[#16]
Re: "Prosty" patent na grę sieciową na Amidze..
@teh_KaiN,
post #15
Pomysł wział się właśnie bo grałem ostatnio w różne planszówki, typu Terraformowanie Marsa,
jest tam dość sporo zmiennych, które nie zawsze się zapamiętało żeby uzwglednić w planszowej wersji
i stąd w sposób naturalny pomysł na realizację komputerową, a pare dni temu widzialem port właśnie
chyba na Androida czy PC, w każdym razie na Steam jest..
Więc przesłanie pakietu danych raz na turę to nie byłby wielki wysiłek - właśnie to miałem na myśli.
Ale też myślałem jedynie w kategorii programowania Systemowego pod AmigaOS, gdzie sieć to już nie problem.
Ale trzeba zauważyć że tak jak Kolega powiedział że standardowe 320x240 to by było za mało na taką grę raczej, dlatego minimum to 640x480 w Interlaced a najlepiej pod RTG.. ja myślę bardziej w takich kategoriach,
tzn. dzis to juz nie taki problem mieć trochę lepszy sprzęt, a przy takim V2 lub Firebird to na A500 tez mozna w coś takiego na spokojnie grać.
Tu bardziej jest pole do popisu dla Grafików i Muzyków. Programista musi "jedynie" zaimplementować reguły gry.
I przyjemna albo chociaż estetyczna grafika robiła by 75% roboty. Taka gra jest "niemalże" statyczna, można aktualizaować tylko co poniektóre pola wiec na spokojnie w HiresLaced by poszło w wersjach bez RTG. I tu od razu mówię
że jeśli podłaczamy Ami do LCD np. przez Indivision albo nawet najtańszy SCART converter to migotania nie ma,
(tylko przy szybkim ruchu).. wiec migotwanie to też nie problem..
Jedyne co mnie nurtuje to czas oczekiwania na ruch przeciwnika. Ale to zależy od gry. Bo tura może być rozgrywana równolegle - jak Batle Isle / tam chyba była tura ATAK/RUCH ale juz nie pamiętam..
Tak po prostu rzuciłem temat, bo mi przyszedł go głowy.. moim zdaniem jak najbardziej możliwe do zrobienia
i to w dodatku bez konieczności siedzienia rok nad samym silnikiem i wyciskania do cna ostatnich rejestrów :)
EDIT:
Ja na pierwszy raz/próbę celowałbym w coś ala Battle Isle właśnie.. szukamy kumpla, rozgryweczka 30 min na wieczorek i dzięki :) sama gra jest dość dosć prosta
Ostatnia aktualizacja: 22.09.2021 15:21:56 przez mateusz_s