[#1] TONY Montezuma's Gold nowa gra zgodna z Atari Jaguar...
Tony Montezuma's Gold gra nie jest no name, Szukam programisty na Amigę do gry TONY w kolorze. Myślę, że nawet AGA nie będzie potrzebna (64 kolory), ale potrzebuję kogoś, kto pisał gry ze scrollem i paralaksą. Zainteresowanych proszę pisać na valkiriadublin@gmail.com ogloszenie bedzie rowniez poza Polska ale mysle ze chyba mamy tu dziarskich koderow, zapraszam serdecznie

14
[#2] Re: TONY Montezuma's Gold nowa gra zgodna z Atari Jaguar...

@RDudek, post #1

Nie bać się. Nie wstydzić się.

Zmorą programisty jest brak pomysłu i brak grafik. Tu jest gotowy pomysł, piękne grafiki i pole do popisu, a ja służę pomocą w razie jakichkolwiek pytań. Każdy pisał, że Tony na Amigę powinien być w kolorze i powalić 8-bitowce na łopatki. Teraz jest szansa.
5
[#3] Re: TONY Montezuma's Gold nowa gra zgodna z Atari Jaguar...

@RDudek, post #1

A to już wyszła na Jaga, czy jest w trakcie robienia?
[#4] Re: TONY Montezuma's Gold nowa gra zgodna z Atari Jaguar...

@RDudek, post #1

Nie chce od razu podcinać skrzydeł, ale jeśli zakładasz po 32 kolory na plan paralaxy, razem 64 na paralaxa to może być "wyzwanie" gdzie nawet AGA będzie za słaba ;)

@RDudek wklej może screen z grafiki jak wygląda plan przedni i plan tylny tej paralaxy i napisz po ile mają mieć kolorów. Planujesz po 32 kolory na każdy plan? Po 16 kolorów na plan - bez problemu.
Tutaj kiedyś robiłem zalążki takiej gry:
https://youtu.be/90S1I4-Y_ys?si=9uCrO30uR9p6XwSN&t=9
Dodatkowe kolory uzyskałem poprzez zrobienie tęczy za pomocą Coppera oraz dodatkowe kolory w sprajtach.
1
[#5] Re: TONY Montezuma's Gold nowa gra zgodna z Atari Jaguar...

@c64portal, post #4

tlo dla paralaksy ma moze 10 kolorow wiec 16, to co na tym filmie zupelnie wystarcza, generalnie paralaksa jest delikatna bo to tylko male elementy widok z okna itp ale efekt jest potrzebny
[#6] Re: TONY Montezuma's Gold nowa gra zgodna z Atari Jaguar...

@c64portal, post #4

paralaksa jest bardzo delikatna by byla realna a nie jak w innych grach... masz tu export z tiled https://files.fm/u/5vhrap3dwm
[#7] Re: TONY Montezuma's Gold nowa gra zgodna z Atari Jaguar...

@RDudek, post #6

No i to jest grafika na miarę Amigi
Piękna szata graficzna i te kolory.
Trzymam kciuki.
1
[#8] Re: TONY Montezuma's Gold nowa gra zgodna z Atari Jaguar...

@skofrant, post #7

Pięćsetkowa bez wodorotrysków ale poprawna.
1
[#9] Re: TONY Montezuma's Gold nowa gra zgodna z Atari Jaguar...

@RDudek, post #5

Średnio się znam, ale wydaje mi się, że dual playfield dla AGA to 16 kolorów dla dalszego planu i 15 (+1 przezroczysty) dla bliższego planu, czyli w sumie 31 kolorów. Jeśli gra ma być w 64 kolorach, to odpada dual playfield, a bez niego paralaxa tu już chyba nie taka prosta rzecz. Gdyby było bez paralaxy, to w 64 kolorach na luzie się to da zrobić.

Ostatnia aktualizacja: 04.07.2024 19:45:48 przez mastaszek
[#10] Re: TONY Montezuma's Gold nowa gra zgodna z Atari Jaguar...

@mastaszek, post #9

Właśnie szkoda że w Amidze nie można sobie przydzielić np. dla jednego playfieldu 8 kolorów a dla drugiego 24. Po drugie Rafał nie napisał, że szerokość kafelków nie jest wielokrotnością 16, co dla blittera może być zjadliwe. Tutaj kafelki to 8x8 pikseli.

Ale mam pomysł, jak ominąć dual playfield. Skoro tylny playfield to jedynie kilka kolorów, to może warto stworzyć specjalną copperlistę zmieniającą kolor? Coś a'la rainbow pionowo-poziomy. Wtedy mamy tło w jednym kolorze, a copper sam będzie zmieniać barwę dla tego jednego indeksu koloru. Wtedy można stworzyć spokojnie 5 bitplanów, z czego przedni playfield byłby w 30 kolorach bez tego jednego. Gorzej z scrollowanie tyłu, gdyż copper nie zmienia kolorów w poziomie z dokładnością co do piksela. No i po drugie to straszna dłubanina chyba.
1
[#11] Re: TONY Montezuma's Gold nowa gra zgodna z Atari Jaguar...

@RDudek, post #1

Mam kilka pytań.
1. Czy ekran gry to 320x256 ? Mam na myśli widoczną planszę, w tym przypadku nie ma hud.
2. Jest jakiś konkretny termin ?
3. Czy programista ma pole do popisu odnośnie konstrukcji plansz ( design) ?
[#12] Re: TONY Montezuma's Gold nowa gra zgodna z Atari Jaguar...

@tukinem, post #10

Nie zmienisz copperem koloru poziomo szybciej niż 8 loresowych pikseli. Ja bym prędzej zakombinował z użyciem sprite'ów AGA do wypełnienia tła. Choć myślę że wersję OCS też można zrobić, tyle że bez paralaksy i ze zredukowaną paletą.

Ostatnia aktualizacja: 04.07.2024 21:12:50 przez teh_KaiN
[#13] Re: TONY Montezuma's Gold nowa gra zgodna z Atari Jaguar...

@asman, post #11

plansze sa zrobione programista ma swobode byle sie trzymal mojej grafiki
[#14] Re: TONY Montezuma's Gold nowa gra zgodna z Atari Jaguar...

@asman, post #11

Ekran to 320x200 łącznie z belką. Gra ma być zgodna z NTSC a przynajmniej tak było w wersji mono. Samo pole gry to 320x160.
[#15] Re: TONY Montezuma's Gold nowa gra zgodna z Atari Jaguar...

@tukinem, post #14

Ja się zastanawiam, na czym ma polegać zgodność z Atari Jaguar, bo tak mówi tytuł wątku...
[#16] Re: TONY Montezuma's Gold nowa gra zgodna z Atari Jaguar...

@karolb, post #15

To miała być wersja AGA, ale ja nie podjąłem się tego i Rafał znalazł kodera na Jaguara. Nie wiem na ile tam prace są zaawansowane, ale chodzi pewnie o spójność jak to było w przypadku mono na OCS, C64 i Atari XL. A przynajmniej tak miało być.

Ostatnia aktualizacja: 04.07.2024 23:51:29 przez tukinem
2
[#17] Re: TONY Montezuma's Gold nowa gra zgodna z Atari Jaguar...

@tukinem, post #16

dokladnie tak, ma byc zgodne z pomyslewm grafika... zawsze mowie co chce i jak ma byc a koderzy robia wiecej
1
[#18] Re: TONY Montezuma's Gold nowa gra zgodna z Atari Jaguar...

@karolb, post #15

zgodnoac ma byc taka ze gra bedzie ladna w kolorze
2
[#19] Re: TONY Montezuma's Gold nowa gra zgodna z Atari Jaguar...

@RDudek, post #6

Nie wiem jak to wydajnościowo by wyszło, ale może tło mogłoby być wklejane (potrzebne by były maski) z mniejszym przesunięciem niż pierwszy plan. Wtedy dual-playfield nie byłby w ogóle potrzebny.
1
[#20] Re: TONY Montezuma's Gold nowa gra zgodna z Atari Jaguar...

@RDudek, post #18

RDudek a tak się zapytam...Ty jesteś ojcem chrzestnym tej gry? Czy tylko pomysłodawcom aby tą grę zrobić w kolorze i z grafiką na miarę Amigi.

Ostatnia aktualizacja: 05.07.2024 16:44:22 przez skofrant
[#21] Re: TONY Montezuma's Gold nowa gra zgodna z Atari Jaguar...

@skofrant, post #20

Może ja odpowiem.

Rafał jest pomysłodawcą i "ojcem chrzestnym" oraz kierownikiem projektu. Grafikę, animację oraz fabułę sam tworzy. Nie zna dobrze możliwości Amigi, dlatego należy mu się koder z prawdziwego zdarzenia kreatywny, który sam będzie chciał wprowadzić własne triki. Uwielbia wprowadzać wszelkie "wodotryski". Ma wiele pomysłów, ale potrzebna jest osoba z wiedzą, co można a co nie. Gdyby mógł, to stworzyłby 5-playfieldową grę na miarę PSX/PS2, dlatego potrzebny jest koder pewny siebie z wiedzą i umiejętnościami.

Uważam, że w tym wypadku nie liczy się, czy Tony w kolorze będzie pisany w Amosie, BB, C, E, ASM czy ACE. Liczy się, aby gra pokazała walory Amigi. Wiem, że są tu koderzy, którzy mają potężną wiedzę, którą powinni wykorzystać. Termin nie jest narzucony. Na spokojnie wszystko, bo wiadomo, że gra powinna być dopracowana i przetestowana z wyeliminowanymi bugami.

Sam tu z forum mam kilku koderów na oku, ale palcem wskazywać nie będę

Ostatnia aktualizacja: 05.07.2024 17:13:18 przez tukinem
[#22] Re: TONY Montezuma's Gold nowa gra zgodna z Atari Jaguar...

@Gordian, post #19

Tutaj jest ciekawie. Warstwy mikswane od dwóch do czterech warstw.

https://youtu.be/XNVDGbproek?si=UGXOAJkbxvZLWPq9
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem