[#1] Pytanie o grę the Settlers
Witam mam pytanie czy na Amidze 500+ z pamięcią 0,5MB na płycie + 1 MB pod klapką zostanie uruchomiona muzyka w czasie gry a nie tylko odgłosy typu kilof ptaki itp

Ostatnia aktualizacja: 14.10.2018 14:44:25 przez mediatech
[#2] Re: Pytanie o grę the Settlers

@mediatech, post #1

TAK, potrzeba min 1mb.

odpal grę a się sam przekonasz.
[#3] Re: Pytanie o grę the Settlers

@mediatech, post #1

Nie będzie muzyki. Jest zbyt mało pamięci Chip. Potrzebujesz co najmniej 1 MB pamięci Chip + 1 MB pamięci pod klapką (SLOW/FAST).

Swoją drogą ciekawe, że masz A500+ i tylko 0,5 MB pamięci. Przecież A500+ miała od razu 1 MB Chip.
[#4] Re: Pytanie o grę the Settlers

@mailman, post #3

Potrzebujesz co najmniej 1 MB pamięci Chip + 1 MB pamięci pod klapką (SLOW/FAST).

Settlers potrzebuje 1 mb chip I 0,5 mb fast wtedy jest Muzyka I czesc efektow
[#5] Re: Pytanie o grę the Settlers

@HOŁDYS, post #4

Masz rację, 1 MB Chip i 0.5 MB Slow wystarcza. (Inna sprawa - chyba nie można mieć 0.5 MB Fast - przynajmniej ja nie słyszałem. Musi być 1 MB Fast).
[#6] Re: Pytanie o grę the Settlers

@mailman, post #3

Amiga jest 500 z płytą w środku 0,5MB napis 500+ to chyba ostatnie wersie tak miały dziękuję za odpowiedź Hołdys o to mi chodziło ;)

Ostatnia aktualizacja: 14.10.2018 22:51:12 przez mediatech
[#7] Re: Pytanie o grę the Settlers

@mediatech, post #6

to ze w naplycie jest napis A500+ nie oznacza, ze jest to AMIGA 500 PLUS.
[#8] Re: Pytanie o grę the Settlers

@mediatech, post #6

To na tej konfiguracji muzyki nie będziesz nigdy mieć. Chyba , że jakoś zwiększysz ilość pamięci Chip.
[#9] Re: Pytanie o grę the Settlers

@mailman, post #8

Można tak :)

w grze to i tak jest jeden utwór, słuchanie go parę godzin na okrągło może doprowadzić do szaleństwa (choć utwór jest bardzo fajny to i tak wyciszam po jakimś czasie i zostawiam tylko ćwierkanie...)
[#10] Re: Pytanie o grę the Settlers

@softiron, post #9

Ten modułek trwa 12 minut i krąży po sieci. ;)
[#11] Re: Pytanie o grę the Settlers

@ZbyniuR, post #10

Części tego modułu są odgrywane w losowej kolejności. Mnie osobiście on nie nuży.

Głośność muzyki można zmieniać! Więc można ją przyciszyć, tak by za bardzo nie zajmowała uwagi (efekty dźwiękowe nadal będą głośne).

Można również ją wyłączyć, jak ktoś chce.

Ostatnio odkryłem, że w The Settlers są misje treningowe o ściśle określonych zadaniach. Kiedyś za czasów pirackich wersji gier w życiu bym nie domyślił się jakie są cele tych zadań.
[#12] Re: Pytanie o grę the Settlers

@mailman, post #5

chyba nie można mieć 0.5 MB Fast - przynajmniej ja nie słyszałem. Musi być 1 MB Fast

W babciach A500 może i nie, ale już w maszynie A600 takie akcje są możliwe.
Sam tak miałem:

Ostatnia aktualizacja: 15.10.2018 11:58:31 przez movin
[#13] Re: Pytanie o grę the Settlers

@Hexmage960, post #11

no... tylko po 5h plumkania tego samego modułu jak się człowiek kładzie o 5 rano spać to nadal go słyszy :)

No są training missions...
powiem więcej, bez instrukcji również wiadomo o co w nich chodzi bo je przeszedłem a instrukcji nie mam.
No chyba że mi się pozajączkowało (sprawdzę jak wrócę do domu)

Ostatnia aktualizacja: 15.10.2018 12:31:52 przez softiron
[#14] Re: Pytanie o grę the Settlers

@mediatech, post #1

Większa ilość RAM to też większe mapy.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem