[#30]
Re: Jakie gry możecie polecić dla 2 graczy na Amige500/1200
@charliefrown,
post #25
akurat port na Amige ma słabe sterowanie i obsługuje tylko jeden przycisk fire. Powoduje to konieczność wykonywania dziwnych kombinacji z wychylaniem joya. Kto grał na MegaDrive/MAME, ten nie tęskni za wersja dla przyjaciółki.
Duże znaczenie ma przyzwyczajenie i pierwszy kontakt z grą, w moim przypadku była to wersja Amigowa.
Grałem również w wersje amutomatowe i na Sega Mega Drive i paru innych platformach.
Wersja na SMD jest bardzo fajną konwersją, chociaż jest "trochę inna" od automatowej (Amigowa jest chyba bliższa automatom).
MegaDrive'owa ma lepszą grafikę od Amigowej, ale strona muzyczno-dźwiękowa bardziej podoba mi się na Amidze. Dopiero wersja z ścieżką dźwiękową z CD na SEGA MEGA CD jest dla mnie OK, co nie zmienia faktu, że wersję na SMD jest jednak technicznie lepsza od amigowej

Ja GoldenAxe na Amigę bardzo lubię i sterowanie mi nie przeszkadza- pewnie kwestia przyzwyczajenia (sterowanie jest moim zdaniem całkiem zgrabne jak na restrykcje ograniczenia do jednego FIRE), oczywiście szkoda, że nie zaimplementowano opcji na 2 FIRE.
No i fajnie, że wersja amigowa poleci na każdej Amidze z 512kb ram