w której wysłałem astronautę z plecakiem MMU w przestrzeń i nie potrafiłem go wrócić :) Później już nastąpiła przesiadka na PC, a Ami w szafie. Aktualnie mam tą grę zainstalowaną tez na PC i staram się wrócić do tamtej misji. Gra jest genialna, ale tylko dla prawdziwych fanów symulatorów - bez strzelania ;P

Ostatnia aktualizacja: 17.04.2018 20:22:43 przez diecast64
[#12] Re: nowy80Retro solucje i opisy do gier.

@diecast64, post #11

O to mi chodziło. Najpierw zagrałem w tą grę, później pojawila się na PC gra o podobnym tytule, ale to gdzieś w okolicach 2010-2012 roku.
Uwielbiam symulatory wahadłowców, jest dużo klikania, ale frajda z umieszczenia satelity na orbicie jest duża
[#13] Re: nowy80Retro solucje i opisy do gier.

@SuperBuster, post #12

Na PC u mnie się wieszało. Więc odpuściłem. Mimo wszystko na Ami była moją najlepszą. Pamiętam jak kupiłem książkę o promach, by więcej wiedzieć. Oryginału przecież wtedy nie miałem. A do oryginału był plakat z prezentacją bodajże całej kabiny. Tak czy siak dowiedziałem się jak wyglądało pierwsze lądowanie po odczepieniu z 747 i wiele innych rzeczy. Druga misja trwała ponad 24 godziny, bo nie wiedziałem, że można przyspieszyć czas. Czasami chodzi mi po głowie by nagrać wideo, ale jakoś brak czasu na to.
[#14] Re: nowy80Retro solucje i opisy do gier.

@diecast64, post #13

Chyba muszę sobie przypomnieć tą grę Ostatnio grałem z 6 lat temu.
[#15] Re: nowy80Retro solucje i opisy do gier.

@SuperBuster, post #14

Kolejna symulator poszedł na warsztat, tym razem F19 Stealth Fighter. Fajny tytuł z super nakładką na klawiaturę ;)
https://youtu.be/NucRBL0hXuI
[#16] Re: nowy80Retro solucje i opisy do gier.

@nowy80, post #15

Rzeczywiście fajny motyw z tą nakładką OK

Pamiętam jak zagrywałem się w ten tytuł na A500, ile było zabawy w szukaniu i odkrywaniu nowych kombinacji klawiszy, bo niby skąd instrukcję, czy poradnik- ech..
[#17] Re: nowy80Retro solucje i opisy do gier.

@BULI, post #16

Miałem opis w zerowym numerze Computer Studio na ZX Spectrum. Nie widziałem wcześniej gry, a instrukcję znałem niemal na pamięć. Wtedy to był najbardziej rozbudowany symulator na komputery domowe i robił niesamowite wrażenie. Zobaczyłem realnie grę pierwszy raz na Amidze i byłem ją zachwycony. Po latach wygląda on równie dobrze i tyle samo sprawia przyjemności.
[#18] Re: nowy80Retro solucje i opisy do gier.

@nowy80, post #17

Witam
Dzisiaj udostępniłem materiał specjalny z 8bitowego Atari. Powrót do lat osiemdziesiątych i ogrywanie F-15 Strike Eagle na Atari 800XL.
https://youtu.be/Up-IEAtDOAg
Swoje wypociny dzięki uprzejmości portalu yoyosims, mam możliwość publikowania po poniższym adresem:
http://yoyosims.pl/symulatory-retro

Pozdrawiam
[#19] Re: nowy80Retro solucje i opisy do gier.

@nowy80, post #18

Witam
Udostępniłem szczegółowy opis Tomahawka na 8bitowe Atari. Dodatkowo nakręciłem czołówkę z Atari800XL w roli głównej. Również mogę udostępnić etykiety do kopii zapasowych mojego projektu na dyskietkę czy okładkę na kasetę. Wszystko do obejrzenia pod poniższymi linkami.
https://youtu.be/eIj9y-Vj0SA
http://yoyosims.pl/symulatory-retro
Jeśli ktoś ma ochotę odświeżyć tytuł z lat 80tych, zapraszam serdecznie.
Pozdrawiam Nowy80
[#20] Re: nowy80Retro solucje i opisy do gier.

@nowy80, post #19

Jeśli ktoś ma ochotę na odświeżenie Wing Commandera, zapraszam do obejrzenia poniższego materiału

Pozdrawiam

Ostatnia aktualizacja: 26.06.2018 17:36:30 przez nowy80
[#21] Re: nowy80Retro solucje i opisy do gier.

@nowy80, post #20

Spoko recka.

Kilka uwag. Wersja dla CD32 wydana na jednej płycie z Dangerous Street, nie miała niestety tracków audio (muzyka identyczna jak w wwersji dla A500, czyli nadal świetna).

Co do płynnej rozgrywki dopiero na 030, to oczywiście można dyskutować (pytanie czy ta gra przy swojej konstrukcji engine wogóle może być naprawdę płynna i nie o szybkość mi chodzi?!), ale na CD32 z fastem, moimm zdaniem jest wystarczająco szybka (już nie pamiiętam jak to wyglądało na A1200 z FASTEM) ok, racja

No i ta część to jednak moim zdaniem zdecydowanie bardziej "symulator kosmiczny", wyraźne elementy przygodowe są widoczne dopiero w kolejnych (szczególnie tej filmowej) częściach.
[#22] Re: nowy80Retro solucje i opisy do gier.

@BULI, post #21

Sprawdziłem jak chodzi Wing Commander na mojej Amidze z 030 (włożyłem inną kartę procesorową). Płynność jest na zadawalającym poziomie, zgadzam się z tym że nie jest to idealne przełożenie gry z PC na Amigę. Ściągnąłem obraz płyty cd z WC oraz DS który zawierał 8 utworów w plikach wave, pewnie ktoś dorzucił te pliki do oryginalnego obrazu - stąd podałem takie informacje. Pozdrawiam
[#23] Re: nowy80Retro solucje i opisy do gier.

@nowy80, post #20

Fajnie... tylko jak chcesz byśmy posłuchali 'niesamowitej warstwy dźwiękowej w grze" to wyłącz muzykę podkładu bo się robi chaos/kakofonia. ;) Po za tym super za zaangażowanie czekam na więcej.
[#24] Re: nowy80Retro solucje i opisy do gier.

@BULI, post #21

Co do płynnej rozgrywki dopiero na 030, to oczywiście można dyskutować (pytanie czy ta gra przy swojej konstrukcji engine wogóle może być naprawdę płynna i nie o szybkość mi chodzi?!), ale na CD32 z fastem, moimm zdaniem jest wystarczająco szybka (już nie pamiiętam jak to wyglądało na A1200 z FASTEM) ok, racja

Dzisiaj z ciekawości sprawdziłem wersję dla CD32 na gołej CD32 (bez fastu) i A1200 z fastem.

I rzeczywiście na A1200 z fastem jest wolno, za to na CD32 (gołej) dzięki AKIKO gra jest całkiem grywalna, także wcale nie trzeba 030
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem