[#34]
Re: Wilcza Buda - grywalne demo nowotworzonej gry przygodowej.
@t-bone,
post #32
czy rozważacie użycie HAM6?
Z tego co widziałem na YouTube to w tej grze niektóre zdjęcia mają jakieś animowane elementy (np. postać rusza ustami). Przy animowaniu tak małego fragmentu obrazu na pewno nie robiono całoekranowych animacji. Animowanie takich fragmentów obrazu w HAM6 dałoby nieprzewidywalne rezultaty.

Nagle koło ust mogłaby się np. pojawić kreska ciągnąca się od ust do prawej krawędzi ekranu. Można byłoby kombinować z takimi mini-animacjami na dodatkowych sprajtach (jeżeli są jeszcze wolne). Ale to już jest kombinowanie na poziomie programowania na platformy 8-bitowe. Masa niewdzięcznej roboty. Zresztą Amiga nie ma przesadnie bogatych sprajtów. Całoekranowe animacje też nie wchodzą w grę, bo od razu gra zajęłaby setki megabajtów i byłby retro-lament, że HDD jest wymagany.
Ja bym raczej zapytał czy jest szansa na tryb EHB. Te dodatkowe (przyciemnione o połowę) 32-kolory zostałyby bardzo dobrze wykorzystane przez konwertery obrazków i znacznie poprawiłyby jakość skanów. Kiedyś pytałem Piotra Kulikiewicza z Seven Stars dlaczego nie użyli EHB robiąc "Kajko i Kokosz" (i mocno narzekając na to co 32 kolory robią z rysunkami zrobionymi przez Christę). Odpowiedział, że... nie wie dlaczego nie użyli wtedy EHB.

A tyle było gadania jak to opracowywali metody do jak najlepszej konwersji obrazu 24-bit do 32 kolorów. Ech...
Ostatnia aktualizacja: 09.01.2021 19:15:03 przez MDW