[#1] Tanks Furry - Versus Mode
Niedawno mialem okazje zagrac w Tanks Furry, mega fajna gra, to niesamowite ze powstala w 2016 roku! Jako ze odkurzylem adapter 4-joystickowy chcialem sprobowac Versus Mode (4 graczy rownoczesnie), niestety ta opcja wiesza gre i jedyne co widze to ciemny ekran. Wszelkie pozostale opcje dzialaja OK, odpalalem gre na Amidze 600. Mial ktos moze podobny problem i wie jak go rozwiazac?
[#2] Re: Tanks Furry - Versus Mode

@murass, post #1

Gra zajmuje jeden dysk i uruchomi się na dowolnej Amidze z procesorem 68020 oraz 1 MB pamięci Chip i przynajmniej 0.5 MB dowolnej innej pamięci.

Źródło: https://www.ppa.pl/gry/tanks-furry.html
Copyright © Polski Portal Amigowy
[#3] Re: Tanks Furry - Versus Mode

@AD99, post #2

Sama gra sie uruchamia, opcje na 1 i 2 raczy dzialaja bez problemu, nie dziala jedynie Versus Mode stad moje pytanie.
[#4] Re: Tanks Furry - Versus Mode

@murass, post #1

A ściągnąłeś ostatnią wersję oznaczoną 1.2 z aminet?
[#5] Re: Tanks Furry - Versus Mode

@Koyot1222, post #4

Tak, probowalem wersji 1.1 oraz 1.2 z Aminetu, w obu jest ten sam problem. Odpalalem gre zarowno z dysku twardego jak i po nagraniu ADF na dyskietke, zawsze konczylo sie w ten sam sposob - po wybraniu Versus Mode ekran robil sie czarny i gra sie zwieszala.
[#6] Re: Tanks Furry - Versus Mode

@murass, post #5

Uderz do autora gry: Juen

Na pewno Ci pomoże
[#7] Re: Tanks Furry - Versus Mode

@Hubez, post #6

Dzieki za hinta, napisalem do niego
[#8] Re: Tanks Furry - Versus Mode

@murass, post #7

A600 68000?
Gra nie działa do końca poprawnie na tym procesorze. Kiedyś raportowałem problemy z ACA500 (000@14MHz) juenowi, wnioski zostały wyciągnięte i bodaj wykorzystane w Bridge Strike, który się nie wieszał.
[#9] Re: Tanks Furry - Versus Mode

@Jacques, post #8

tak pozniej juz nie robilem takich glupich bledow. w planach jest, ze moze sie uda wydac poprawke z TF, ale nie obiecuje, bo poprawie exe, nie mam juz zrodel niestety.
[#10] Re: Tanks Furry - Versus Mode

@murass, post #3

Takie objawy występują niestety na 68000. U mnie np. w trybie single, po jakimś czasie gra się zawiesza. Do trybu versus, chyba nawet nie mogłem wejść. Obecnie mam 030, więc teraz wszystko działa jak należy.
[#11] Re: Tanks Furry - Versus Mode

@juen, post #9

w planach jest, ze moze sie uda wydac poprawke

Trzymam kciuki i dzięki za nieporzucenie tematu OK

nie mam juz zrodel niestety

Oj...
[#12] Re: Tanks Furry - Versus Mode

@juen, post #9

Mozesz zrobic slave'a do WHDload albo poprosic Asmana, stawiam ze to jest odczyt lub zapis spod nieparzystego adresu.
[#13] Re: Tanks Furry - Versus Mode

@Don_Adan, post #12

tanks furry to gra jednoplikowa. jak będę miał chwilę to zrobię co trzeba :)
[#14] Re: Tanks Furry - Versus Mode

@juen, post #13

ok, to sprobuj nawet na zwyklym uniwersalnym slavie pod 1.3 albo 3.1. Odpal na Amidze z 68000 i od razu Ci wszystkie bledy wylapie, jeden po drugim. Wystarczy tylko zagrac na Amidze z 68000. O ile to jest blad odczytu/zapisu spod nieparzystego adresu. Kiedys uzywalem WHDload do debugowania programow na A2000 (8MB fast). Latwo i przyjemnie. Teraz niby mozna na WinUAE debugowac, wiec jak kto woli.
[#15] Re: Tanks Furry - Versus Mode

@juen, post #13

Byloby super, czasem spotykamy sie ekipa i gramy w 4-osobowe gierki, tryb Versus w Tansks Furry sprawdzilby sie nam idealnie
[#16] Re: Tanks Furry - Versus Mode

@Don_Adan, post #14

hej, wiem gdzie jest blad bo mam zachowana stara wersje, niestety na tyle stara ze lepiej to mi bedzie poprawic w execu niz na bazie tamtego kodu :)
[#17] Re: Tanks Furry - Versus Mode

@murass, post #1

sprawdzilem wlasnie na a500 wersje 1.2 z aminetu i vs mode dziala...
to co sie wiesza to po wejsciu w options zmiana FRIENDLY FIRE oraz zmiana DIFFICULTY, ale zadna z tych opcji nie jest zwiazana z deadmatchem :(

wiec reasumujac, powinno Ci dzialac. moze problemem jest pamiec? ile jej masz?
[#18] Re: Tanks Furry - Versus Mode

@juen, post #17

Mysle ze pamiec to nie powinien byc problem, bo mam dodatkowy 1MB oraz Furie, wiec jesli juz to moze jakis problem hardwarowy? Moge cos podebugowac jesli powiesz mi jak, nie znam sie za dobrze na bebechach Amigi.
[#19] Re: Tanks Furry - Versus Mode

@murass, post #18

czyli masz tam 020? no to nie powinno byc faktycznie zadnych problemow..

ps: pod 000 juz menu poprawilem, wiec zapewne poprawie jeszcze pozostale bledy i bedzie mykalo prawilnie na 000 :)
[#20] Re: Tanks Furry - Versus Mode

@juen, post #19

A jest opcja wlaczenia jakiegos logowania bledow? Najgorzej ze zaden blad sie nie pojawia wiec ciezko mi powiedziec co wlasciwie jest nie tak. Jak bedziesz mial poprawiona wersje gry to prosze podeslij, sprobuje moze zadziala i u mnie.
[#21] Re: Tanks Furry - Versus Mode

@murass, post #18

Z moich testów wynikało, że tryb versus wieszał się na 68000 z Kickiem 2.0. Załadowanie sKickiem 3.1 rozwiązywało problem.
Reszta wykrytych problemów na 68000:

1) tryb 1 Player: tuż po przejściu 1 levelu ekran robi się niebieski i tak już zostaje
2) w menu OPTIONS: próba zmiany DIFFICULTY i FRIENDLY FIRE zawiesza komputer (szachownica w tle zamarza). Co ciekawe, zmiana pozostałych opcji nie powoduje zawieszenia.
3) na szybkich Amigach/WinUAE trudno było trafić joyem w wybraną opcję menu, bo nie było blokady przeskoku o 1 pozycję
[#22] Re: Tanks Furry - Versus Mode

@Jacques, post #21

Wiem ze pewnie dla Was bedzie to lamerskie pytanie ale dopiero niedawno dzialam z Amiga wiec nie do konca wiem jak przelaczyc sie na inny Kickstart. Kiedys (w latach 90 ) robilem to tak ze wrzucalem dyskietke z Kickiem 1.3 do napedu i on sie odpalal przy starcie Amigi, teraz mi to nie dziala i komputer bootuje sie bezposrednio do Workbencha. Jakby co nagralem sobie rozne kickstarty na dyskietke za pomoca http://aminet.net/package/util/misc/WriteKickDisk.

Tak jak wspominalem moj setup to Amiga 600, Furia, dodatkowy 1MB, poza tym mam dysk twardy z karty CF na ktorym jest system.
[#23] Re: Tanks Furry - Versus Mode

@murass, post #22

Furia chyba ma jakiś własny mechanizm mapowania ROMu? Tego powinieneś użyć.
[#24] Re: Tanks Furry - Versus Mode

@Jacques, post #23

Udalo sie w koncu odpalic Versus Mode na Kickstart ROM 3.1 40.63 Oto co zrobilem, moze sie komus przyda:
1. Sciagnalem furiatuneGUI z http://aminet.net/package/util/app/furiatuneGUI1.2
2. Sciagnalem furiatune z http://www.kuchinka.cz/furia/
3. skopiowalem pliki na Amige
4. furiatune skopiowalem do C
5. odpalilem plik instalacyjny ktory przychodzi z furiatuneGUI
6. zmienilem plik C/furiatuneMapROM na wykonywalny (protect furiatuneMapROM +se)
7. w pliku C/furiatuneSet usunalem wpisy odnosnie SetPatch, byly prawie na koncu pliku
8. odpalilem SYSTEM/furiatuneGUI, kliknalem Map ROM i wybralem odpowiedni plik kickstartu (Kickstart ROM 3.1 40.63)
9. I voila, gra dziala poprawnie!

Dzieki wszystkim za pomoc! Punkty 6 i 7 pewnie mocno zaleza od danego typu Amigi i Furii, ja musialem je zrobic bo inaczej wywalalo bledy po restarcie kompa.
[#25] Re: Tanks Furry - Versus Mode

@murass, post #24

No tak, działa poprawnie dzięki 020 i Kickowi 3.1 - cieszę się :)
I trzymam kciuki za fixa juena dla 000, oczywiście deklarując testowanie OK
[#26] Re: Tanks Furry - Versus Mode

@Jacques, post #21

A to ciekawe dlaczego nie dziala pod kickiem 2.0. Bo gdyby to byl 1.3 to bym AllocVec zamiast AllocMem podejrzewal. Czyli to musi byc jakas procedura z kicka 3.1, ktorej brak w 2.0. Przychodzi mi na mysl tylko autocentrowanie otwieranego ekranu, ktore porty meynafa uzywaja.
[#27] Re: Tanks Furry - Versus Mode

@murass, post #24

Brawo Ty
Choć mogłeś to prościej zrobić :
do C: wrzucić Furiatune
w startup-sequence wpisać na początku C:Furiatune >NIL: maprom ... ( w miejscu kropek ścieżka do kickstartu ) i już masz na "stałe" kick 3.1 :).

Ogólnie małe zdziwko że do tej pory nie używałeś Furiatune z funkcją shadowrom :)
Polecam jeszcze skorzystać z funkcji Addmem i Ide ON
[#28] Re: Tanks Furry - Versus Mode

@RokiS, post #27

Tak jak pisalem wczesniej nie bardzo mam pojecie co w ogole robie, staram sie szukac na necie jakichs informacji i na tej podstawie dzialac.

Jak wlacze Shadowrom to Maprom sie wylacza, IDE Speed po wlaczeniu pokazuje mi jakis komunikat o GAYLE-02 chip i straszy ze moze mi to zwiesic kompa, a funkcja Addmem dziala do czasu rebootu kompa, nie wiem co zrobic zeby byla na stale.
[#29] Re: Tanks Furry - Versus Mode

@Don_Adan, post #26

gra nie wymaga kick 3.0... więc tym bardziej dziwne. gra nie jest pod system i ma standardowy startup. skoro się odpaliła to tam już nic pod os się nie dzieje więc..... .

Ostatnia aktualizacja: 06.04.2021 16:05:49 przez juen
[#30] Re: Tanks Furry - Versus Mode

@juen, post #29

Czasami w grach/programach jest blad ze odczytuje sie jakas zawartosc ROM-u np. lea $fc68a6 i tst.b (a6) zamiast lea $fc68(a6) i tst.b (a6) i gra przypadkowo zadziala bo akurat w jakims ROM-ie jest tam akceptowalna wartosc w tym miejscu. Bodaj jakas gra Bitmap Brothers ma taki podobny blad. Ale tutaj to raczej nie wchodzi w gre, gdyz gre testowano pod Skickiem na 3.1 (pare postow wyzej jest info) i ona zadzialala. A Skick relokuje kickstart a nie mapuje go pod ten sam adres. Nie jest to tez kwestia ilosci dostepnej pamieci bo na tym samym konfigu z kickiem 3.1 gra dziala, a to pol mega mniej pamieci jest bo dodatkowo kickstart 3.1 jest wczytany. Wiec pozostaje tylko albo bledne odwolanie do jakiejs funkcji ROM-u , np. jakas wartosc scratch registers d0,d1,a0,a1 jest inna po wywolaniu w ROM-ie i przypadkowo dziala dla kicka 3.1 albo po prostu uzywasz funkcji ktorej nie ma w kicku 2.0 a jest w kicku 3.1. Tak to wyglada wedlug mnie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem