[#1] Magic Pocket i Betty Boo
Znacie to? Bo ja trafiłem na to dopiero dzisiaj

BettyBoo Doin The Do
Magic Pocket Intro
[#2] Re: Magic Pocket i Betty Boo

@MarX, post #1

Magic Pocket mam w box
OK
[#3] Re: Magic Pocket i Betty Boo

@MarX, post #1

Naprawdę nie wiedziałeś?

Może wrócę do pisania i zacznę wymieniać amigowe ciekawostki...
[#4] Re: Magic Pocket i Betty Boo

@mailman, post #3

Wstyd się przyznać, ale naprawdę nie wiedziałem . Artykuły z amigowymi ciekawostkami (dawkowane raz na jakiś czas na PPA) to świetny pomysł OK
[#5] Re: Magic Pocket i Betty Boo

@MarX, post #1

Magic Pocket rulez :) Gra jest bardzo wciagajaca, jedna z najlepszych gier na Amige i ze swietnym silnikiem i troche poukrywanych rzeczy :) nie mialem pojecia o tym klipie :)

Ostatnia aktualizacja: 19.11.2018 07:24:32 przez juen
[#6] Re: Magic Pocket i Betty Boo

@MarX, post #1

Ja też nie miałem pojęcia o nawiązaniu do tego clipu ok, racja OK
[#7] Re: Magic Pocket i Betty Boo

@MarX, post #1

W większości gier Bitmap Brothers - jeśli nie we wszystkich - wykorzystano utwory od zawodowych muzyków (John Foxx z Ultravox, Tim Simenon):

Xenon 2:

Gods:
[#8] Re: Magic Pocket i Betty Boo

@MarX, post #1

Wszystko parszywieje... Najlepsze scenowe grafiki okazują się przerysami Borisa Vallejo, a świetne podkłady muzyczne do gier - zrzynkami z MTV.
[#9] Re: Magic Pocket i Betty Boo

@recedent, post #8

Tak to już jest, że wielu grafików/muzyków jest wyłącznie rzemieślnikami. Posiadają umiejętności rysowania lub wklepania utworu do trackera, ale wymyślenie czegoś od nowa wykracza poza ich możliwości.
[#10] Re: Magic Pocket i Betty Boo

@PopoCop, post #9

Koledzy chyba juz zapominacie jakie to były czasy...królował PC speaker i AY z Z ST ....jak ktoś bogatszy 8 bitowe karta ,.. ubogim MIDI
Amiga w grach bitmap brothers przełamywała wyznaczone ówczesne standardy lat 80 i 8 bit

Mając C64 usłyszałem dźwięk bliski rzeczywistości u bogatszego kolegi którego ojciec siedział w reichu (RFN) ...i tej nocy nie mogłem spać wiedziałem jakie mam marzenie ;)

To ze samplowane to ze p4zerysowane...ale jak to kurczę brzmiało i wyglądało na Amidze !

Słuchając tego znowu w 1991 znowu by mną pozamiatalo

Ostatnia aktualizacja: 22.11.2018 10:46:50 przez HOŁDYS
[#11] Re: Magic Pocket i Betty Boo

@HOŁDYS, post #10

Kumpel Ami wziął, usłyszałem Pauli głos
I nie mogłem w nocy spać
[#12] Re: Magic Pocket i Betty Boo

@PopoCop, post #9

Artyzm tu nie ma wiele do rzeczy. Komercyjne utwory to walor marketingowy. Nie sądzę, by były wykorzystane bez licencji. W przypadku Gods zabieg o dziwo bardzo trafiony, bo chociaż sam utwór do tematyki gry ma się nijak to na pewno przyczynił się do popularności gry.

No i nie porównujmy muzyki i grafiki, bo oryginalnych i dobrych utworów jest na Amidze bez liku. A o grafice dyskusje były w innym wątku.
[#13] Re: Magic Pocket i Betty Boo

@recedent, post #8

Kurcze, zaraz wyjdzie, że Condom Corruption ze State of the Art, intro do Cannon Fodder czy intro do Lotusa to też jakieś przeróbki :(
[#14] Re: Magic Pocket i Betty Boo

@nogorg, post #12

Nie sądzę, by były wykorzystane bez licencji

Łatwo sprawdzić (o ile ktoś ma wersję pudełkową) - powinna być wzmianka na pudle, w instrukcji, czy gdzieśtam.
[#15] Re: Magic Pocket i Betty Boo

@AmmigaCDTV, post #13

Kurcze, zaraz wyjdzie, że Condom Corruption ze State of the Art, intro do Cannon Fodder czy intro do Lotusa to też jakieś przeróbki :(

Nie sądzę, by CC było ripem. Autorzy muzy z CF są znani, natomiast intro z Lotusa zawiera brzmienia ze znanych utworów, ale sam w sobie ripem nie jest.

[#16] Re: Magic Pocket i Betty Boo

@recedent, post #14

Są napisy na pudełkach:
Gods - music by Nation XII
Magic Pockets - music by Betty Boo
Xenon 2 - music by Bomb The Bass.
[#17] Re: Magic Pocket i Betty Boo

@recedent, post #14

Muza w grach Bitmap Brothers na pewno była licencjonowana i fakt ten wykorzystywano w celach promocji gry.
W przypadku gry Agony zrzynka była w drugą stronę - kompozycja z gry została bez zezwolenia wykorzystana przez zespół Dimmu Borgir.
[#18] Re: Magic Pocket i Betty Boo

@nogorg, post #15

Jeszcze sobie przypomniałem skąd to było

[#19] Re: Magic Pocket i Betty Boo

@AmmigaCDTV, post #13

Z Cannon fodder nie ale albo z Lotusa, albo z Jaguara XJ220 któryś utwór jest pożyczony.
Jak znajde, to podrzucę

Lotus 3
19 sekunda, jak gosc bierze radio
link

Ostatnia aktualizacja: 22.11.2018 21:06:14 przez SuperBuster
[#20] Re: Magic Pocket i Betty Boo

@SuperBuster, post #19

A tutaj utwor (jedno z lepszych i najstarszych wykonan) wykorzystany w grze Cool Spot. Ciagle mi sie podoba.

link
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem