[#1] Elvira - CTKJ
to pierwsze mianowicie, opisane jako Belladonna:

co to za roślina po polsku? Jest tu jakiś botanik, albo inny kwiatolog elwirolog?
najbliższe, co się dokopałem, to że to mógłby być "Amarylis Belladonna", zwany amarylisem pięknym - gdyby miał 6 płatków, a nie 7. A i nie jednemu psu belladonna, bo "pokrzyk wilcza jagoda" też jest belladonna.

/edit: a - możliwe, że on jednak ma 6 płatków, a toto pośrodku to słupek. 🤔 Jakiś nieudolny grafik robił przy tej elwirze.

Ostatnia aktualizacja: 11.01.2025 17:09:06 przez snajper
[#2] Re: Elvira - CTKJ

@snajper, post #1

grafik sie rypnal przy rysowaniu, zle spojrzal i dorysowal kolejny platek ale pewnie chodzilo o to, ze jedno to maja byc liscie wilczej jagody a drugie jej owoce.

A druga sprawa, panel dolny w Elwirze ma tylko 16 kolorow i brakowalo odpowiednich barw na rosliny i kwiaty, wiec robil co mogl, bo np. owoc wilczej jagody jest czarny a nie granatowy.

Zagadka rozwiklana pomysł
1
[#3] Re: Elvira - CTKJ

@selur, post #2

że niby to czerwone to liść? Bo jeśli tak, to prędzej przypomina mi to klon niż wilczą jagodę.
chyba zostaje mi samemu zagrać i sprawdzić... albo dogrzebać się do solucji, w której piszą jasno i wyraźnie, wymieniając je po nazwach. Bo z longplayów jutubowych to na prędko niewiele można wyczytać - co najwyżej nazwy mikstur, jak już się jest przy garach z Elwirą.
W CS 3/91 jest spis tych ziół, tyle że pochodzący najwyraźniej z jakiegoś niemieckiego czytadła i z brakującymi kilkoma tłumaczeniami. A to coś według autora nazywa się po polsku tak samo jak po angielsku i niemiecku.

/edit zapytałem czatbota. Naprowadził mnie m.in. na: http://www.nemmelheim.de/horrorsoft/elvira/cluebook.html (stamtąd też zresztą wyciąłem obrazek). Według opisu wilcza jagoda (Deadly Nightshade) i Belladonna nie mają nic wspólnego, bo to pierwsze znajdujemy na Backyard Path, a to drugie na Garden Path.

Ostatnia aktualizacja: 11.01.2025 21:31:31 przez snajper
[#4] Re: Elvira - CTKJ

@snajper, post #3

kiedys slyszalem, ze w oryginalnej instrukcji sa opisane ziola itp. wiec moze ktos kto ma oryginal Elwiry sprawdzi.
Klon to tez nie jest, bo ma za cienkie listki ale kolory tez sa dziwne bo ta cala belladonna ma kolory odwrotnie czyli bialy w srodku a czerwony na zewnatrz... moze grafik lubi "rysowac z pamieci" jak kolega Minniat no i wyszlo jak wyszlo
[#5] Re: Elvira - CTKJ

@selur, post #2

Belladonna i Deadly Nightshade to jest ta sama roślina. W grze zrobili z niej dwie różne.
1
[#6] Re: Elvira - CTKJ

@mailman, post #5

a skąd to info? Elvira jest oparta na jakiejś produkcji? 🤔 (że sama postać nie powstała z niczego, to wiem). Bo może w tej tabelce jednak wszystko jest dobrze, nie chciałbym poprzeinaczać... (choć angielskie tłumaczenia typu "POPPYS", "ALGA", "LILLY FLOWER" i dopiski typu "ELDERBERRY (-ies)" "MADCHENHAAR (pflanze!)" wskazują, że jednak nie jest... co można by jeszcze uznać za potrzebę zachowania wierności oryginałowi, gdyby autor gdziekolwiek zaznaczył, że tę listę sobie z niego pożyczył).
[#7] Re: Elvira - CTKJ

@snajper, post #6

Info o roślinie:

https://www.fs.usda.gov/wildflowers/ethnobotany/Mind_and_Spirit/belladonna.shtml

A co do genezy. Postać jest fikcyjna i stworzona na potrzebę filmu o takim samym tytule jak gra przygodowa. Nie oglądałem filmu, więc nie wiem co ona w nim gotowała.
1
[#8] Re: Elvira - CTKJ

@mailman, post #7

Nie oglądałem filmu, więc nie wiem co ona w nim gotowała.

to skąd wiesz, że w filmie występuje belladonna i deadly nightshade (bo rozumiem, że występuje) i że faktycznie nazwy odnoszą się do tej samej rośliny, a tylko w grze została ona rozdzielona na dwie? W każdym razie włączę go za chwilę, to się okaże, dzięki.
[#9] Re: Elvira - CTKJ

@snajper, post #8

to skąd wiesz, że w filmie występuje belladonna i deadly nightshade (bo rozumiem, że występuje)

Nigdzie nie napisałem, że to występuje w filmie. Nawet napisałem wprost, że nie wiem.

Odpowiedziałem jedynie na Twoje pierwsze pytanie, które brzmiało:

co to za roślina po polsku? Jest tu jakiś botanik, albo inny kwiatolog elwirolog?
najbliższe, co się dokopałem, to że to mógłby być "Amarylis Belladonna", zwany amarylisem pięknym - gdyby miał 6 płatków, a nie 7. A i nie jednemu psu belladonna, bo "pokrzyk wilcza jagoda" też jest belladonna.

I odpowiedź była taka, że to jest jedno i to samo, a prawdopodobnie w grze pomieszali i zrobili z tego dwie.

PS. Albo chcieli odróżnić liść od owocu tej samej rośliny...
1
[#10] Re: Elvira - CTKJ

@snajper, post #8

za bardzo sie wkreciles w prawde historyczna gry, ktora oparta jest glownie na fantazji tworcow, stad te nieporozumienia
Po prostu autorzy sobie tak wymyslili i juz, koniec kropka.
[#11] Re: Elvira - CTKJ

@selur, post #10

wymyślili czy nie wymyślili - Belladonna z widzenia w niczym nie przypomina mi wilczej jagody - czy to owocu, czy kwiatu, czy liścia. Pozostałe rośliny jednak te z tabelki przypominają. A skoro w filmie Belladonna nie występuje, to nadal utożsamienie jej z Deadly Nightshade pozostaje w sferze domysłów, czyli jesteśmy w ciemnej... zwanej w pewnych kręgach punktem wyjścia.
i pewnie zostawię już tę Belladonnę jak jest.

btw, ściągnąłem sobie w końcu manual do Elviry ze scribd (czemu nigdzie indziej go nie widzę? ) z konta testowego "zupełnie darmo, podaj numer karty" - i tam też zero wzmianki o ziołach. A treść manuala ogółem pokrywa się z tym czymś dostępnym na https://archive.org/details/c64man_elvira - z tą różnicą, że tam mamy obrazki.
[#12] Re: Elvira - CTKJ

@snajper, post #11

Myślę, że to jednak może być ten Amaryllis i pomyłka/umyślne działanie grafika jeśli chodzi o wzór kwiatowy. Ale nawet jeśli - to czy jest sens tłumaczenia nazwy "Belladonna" na "Amaryllis"?

P.S. Amaryllis (szczególnie cebulka) jest rośliną trującą. Więc to by pasowało.

Ostatnia aktualizacja: 13.01.2025 07:29:36 przez recedent
1
[#13] Re: Elvira - CTKJ

@recedent, post #12

no właśnie nie ma, co sam też zauważyłem, próbując już szczegółowo określić, czy nie jest to amarylis afrykański oraz czy oczar nie jest oczarem wirginijskim, jak twierdzi DeepL. Nadgorliwość w tych przekładach skończy łacińskimi nazwami z leksykonu, które graczowi niczego nie ułatwią. Podobnie zastępowanie "włosów dziewicy" złotowłosem, co zdążyłem już oznaczyć.

Ostatnia aktualizacja: 13.01.2025 11:16:16 przez snajper
[#14] Re: Elvira - CTKJ

@recedent, post #12

nawet pasuje kolorystycznie i listki takie bardziej podobne bo cienkie, moze faktycznie o to chodzilo.

Amaryllis Doublet

no nie ma bata, zeby to byla ta: Amaryllis belladonna. Kolory odwrotnie.

Ostatnia aktualizacja: 13.01.2025 19:00:06 przez selur
[#15] Re: Elvira - CTKJ

@selur, post #14

A taka odmiana pasi?

Ostatnia aktualizacja: 13.01.2025 19:40:23 przez recedent
[#16] Re: Elvira - CTKJ

@recedent, post #15

to jeszcze parę pytań bonusowych:

1. katakumby - ktoś ogarnia tę mapkę? Co autor miał na myśli?

dla rozjaśnienia zestawiłem ją z jedną z dostępnych w internecie https://vgmaps.de/maps/view.php?m=26195:

i prawdę mówiąc, po powyższym opisie nadal nie do końca potrafię posklejać sobie w głowie "mechanizmu" katakumb (w każdym razie nie w sposób, który pozwalałby bez problemu poruszać się po katakumbach w oparciu o powyższe instrukcje). A co dopiero rozszyfrować mapki z Computer Studio...

2. przy prawej górnej wieży są symbole 3 i 13, tymczasem w legendzie ich brak. Co one oznaczają? (może nic i są zbędne - tak jak parę literek alfabetu, których mapka 1 nie uznaje).

Ostatnia aktualizacja: 14.01.2025 11:37:56 przez snajper
[#17] Re: Elvira - CTKJ

@snajper, post #11

Wszystkie mikstury i potrzebne składniki opisane są w "Spell Book" dołączonym do gry.
[#18] Re: Elvira - CTKJ

@snajper, post #16

1. katakumby - ktoś ogarnia tę mapkę? Co autor miał na myśli?

Chyba coś takiego:

W sensie - tam są jakieś komnaty, do których się wchodzi od konkretnej strony (te prostokąty z dziurą) i są oznaczone mniej-więcej w tych miejscach w których są na normalnych mapach. Najwyraźniej jedną komnatę sobie autor pominął (może nic istotnego w niej nie ma?).

A tutaj snajper podczas rozkminiania tych map:

3
[#19] Re: Elvira - CTKJ

@snajper, post #16

hmmm.... mnie sie wydawalo, ze mialem zupelnie inna mapke a to ta sama gra
[#20] Re: Elvira - CTKJ

@recedent, post #18

jakbyś siedział nad tymi cholerstwem o 3 w nocy, to tak samo byś wyglądał.

odnośnie numerów 2 i 13 - ustaliłem, że chodzi o strażnika z łukiem (13)*, a 2 to zapewne toto:

ktoś wie, czy to ma jakieś zastosowanie w grze? czy tylko sobie jest, tak bez celu. Przeskoczyłem kilka longplayów - i nic. Generalnie większość longplejów omija rejony wokół tamtej wieży szerokim łukiem, co wk..wia niemiłosiernie. Gdybym sam w końcu tej gry nie odpalił, to nigdy nie dowiedziałbym się np. że na tej wieży jest mostek, na który można wejść.

* - zakładając że idzie się z wieży lewej górnej do prawej górnej. Bo ta mapka wszystkich możliwych opcji już nie uwzględnia. I ogółem jest spaprana, vide układ wież poza środkową i dwiema górnymi.

Ostatnia aktualizacja: 16.01.2025 22:37:23 przez snajper
[#21] Re: Elvira - CTKJ

@snajper, post #20

szukalem tej pirackiej instrukcji co gdzies mam ale teraz niestety ciezko cos mi znalezc... ale ta lokacja jest niedostepna. Przynajmniej nie bylo tego w tamtym opisie a po drugie, tez nigdy tam nie wlazlem choc sporo gralem wiec na 99,9% to taka lokacja 'ozdobna'. Mialem ukonczyc Elwire ale wtedy mialem walniety 5 dysk i sie gra wieszala...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem