[#1] Amiga Forever
W ostatniej promocji Heisse Media rozdawało pakiet Amiga Forever Value Edition.
Tak więc przyjanuszowałem i mam "Legalną Emulację Amigi"
Dlaczego "Legalną"? Od razu sprawdziłem co tam dołączają więc padło na "Lure of the temptress".
Odpalamy, wszystko ładnie się uruchamia i nagle na czarnym ekranie logo Fairlight :)
Legalność tych adf'ów jest na równi z tym co sprzedawał na allegro użytkownik "TheLoneWolfPL" :)
Nawet jeśli cloanto podiada licencje na te gry to legalnie nie mogą dorzucać crackowanych wersji...

Ostatnia aktualizacja: 24.11.2019 12:57:26 przez wiewiorpl
[#2] Re: Amiga Forever

@wiewiorpl, post #1

...jak Kloako ma licencje na amigowe gry to ja jestem gen. Wojciech Jaruzelski, bohater III RP.
[#3] Re: Amiga Forever

@selur, post #2

Najlepsze by było, gdyby teraz kolesie z Fairlight wystąpili do cloanto z pozwem o rozprowadzanie ich cracka Tańczący banan
[#4] Re: Amiga Forever

@selur, post #2

Cloanto ma _niektóre_ licencje gier Amiga. Z tego, co wiem, wykupione. I dołącza te gry do swojego AmigaForever już od lat.

Tu jest chyba lista gier które można legalnie sobie ściągnąć (ok. 250 pozycji).
[#5] Re: Amiga Forever

@David, post #4

Twierdzisz, ze Cloanto ma licencje np. na Tanks Furry ?
Czy np. Koyot i Juean moga potwierdzic udzielenie licencji Cloanto na Tanks Furry ?
[#6] Re: Amiga Forever

@selur, post #5

"Amiga emulation is NOT legal if you do not own an Amiga system yourself. However you can buy a legal, fully licensed Amiga emulation package.."

Aha czyli emulacja jest nielegalna ale przywlaszczanie sobie cudzych gier, juz jest jak najbardziej legalne.
Ehh... kloako cebulako
[#7] Re: Amiga Forever

@selur, post #5

Zajrzałeś wogóle pod linka? Jest tam lista gier które są rozprowadzane za darmo i są przetestowane z FS-UAE. Każda pozycja zawiera link skąd można ją legalnie pobrać.
[#8] Re: Amiga Forever

@adam_mierzwa, post #7

No to zaraz.. sa to w koncu gry "darmowe" czy Kloako posiada na nie "licencje" ?
taka mala roznica DARMOWY <> POSIADAJACY LICENCJE
[#9] Re: Amiga Forever

@selur, post #8

Posiadacz Amiga Forever posiada legalny system na którym może instalować za równo gry licencjonowane jak i darmowe. Co tu jest niejasnego?

Wątek zaczął się sensacją, bo "Lure of the Temptress" zawiera jakieś crakctro. Tylko że jak można poczytać w nieocenionej ;> polskiej Wikipedii :
"W dniu 1 kwietnia 2003 roku firma Revolution Software udostępniła grę do darmowego pobrania".
Skoro ta gra jest darmowa i mimo tego dołączana jest inna wersja, to widocznie zostało to załatwione. Szukanie rewelacji na siłę.

Zamiast pisać "Kloako" i "Jaruzelski" proponuję uderzyć z rewelacjami do Battilany. I koniecznie potem zamieścić tu odpowiedź. OK

Ostatnia aktualizacja: 24.11.2019 16:04:30 przez adam_mierzwa
[#10] Re: Amiga Forever

@adam_mierzwa, post #9

Ze ktos probuje wmowic innym, ze na te gry Kloako posiada jakakolwiek licencje, ktorej nie posiadal i nie posiada, bo sa to gry DARMOWE i kazdy moze sobie je dowolnie sciagna i w nie zagrac.

Wiec po co trujecie o jakichs legalnych licencjach Kloako na darmowe gry??
[#11] Re: Amiga Forever

@selur, post #10

Może byłem nieprecyzyjny. Chodziło mi o to, że Cloanto ma prawa zamieszczania tych gier w swoim pakiecie AF.

A może to mieć miejsce tylko w dwóch przypadkach. Albo ma licencję do danej gry, albo gra jest częścia domeny publicznej (na skutek decyzji wydawcy).
[#12] Re: Amiga Forever

@David, post #11

W teorii powinni miec chyba zgode PPA, jesli zamieszczaja na plycie gry z dzialu Rodzynki. No chyba, ze tylko linki daja. Nie wiem, nie mam tej plyty.
[#13] Re: Amiga Forever

@Don_Adan, post #12

np. Genesia
"This game has been uploaded thanks to Microids - owner of all the copyrights and the trademarks. This copy is fully legalized by them and cannot be redistributed in any form without Microids and PPA staff's permission."

No wlasnie, ciekawe czy Kloako taka zgode posiada.
[#14] Re: Amiga Forever

@Don_Adan, post #12

Myślę, że jeśli PPA nie ma wyłączności, to zgoda autorów wystarczy. W swojej wersji AF nie stwierdziłem Tanks Furry. Sądzę, że jeśli byłby jakikolwiek haczyk na Cloanto "ktoś inny" dawno by to wykorzystał. Sztucznie pompowany temat.
[#15] Re: Amiga Forever

@adam_mierzwa, post #14

Też tak sądzę.
[#16] Re: Amiga Forever

@adam_mierzwa, post #9

1) Nawet jeżeli gra została udostępniona "za darmo" przez twórcę nie oznacza to że można ją udostępniać w swoim pakiecie (chyba że jej licencja na to pozwala) szczególnie jeżeli jest to pakiet płatny. Nie wiadomo czy cloanto taką licencję posiada.

2) Posiadanie zcrackowanej wersji oprogramowania a nawet cracka do legalnie posiadanego oprogramowania (by np. Nie musieć łączyć się do serwera albo wkładać płyty) jest nielegalne.
Jeżeli twórca udostępnia oprogramowanie za darmo powinien sam usunąć zabezpieczenia, korzystanie z usług FLT to bardzo ciemna szara strefa

Dlatego właśnie zwróciłem uwagę na fakt który mnie lekko zaintrygował, nie rzucam jakimiś gromami bo sam uważam że prawa autorskie do oprogramowania które od conajmniej dekady nie jest rozwijane/aktualizowane i.t.d (czyli de facto porzucone przez twórcę) powinno przechodzić do public domain wraz ze źródłami i zostawać otwarte dla wszystkich tak by zostało zarchiwizowane dla potomności oraz kolejne pokolenia programistów mogły się uczyć od starych wyg.
[#17] Re: Amiga Forever

@selur, post #10

Patrz post powyżej :)

Poza tym sprawdziłem na stronie, udostępniona jest darmowa wersja PC i tylko na gog.com. o innych nie ma wzmianki. Udostępnienie wersji na jedną platformę nie implikuje udostępnienia jej na inne.

Sekcja availability, TUTAJ na stronie Revolution. GOG ma licencję na rozprowadzanie. O wersjach Ami czy ST nie ma nawet wzmianki.
Nie ma również wzmianki o przejściu gry do public domain. Więc oficjalnie mogą ją ściągnąć pecetowcy i tylko ze strony gog.com gdzie ma usunięte zabezpieczenia drm (tak jak i beneath steel sky) a nie ma cracka.

Żeby nie było, napisałem do Revolution zapytanie jak wygląda sprawa z edycjami na Amigę i Atari ST, jak dostanę odpowiedź to się nią podzielę.

Ostatnia aktualizacja: 24.11.2019 20:58:41 przez wiewiorpl
[#18] Re: Amiga Forever

@wiewiorpl, post #17

Dla wszystkich zainteresowanych - odpowiedź od Revolution:

"Hello Kamil.
Thank you for getting in touch with us!
We're so thrilled you enjoyed our games - it means so much to us!

In regards to providing free versions of our games for Amiga or Atari, we'd love to. At the moment, however, we have so many projects lined up, and are currently fully dedicated to Beyond a Steel Sky, that we can't say for sure if or when this might happen.
It's something we'll look into, as we agree that it would be lovely to make it available.

Thank you!

The Revolution Team"

Czyli jeżeli dobrze czytam, wersje Amigowe i ST nie zostały oficjalnie wypuszczone "za darmo".
[#19] Re: Amiga Forever

@wiewiorpl, post #18

No ciekawe ok, racja
[#20] Re: Amiga Forever

@BULI, post #19

No, no. szeroki uśmiech
[#21] Re: Amiga Forever

@BULI, post #19

Generalnie ktoś z działu obsługującego maile odpisał koledze, żeby spadał. Tylko zrobił to grzecznie (dyplomatycznie). Pytanie czy ta osoba w ogóle orientuje się czy firma kiedyś już jakichś zgód w tej materii udzielała? Raczej wątpię. Dlatego warto napisać do Cloanto, które z pewnością ma odpowiednią korespondencję pod ręką.
[#22] Re: Amiga Forever

@recedent, post #21

Trafna uwaga...

Z tym, że Cloanto (tzn. Mike) odpisuje od 2-4 tygodni na maile...
[#23] Re: Amiga Forever

@recedent, post #21

Słuszny kierunek- poczekamy, nawet te 4 tygodnie- w amigowych realiach to względnie szybko szeroki uśmiech
[#24] Re: Amiga Forever

@recedent, post #21

Zgadzam się. Po prostu nikt się nie przejmuje hostowaniem jakichś archaicznych wersji na retro platformy. Jest informacja, że jest na GOG-u i z głowy. Możliwe, że nawet wtedy gdy została ogłoszona "za darmo" nie zadbano o upublicznienie wersji na inne platformy niż Windows. Również nie zdziwiłbym się, jakby nie mieli tego (plików ani źródeł). Kiedyś oglądałem wywiad z facetem z GOG-a i niestety to się zdarza. To co wiemy na pewno, że firmie nie zależy na sprzedaży i dali, i że silnik gry został włączony do obsługi w ScummVM.

Jak przyjrzysz się liście gier na Amiga Forever to tam nie ma wielkich hitów ;)
Jak już taka jest chęć odkrycia prawdy to większy pożytek moim zdaniem byłby ze skontaktowaniem się z autorami gier i programów, które można by wydać w reedycji współcześnie. Na przykład "u naszego rodzimego wydawcy". Kwestia dotarcia do konkretnych osób, choćby po mejlach z Aminetu.
[#25] Re: Amiga Forever

@wiewiorpl, post #18

PPA posiada odpowiedź udzieloną przez pracownika firmy Revolution w dniu 27 listopada 2003 roku, który zgodził się na zamieszczenie gier Beneath a Steel Sky i Lure of the Temptress do nieodpłatnego pobrania z naszego portalu.
[#26] Re: Amiga Forever

@mailman, post #25

No i to rozumiem, dostaliście licencję i możecie rozprowadzać OK
Ciekawi mnie (i parę innych osób) czy Cloanto również taką licencję posiada
Po prostu zazwyczaj "oficjalnie dostępne" wersje zazwyczaj nie posiadają cracktro grup scenowych, stąd cały ten wątek
[#27] Re: Amiga Forever

@wiewiorpl, post #26

Po prostu zazwyczaj "oficjalnie dostępne" wersje zazwyczaj nie posiadają cracktro grup scenowych, stąd cały ten wątek

Czasami autorzy udostępniali nam wersje oryginalne do zamieszczenia, ale gdy nie było takiej możliwości, zamieszczaliśmy również wersje crackowane. Z czasem zastępowaliśmy je wersjami oryginalnymi, ale co nieco mogło się jeszcze ostać.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem