[#1] Wings Remastered na niby-Amigę
Orientuje się ktoś co się właściwie stało z "Wings Remastered" dla tzw. AmigaNG? Kilka lat temu było wypuszczone demo. Miało trochę przypadłości ale ogólnie to już był etap bardzo bliski zakończenia. No i minęło kupę lat, gra jest dostępna na różne platformy, a wersje dla AmigaOS4, MorphOS, AROS jakoś przepadły.

Wiem, że mogę sobie kupić wersję na popularne platformy (nawet chyba mam wersję iOS) ale ja chciałbym kupić wersję dla MorphOS za 150 zł, a nie wersję na dzisiejsze maszyny (z jakiegoś GOG czy Steam) za 8 zł. szeroki uśmiech

Rozumiem, że ten kto stworzył ami-porty nie ma prawa do rozpowszechniania tego co zrobił. Strona Cinemaware od dawna nie działa, firma jakby przepadła, ale gra jakoś jest sprzedawana na np. PC. Gdyby nasza wersja była już skończona to szkoda żeby się kisiła (oby na zbackupowanym trzykrotnie) dysku autora portu.

Ostatnia aktualizacja: 18.11.2021 15:42:11 przez MDW
[#2] Re: Wings Remastered na niby-Amigę

@MDW, post #1

hahahaha chyba jedyna gra na pegasosa czy jak się ten ciort zwie
[#3] Re: Wings Remastered na niby-Amigę

@MDW, post #1

Kupiłem za 8zł na steam. Gra działa na pełnym ekranie, więc z powodzeniem można udawać, że jest napędzana przez amigę :)
1
[#4] Re: Wings Remastered na niby-Amigę

@MDW, post #1

Daytona obniżył priorytet tego remastera, ale zarzeka się że ją kiedyś skończy, w tej chwili pracuje nad piłką nożną w 3D na gołą A1200.

Ostatnia aktualizacja: 18.11.2021 16:42:18 przez waldiamiga
[#5] Re: Wings Remastered na niby-Amigę

@Greczkin, post #2

A kolega skąd się urwał, że takie duby sadzi?
[#6] Re: Wings Remastered na niby-Amigę

@Greczkin, post #2

hahahaha chyba jedyna gra na pegasosa czy jak się ten ciort zwie

Prawie dobrze. Powinno być "PegasUsa", a nie "PegasOsa". Drobna różnica, a jednak istotna, bo jasno wskazuje do czego która maszyna służy.
[#7] Re: Wings Remastered na niby-Amigę

@waldiamiga, post #4

Daytona obniżył priorytet tego remastera, ale zarzeka się że ją kiedyś skończy.

To bardzo dobra wiadomość. Podobno remaster jest łatwiejszy niż klasyk z A500. To dla mnie zaleta. Zawsze lubiłem tę grę ale niewiele grałem, bo za szybko ginąłem. Może teraz udałoby się pograć dłużej. szeroki uśmiech Ciekawe jak byłoby z dystrybucją gdyby faktycznie ukończył projekt. Raczej nie ma praw do dystrybucji. No chyba, ze ma...

...w tej chwili pracuje nad piłką nożną w 3D na gołą A1200.

A tak, widziałem jakiś filmik. Wygląda zgrabnie.

Ja projekt swojej piłki nożnej 3D z 2012 (na MOSa) porzuciłem. Najpierw chciałem żeby była prosta i nietypowa (grało się myszą, piłka toczyła się tylko po ziemi), potem przestała mi się ta prostota podobać. Grafiki nie było ale można było już rozegrać mecz. Podstawowa inteligencja komputerowego gracza została zaimplementowana i przy pomocy chyba ponad 20 zmiennych można było regulować jego poziom i "umiejętności". Ale dzisiaj to należałoby napisać jeszcze raz, bo początkowo założone uproszczenia są bez sensu. Poza tym musiałoby to być pod aktualną wersję silnika, bo przez te 9 lat zmieniło się dosłownie wszystko.

Ostatnia aktualizacja: 18.11.2021 20:23:13 przez MDW
[#8] Re: Wings Remastered na niby-Amigę

@mastaszek, post #3

Kupiłem za 8zł na steam. Gra działa na pełnym ekranie, więc z powodzeniem można udawać, że jest napędzana przez amigę :)

Hehehe. Jeżeli chodzi o granie to na pewno tak można. Ale jeżeli chodzi o podniecanie się to już nie bardzo. Tego nie da się udawać. szeroki uśmiech
[#9] Re: Wings Remastered na niby-Amigę

@MDW, post #1

Szczerze mówiąc nie grałbym w tego remastera nawet jakby śmigał na A500/1200. Jest gorszy od oryginału, więc po co?
1
[#10] Re: Wings Remastered na niby-Amigę

@xylaz, post #9

Mi wydaje się lepszy. Jednak ta wektorówka na levelach 3D trochę za bardzo przymulała i ciężko się latało. A nawet chyba jakoś średnio to przyspieszało na szybszych procesorach.
[#11] Re: Wings Remastered na niby-Amigę

@waldiamiga, post #4

Daytona obniżył priorytet tego remastera, ale zarzeka się że ją kiedyś skończy, w tej chwili pracuje nad piłką nożną w 3D na gołą A1200.

Szkoda... Projekty niekończone na ostatniej prostej potrafią marnie... Kończyć. Wolałbym najpierw tego Wings od piłki, która też może być wywłaszczona przez kolejny pomysł
[#12] Re: Wings Remastered na niby-Amigę

@Jacques, post #11

No niestety kończenie projektu to bardzo trudna sprawa. Te pierwsze 95% jest łatwiejsze niż ostatnie 5%. Znudzenie tematem daje się we znaki, kuszą inne pomysły i jeżeli nie ma motywacji to coś się na chwilę porzuca, potem ta chwila się przeciąga, przeciąga... a potem wydaje się to starym śmietnikiem, który należałoby napisać od początku. szeroki uśmiech
W pracy często długimi latami ciągnie się znacznie mniej ciekawe i motywujące projekty. Ale w pracy mamy motywację (ja bym ją bardziej nazwał przymusem) i jakoś to idzie...
[#13] Re: Wings Remastered na niby-Amigę

@MDW, post #12

Samo życie
Skoro wersja Steam jest ukończona to chyba wiadomo jakiej motywacji brakło tutaj
[#14] Re: Wings Remastered na niby-Amigę

@Jacques, post #13

No ale ludzie na Steamie płacą za to 8 zł, a my chcemy dać min. stówkę. 😃
[#15] Re: Wings Remastered na niby-Amigę

@MDW, post #14

Sorry pomyliłem wątki.

Ostatnia aktualizacja: 20.11.2021 08:38:13 przez ZbyniuR
[#16] Re: Wings Remastered na niby-Amigę

@MDW, post #10

W oryginalnym "Wings" jeszcze był taki "ficzer", że Twój pilot się rozwijał z czasem (taki trochę RPG :) ) i jego umiejętności w pilotażu przekładały się częściowo na łatwość sterowania samolotem (na płynność na wolniejszych procesorach niestety chyba nie). Tak czy siak - na 040 (mimo konieczności używania degradera) było w miarę spoko.

Z tego co zauważyłem w demie - walka w 3D w nowej wersji jest o niebo ładniejsza i super płynna. Co do pozostałych elementów - tzn. strafing w trybie izometrycznym i zrzucanie bomb - tryb 3D już tak bardzo im nie służy. Jeszcze te bomby jakoś tam idą ("celownikiem" jest cień samolotu) ale w ostrzeliwaniu z lotu koszącego z uwagi na perspektywę kamery otoczenie i samolot wyglądają dziwnie i mało naturalnie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem