[#1] Settlers na 1260 - nie działa
Mam jeden mały problem - oryginalne Settlersy nie działają mi na Blizardzie 1260. Natomiast pięknie działaja na IV (68030). Nie bardzo widzi mi się wymiana karty turbo w celu zagrania w Settlers. Czy ktoś miał podobny problem i go jakoś rozwiązał?
A może w podobnej konfiguracji mu wszystki działa - ja mam coś skopaną grę?
[#2] Re: Settlers na 1260 - nie działa

@krru, post #1

Są jakieś problemy z intrem do gry na tej konfiguracji.

Mam Blizzard 1260 i same Settlersy działają OK.

Spróbuj uruchomić bez intra. Masz grę na dysku twardym?

Ostatnia aktualizacja: 14.10.2021 14:06:08 przez Hexmage960
[#3] Re: Settlers na 1260 - nie działa

@krru, post #1

Odpalasz na WHDLoad?
[#4] Re: Settlers na 1260 - nie działa

@krru, post #1

WHDLoad, JST, wyłączenie cache?
[#5] Re: Settlers na 1260 - nie działa

@Jacques, post #4

Morał z tego, że Amiga potrzebuje mocnej 030, a nie uwampirzonej 060.
[#6] Re: Settlers na 1260 - nie działa

@KM_Ender, post #5

I A500 zamiast A1200, gdy na tej ostatniej nie działał starszy soft
[#7] Re: Settlers na 1260 - nie działa

@Jacques, post #6

...i maksymalnie 512kB pamięci. szeroki uśmiech
[#8] Re: Settlers na 1260 - nie działa

@Drakon, post #7

The BLIZZARD 1260 Turbo Board can be deactivated without removing it from the computer, should compatibility problems arise with certain programmes. To deactivate the board, hold down the “2” key while the computer is booting up.
2
[#9] Re: Settlers na 1260 - nie działa

@Jacques, post #6

Nie ma się co śmiać. Pamiętam pojedyncze opinie z prasy komputerowej (PC Kurier) z lat 90., które przedstawiały A1200 jako porażkę i głównym argumentem była niezgodność ze starym softem. Wtedy uważałem to za złośliwość redaktorów (PC), ale w sumie to też mogło przyczynić się do upadku. Masz dużo softu, kochasz Amigę, kupiłeś nowy "lepszy" model, na którym nie działa sporo softu, który masz, a nowego nie widać.
No i ten mit o zgodności linii procosorów 68k chyba właśnie upada, bo inaczej powinno ruszyć "od kliku w ikonkę", a tak nie jest, więc to mitologia uprawiana przez ortodoksów z naszej krainy.
No i teksty o specjalnych osobnych wersjach dla 040/060 mają sens (to chyba MA).
Czy się mylę? 68060 to domena tzw. użytków, które działały znośnie i koderów/scenowców. Zwykły Amigo niewiele z tego miał, bo to przecież era przed pakietem WHDLoad.
[#10] Re: Settlers na 1260 - nie działa

@KM_Ender, post #9

To na PC dopiero była zgodność z x86.
A dzisiejsze to chyba już nawet nie trzymają lini x86.
Ile to przeróżnych problemów ze zgodnością miał przeciętny PCtowiec i nikt nie płakał.
Dla mnie to norma że nowsze CPU nie może być w 100% zgodne. Bo wtedy rozwojem byłby wyłącznie zegar procesora a i tak programy miałyby z tym problem.
[#11] Re: Settlers na 1260 - nie działa

@KM_Ender, post #9

I się zaczyna nowa dyskusja pt. "Bo 68060 (tudzież w ogóle lepszy procesor) to tylko problemy..." a krru prawdopodobnie posłuchał rady użytkowników Mir3k i Jacques i już odpalił grę pod WHDLoad więc wątku już nie czyta.
Po to przecież jest WHDLoad, żeby zapewnić zgodność starego softu na 68000/68020 z nowszymi procesorami. Głównie oczywiście chodzi o gry, ale nie tylko one z niego korzystają.

A PC to już dawno zatraciło kompatybilność ze starymi procesorami rodziny x86. Na różnych forach pojawiają się często pytania "jak odpalić (coś) na Win10", a już przy XP były problemy z niektórymi programami z Win95/98, nie mówiąc oczywiście o programach pod MS-DOS.

Edit: Głównym problemem, zwłaszcza gier, było odwoływanie się bezpośrednie do układów, adresów i rejestrów. Nawet na samej A500 były z tym problemy, bo trzeba było mieć konkretną pamięc (np 0,5MB ChipRAM i 0,5MB SlowRAM). Niektóre gry pod KS1.x odwoływały się nawet bezpośrednio do adresu w ROMie zamiast wywołać z niego procedurę, co powodowało niekompatybilność z każdą inną wersją KS niż ta, pod którą program był pisany. To właśnie przez to wynikała w pond 90% niekompatybilność, bo mało kto pisał "pod system". Więc to nie jest wina nowszego sprzętu, że tak były pisane starsze programy.

Ostatnia aktualizacja: 15.10.2021 07:50:03 przez Solo Kazuki
2
[#12] Re: Settlers na 1260 - nie działa

@WojtekX, post #10

Nie chyba tylko na pewno, szczególnie te x64.
[#13] Re: Settlers na 1260 - nie działa

@KM_Ender, post #5

Co ma Blizzard do Vampira? To już bardziej Apollo by miało...
[#14] Re: Settlers na 1260 - nie działa

@Solo Kazuki, post #13

Skrót myślowy (sorki), chodziło o pogoń za nowinkami w Vampirze, a jakoś średnio działają i wysypu softu nie widać. Szkoda, ale to fakt.
[#15] Re: Settlers na 1260 - nie działa

@Solo Kazuki, post #11

Nie chodzi mi o zaczynanie kolejnego brednioserialu, ale wyrażenie opinii, że w sumie lepszym dla zwykłego Amigowca byłaby szybka 030 niż szybka 060. Też kiedyś widziałem reinkarnację Amigi 68k wyłącznie z 68060, a teraz zaczynam dochodzić do wniosku, że to ślepa uliczka i niepotrzebne marnowanie energii dla większości. Podkreślam to moja opinia, która zrodziła się po przeczytaniu wątku.
1
[#16] Re: Settlers na 1260 - nie działa

@KM_Ender, post #14

Zawsze możesz być pierwszy i coś napisać i pokazać na przykładzie że średnio działają wynalazki Gunara...
[#17] Re: Settlers na 1260 - nie działa

@KM_Ender, post #14

Bo "nowinki" w Vampirze są jak na razie średnio udane. Nie ma to jednak związku z 68060 tylko co najwyżej z wirtualnym jak na razie 68080 i układami SAGA. Ja mam 68060@100MHz i ani nie mam problemów z działaniem czegoś (m.in. dzięki WHDLoad), ani z jej wykorzystaniem. A nawet dzięki temu zobaczyłem że na AGA da się wygodnie grać w niektóre gry w rozdzielczości 640x480/512.

Swoją drogą powoli się zbliżamy do tematu, który został poruszony w tym wątku na EAB.

Ostatnia aktualizacja: 15.10.2021 08:54:54 przez Solo Kazuki
[#18] Re: Settlers na 1260 - nie działa

@KM_Ender, post #15

Nie chodzi mi o zaczynanie kolejnego brednioserialu, ale wyrażenie opinii, że w sumie lepszym dla zwykłego Amigowca byłaby szybka 030 niż szybka 060.

No to ja jestem tym zwykłym amigowcem, odkąd posiadam Warpa 1260, bardzo rzadko włączam A1200 z Blizzardem 1230-IV (przedwczoraj od kilku miesięcy żeby przetestować eBayowy FPU szeroki uśmiech ).
060 jest dla mnie lepsze, to nie lata '90 że temat używania 060 w Amidze raczkuje i rodzi nie wiem jakie problemy. W sumie to ich nie mam

Ostatnia aktualizacja: 15.10.2021 09:20:53 przez Jacques
[#19] Re: Settlers na 1260 - nie działa

@Solo Kazuki, post #12

Nie chyba tylko na pewno, szczególnie te x64.

Wskaż procesor x86-64 który nie obsługuje kodu x86. Przecież one nawet startują w trybie 32bit.
[#20] Re: Settlers na 1260 - nie działa

@Solo Kazuki, post #11

Tutaj raczej problem leży w braku kompatybilności systemu operacyjnego że starszymi wersjami..
[#21] Re: Settlers na 1260 - nie działa

@hrw, post #19

Pokaż to gdzie ja napisałem x86-64 (który w celach marketingowych został mylnie nazwany x64)? Pisze o procesorach stricte x64, które nie mają w ogóle instrukcji x86.
[#22] Re: Settlers na 1260 - nie działa

@Solo Kazuki, post #21

a nie pomylilo Ci sie z ia-64?
[#23] Re: Settlers na 1260 - nie działa

@Solo Kazuki, post #21

Pokaż to gdzie ja napisałem x86-64 (który w celach marketingowych został mylnie nazwany x64)? Pisze o procesorach stricte x64, które nie mają w ogóle instrukcji x86.

A PC to już dawno zatraciło kompatybilność ze starymi procesorami rodziny x86. Na różnych forach pojawiają się często pytania "jak odpalić (coś) na Win10", a już przy XP były problemy z niektórymi programami z Win95/98, nie mówiąc oczywiście o programach pod MS-DOS.

To o jakie procesory w końcu ci chodzi, które są 64bitowe, odpalają XP i Win10 i nie mają instrukcji x86.

Wracając do tematu u mnie na Apollo 1260@80mhz Settlersi działali z instalki na SD, więc nie wiem czy obwinianie 68060 jest tutaj słuszne
[#24] Re: Settlers na 1260 - nie działa

@michal_zukowski, post #22

Prawdopodobnie tak
[#25] Re: Settlers na 1260 - nie działa

@KM_Ender, post #15

Czytam to forum od czasu do czasu.
Dzięki za wskazówki będzie próbował je kolejno zastosować.
A jeśli chodzi o 1230 vs 1260 - dawno temu jak pracowałem w MicroTechnology (takie oddział Micronika w Warszawie), jak robiliśmy kartę PCI to był tam użyty specjalizowany układ scalony, który robił praktycznie całą robotę. I ten układ scalony wykorzystywał pewną cechę motoroli - uaktywnienie jakiś dwóch sygnałów (nie pamiętam teraz których jeden to chyba był BUSERR) powodowało powtórzenie aktualnego cyklu. I ten feature działał na 1230 a nie działał na 1260. Ile ja się tego naszukałem....
1
[#26] Re: Settlers na 1260 - nie działa

@krru, post #1

dwa dni temu gralem na 060 w settlersy, bez whdload prosto z pliku. nie ma zadnych problemow
[#27] Re: Settlers na 1260 - nie działa

@Solo Kazuki, post #21

Dobra, jakiś model procesora o którym piszesz?

Bo amd64/x86-64/x64 to trzy różne nazwy tej samej architektury - 64bitowego rozwinięcia x86 zrobionego przez AMD na początku XXI wieku.
[#28] Re: Settlers na 1260 - nie działa

@hrw, post #19

Według M$ W10 w wersji 64 bitowej nie jest w stanie obsługiwać aplikacji 16 bit (dlatego może człowieka dostać... jak próbuje uruchomić na tym Logo Komeniusza - Linux z Wine lepiej działa). Natomiast W10 w wersji 32 bit obsługuje 16 bitowe aplikacje pod warunkiem zastosowania "pewnych sztuczek".

Kompabitylność z x86 to nie jest tryb 32 bit, tylko przede wszystkim chodzi o tryb 16 bitowy. Z tym na x86-64 może być czasem problem - chyba, że udowodnicie jak bardzo M$ szkodzi użytkownikowi, bo uruchomienie aplikacji na KAŻDYM x86-64 jest technicznie wykonalne, nawet bez robienia sztuczek w BIOSie i degradowania procesora do 32 bit, jeśli dany procesor ma taką możliwość.
[#29] Re: Settlers na 1260 - nie działa

@KM_Ender, post #9

Nigdzie w dokumentacji linii 68k nie jest napisane, że one są ze sobą zgodne w 100%, są drobne różnice w obsługiwanych instrukcjach. Soft nie działał, bo był na sztywno pisany pod 68000, hakersko, niechlujnie nawet i nie pod system. Każda różnica to potencjalne źródło problemu, wystarczy dodać jakikolwiek cache do procesora (68000 go nie ma) i już np. samo-modyfikujące się programy się wykoleją jeśli nie biorą tego pod uwagę (trzeba opróżnić cache po modyfikacji). Nawet samo przetaktowanie procesora potrafi namieszać, np. w CDTV byle jako napisany system plików do CD przestaje czasem wykrywać zmianę płyty przy 68000 pracującym na 14MHz, po zmianie na inny system plików, problem znika.
[#30] Re: Settlers na 1260 - nie działa

@pgru2, post #28

Dlatego lecę z tym i się sprawdza.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem