Ostatnio (głównie za sprawą
rygar997) udało się wykopać całkiem sporo zaginionych produkcji wszelkiej maści na Amigę. Pewnie z tej okazji przypomniało mi się, że wiem o jednej produkcji, która naprawdę zaginęła.
W okolicach 1995/97 roku powstawała gra na Amigę 500 1MB. Była właściwie skończona, widziałem ją (chyba nawet w wersji skończonej) ale nigdy później już o niej nie słyszałem. Wiem o niej stąd, że grafikę do niej robił legnicki kumpel wszystkich Amigowców - ASL. Muzykę nie wiem kto robił, a kodował ktoś... no właśnie zapomniałem kto i za nic w świecie nie mogę sobie przypomnieć. ASL kontaktował się z nim korespondencyjnie, kilka razy o nim wspominał gdy dostawał list z nową wersją gry. W drugiej połowie lat 90 często spędzaliśmy całe wieczory i czasem dużą część nocy w ciemnym pokoju ASL-a, gadając o Amidze, scenie, oglądając dema, nabijając się, podziwiając, planując co to można byłoby zrobić...

No i ze 3 razy pokazywał nam co nowego w grze, bo właśnie dostał nową wersję od programisty. Jednak jakoś nikt nigdy nie podjął się wysłania jej do jakiegoś wydawcy i właściwie zaginęła. Możliwe, że było już nieco za późno na wydanie, a może był jakiś inny powód. Tego niestety już się nie dowiemy, bo ASL nie żyje od 2021 roku. A nikt inny na pewno w Legnicy jej nie miał.
Tak sobie pomyślałem, że może jest cień szansy na to, że ktoś coś słyszał o tej grze, może wie kto to kodował, a może kiedyś trafi na ten post sam koder, który to robił (wtedy chyba wyślę kupon totolotka).
Z tego co pamiętam gra nosiła chyba tytuł "WallBall". Była na jednej dyskietce i prawie na pewno był to NDOS, bo ASL nigdy jej nie odpalał z HD tylko zawsze z dyskietki (a wtedy już ich nie używaliśmy). Prawie na pewno grafika była modelowana i renderowana w LightWave3D, bo ASL był jego fanem.
Jeżeli chodzi o samą rozgrywkę to była to jakby gra w hokeja przyszłości dla dwóch osób (można było grać z komputerem). Zawsze kojarzyła mi się trochę z . Pole gry było widać z góry i poruszało się po nim dwóch hokeistów, piłka (krążek) ładnie odbijała się od ścianek boiska. Klimatem trochę kojarzyło mi się to ze "Speedball". Były tam jakieś urozmaicenia, ale niestety nie pamiętam szczegółów.
Warto tutaj wspomnieć, że ja wtedy byłem już nastawiony na maksymalną rozbudowę Amigi, chorowałem na kartę graficzną i gdy słyszałem o produkcji NDOS na OCS to kręciłem głową i pojękiwałem "szkoda".

Ale dzisiaj to co innego, takie produkcje bardzo chętnie by się zobaczyło.
Ostatnia aktualizacja: 06.02.2025 20:23:21 przez MDW