[#34]
Re: Zapowiedzi nowych gier
@Solo Kazuki,
post #33
Owszem był kiedyś wątek o grach dla CD32 które działają także na A1200 w tym także obsługiwane padem od CD32. Oraz inny wątek o dwu-fajerowych grach na Amigę w tym większość także na A500.
Ale tym razem pytałem o gry 3-4-fajerowe na A500, a że nie słyszałem o takich joyach do żadnego z komputerów domowych, stąd moje przypuszczenie że mogłyby one albo korzystać z pada od CD32, albo z pilota do CDTV, choć nie wiem czy czytnik A570 do A500 widzi sygnały z takiego pilota.
Tak na marginesie, mimo braku takich joyów Amstrady CPC potrafią obsługiwać 3 przyciski Fire. Jedynym urządzeniem który z tego korzystał była dedykowana 3-przyciskowa myszka AMX, sprzedawana w pakiecie z programami do DTP i CAD, które potrafiły robić z tego użytek.
Fajny link podałeś, z tą tabelką do pinologii w DB9, mam taką tabelkę zrobioną po długim szperaniu po wielu stronkach a tu bach. Wyczytałem tam jedną nową i zdumiewająca dla mnie rzecz: że drugi przycisk w myszce w Atari ST to ten sam pin co Fire1 w drugim porcie.

Słyszałem o przejściówkach które tak dorabiają 2gi przycisk w myszce lub w joyu w Spectrumiach oraz w C+4, ale w 16bitach to trochę słabe, bo 2óch graczy na raz na 2Fajery już sobie na tym nie popyka. Choć z drugiej strony ile jest takich gier na maszynach które takich problemów z przyciskami nie mają?