[#1] WYBÓR NAJLEPSZYCH AMIGOWYCH GIER ROKU 2024
Już niedługo będziemy znowu się dobrze bawić na naszym kanale i wybierać wraz z widzami (za pomocą ankiety) Najlepsze Gry Roku 2024 na Amigi! W zeszłym roku niestety nie śledziłem aż tak uważnie amigowych produkcji, które wyszły w 2024 roku i oprócz oczywistych hitów (Dungeonette, Yoomp itp) chciałbym mieć też większe rozeznanie w tych mniejszych tytułach i konwersjach z arcade / 8bit / nes itp itd.

Czy podobnie jak rok temu znajdę gdzieś w Internecie listę wszystkich wydanych gier na Amigę w 2024 roku? Oczywiście interesują mnie tylko wersje pełne i skończone (nie dema, nie beta, nie triale), komercyjne lub freeware to AKURAT nie ma znaczenia.

Pozdrawiam i proszę o odpowiedź, jak przygotuję Ankietę z grami to też oczywiście się tutaj odezwę.

Miłego dnia.
5
[#2] Re: WYBÓR NAJLEPSZYCH AMIGOWYCH GIER ROKU 2024

@RetroBorsuk, post #1

Z tych mniejszych, to można się pokusić o przeczesanie produkcji z AmiGameJam 2024
[#3] Re: WYBÓR NAJLEPSZYCH AMIGOWYCH GIER ROKU 2024

@RetroBorsuk, post #1

Tutaj jest też małe podsumowanie:

Ostatnia aktualizacja: 07.02.2025 13:27:24 przez BULI
1
[#4] Re: WYBÓR NAJLEPSZYCH AMIGOWYCH GIER ROKU 2024

@teh_KaiN, post #2

juz podali wyniki czy nie bardzo ?
pewnie liczenie glosow im tyle czasu zajmuje, ze do dzis nie policzyli
[#5] Re: WYBÓR NAJLEPSZYCH AMIGOWYCH GIER ROKU 2024

@BULI, post #3

polowa z tego co pokazali to tylko demo ale co tam hordy wielbicieli amigowych gier, ktorzy nawet w nie nie graja juz zesr... ze szczescia. I tak to wlasnie jest z tym jutubem
[#6] Re: WYBÓR NAJLEPSZYCH AMIGOWYCH GIER ROKU 2024

@selur, post #4

Cammy na discordzie AGJ pisała że postara się zorganizować finał w lutym, co nie jest łatwe ze względu na sędziów z różnych stref czasowych. Cały post:

I’m still deciding on this year’s AmiGameJam theme. Last year’s theme, “The Sequel That Never Was,” was suggested by Boat from the Amigos podcast. I like to keep the theme secret until I officially announce it so that everyone starts on the same level.

Organising the event is always a solo effort, which has been incredibly challenging. Thankfully, this year I have someone helping me with the prizes, and their support has been a huge relief.

As for the live show, I’m still working on finalising the date. Coordinating with international judges has been tricky, but it’s looking likely to happen sometime next month. I’m eager to wrap up last year’s AmiGameJam, as I know many of you are excited for the next one. However, the next event probably won’t begin until around June to give everyone a break.
1
[#7] Re: WYBÓR NAJLEPSZYCH AMIGOWYCH GIER ROKU 2024

@teh_KaiN, post #6

... co nie jest łatwe ze względu na sędziów z różnych stref czasowych

to dopiero wyzwanie drunk

Cammy nauczyla sie lac wode lepiej niz kolega Zalepa, w ksiazkach o programowaniu w Amosie. ok, racja
[#8] Re: WYBÓR NAJLEPSZYCH AMIGOWYCH GIER ROKU 2024

@RetroBorsuk, post #1

https://www.lemonamiga.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=19114

https://obligement-free-fr.translate.goog/listejeuxamiga/listejeuxamiga.php?lettre=ALL&_x_tr_sl=fr&_x_tr_tl=en&_x_tr_hl=fr&_x_tr_sch=http
1
[#9] Re: WYBÓR NAJLEPSZYCH AMIGOWYCH GIER ROKU 2024

@RetroBorsuk, post #1

Każdy prawdziwy Amigowiec wie że grą roku zawsze będzie Super Frog.
7
[#10] Re: WYBÓR NAJLEPSZYCH AMIGOWYCH GIER ROKU 2024

@RetroBorsuk, post #1

[#11] Re: WYBÓR NAJLEPSZYCH AMIGOWYCH GIER ROKU 2024

@_DiskDoctor_, post #10

Przygotowałem wstępna wersję ANKIETY NA NAJLEPSZE GRY 2024 NA AMIGI:

link

Zerknijcie uprzejmie chłopaki, czy czegoś dobrego / znaczącego nie pominąłem, czy nie umieściłem tu jakichś prototypów / dem nieskończonych, ewentualne poprawki się naniesie. Pamiętajcie, że to tylko zabawa . Gier na Amiga OS nie brałem pod uwagę. A może coś z 2025 roku tu wrzuciłem? Pozdrawiam

AHA NA RAZIE PROSZE O NIE GŁOSOWANIE
3
[#12] Re: WYBÓR NAJLEPSZYCH AMIGOWYCH GIER ROKU 2024

@RetroBorsuk, post #11

to jest glosowanie na najlepsza amigowa gre roku wiec po co w tym zestawieniu gra wymagajaca emulatora na PC albo dostawki udajaca Amige - Vanilla Conquer ?
Przeciez to nie ruszy na zadnej klasycznej Amidze procz skanapkowanej A4000 jakimis cudakami.
Jak juz cos robicie, to zrobcie to porzadnie... ok, racja
1
[#13] Re: WYBÓR NAJLEPSZYCH AMIGOWYCH GIER ROKU 2024

@selur, post #12

Dziękuję za informację. To jest wersja robocza ankiety, jak napisalem w formularzu i po to ją wrzuciłem Wam do zerknięcia, aby wszelkie nieścisłosci usunąć lub coś ewentualnie dodać. O czym też napisałem. Pozdrawiam.
1
[#14] Re: WYBÓR NAJLEPSZYCH AMIGOWYCH GIER ROKU 2024

@RetroBorsuk, post #13

Żeby było ciekawiej, to składam wniosek o rozpatrzenie równoczesnego konkursu na grę roku 2024 na Amigi NG - czyli: niebiescy, czerwoni, vampiry, pistormy i emulacje.
[#15] Re: WYBÓR NAJLEPSZYCH AMIGOWYCH GIER ROKU 2024

@RetroBorsuk, post #11

Lista robi wrażenie. Mam wrażenie, że przed rokiem było znacznie gorzej.
[#16] Re: WYBÓR NAJLEPSZYCH AMIGOWYCH GIER ROKU 2024

@_DiskDoctor_, post #15

W 2023 było chyba jednak więcej nowych gier niż w 2024.

Ostatnia aktualizacja: 22.03.2025 17:37:21 przez mailman
[#17] Re: WYBÓR NAJLEPSZYCH AMIGOWYCH GIER ROKU 2024

@mailman, post #16

W sumie jak patrzę na tą listę gier, to połowę tych ode mnie bym usunął:
- Gogogo - minigra napisana głównie po to, aby udowodnić, że da się sklecić w basicu grę na A1000 256 kB chip only
- TonyGO - miała nie wyjść. Również minigra na najniższą możliwą konfigurację
- Sokoban - z jednej strony port, z drugiej strony odgrzany kotlet sprzed wcześniejszych lat

Te gry oraz Pong w asm napisany z pomocą Asmana byłyby dobre dla kategorii "ćwierć mega chip", ale nie ma takiej kategorii.

@Retroborsuk:
Gier na Amiga OS nie brałem pod uwagę.

Za późno przeczytałem, żeby nie oddawać jeszcze głosu. Pospieszyłem się i swój oddałem na grę Untangle, która najbardziej mnie ostatnio zafascynowała. Ta gra akurat jest dla Amiga OS. Ale tutaj 90% gier korzysta z Amiga OS :) wystarczy, że jest DOS-owa, więc korzysta z systemu podczas zapisu/odczytu plików. Cecconoid chyba jest w NDOSie jak dobrze pamiętam. Ale rozumiem, że chodzi Ci o gry nie ubijające systemu, czyli działające na copperliście systemowej na ekranach Intuition. Nie usuwaj okienkowej Untangle, bo jest naprawdę wciągająca i pewnie zbierze sporo głosów.
[#18] Re: WYBÓR NAJLEPSZYCH AMIGOWYCH GIER ROKU 2024

@mailman, post #16

Więcej może tak, ale czy średnio lepszych?
[#19] Re: WYBÓR NAJLEPSZYCH AMIGOWYCH GIER ROKU 2024

@tukinem, post #17

Nie usuwam głosów, co do gier to niech będą, trzeba czymś zająć lajwa 12 godzin, to je pokażemy. One są całkiem przyjemne, tylko szkoda, ze tam nie ma lepszego stopniowania poziomu trudności (mówię o Gogogo i Tony Go). Głosy też zostawię, bo po usunięciu Red Alert to chyba będzie ostateczna lista. Pozdrawiam
1
[#20] Re: WYBÓR NAJLEPSZYCH AMIGOWYCH GIER ROKU 2024

@RetroBorsuk, post #19

Red Alert usunięty, to tak jakby usunąć Diunę II, bo na A500 chodzi za wolno i trzeba by było mieć jakieś cholernie drogie turbo by to jakoś chodziło. Takie wykluczenia są bezpodstawne. Gra chodzi świetnie na prawdziwej Amidze z kartą graficzną w niskiej rozdzielczości, a nawet lepiej niż wspomniana Diuna II na A500. Może wykluczcie gry czarnobiałe za to, że nie mają kolorów, platformówki za to, że nie można grać myszką. Żenada.
1
[#21] Re: WYBÓR NAJLEPSZYCH AMIGOWYCH GIER ROKU 2024

@koczis, post #20

dobra cudotworco jezdziesz...
prawdziwa A1200 z karta 68040, bo takie sa jeszcze dosc szeroko dostepne.

Nagraj na jutubie film, jak przechodzisz 10 misji w ten Red Alert na tym sprzecie. Jesli nie dasz rady to walne cie patelnia, moze ci sie klapki poprzestawiaja w dobra strone. ok, racja
[#22] Re: WYBÓR NAJLEPSZYCH AMIGOWYCH GIER ROKU 2024

@koczis, post #14

Żeby było ciekawiej, to składam wniosek o rozpatrzenie równoczesnego konkursu na grę roku 2024 na Amigi NG - czyli: niebiescy, czerwoni, vampiry, pistormy i emulacje.

Raczej niewykonalne. Borsuk nie siedzi w tematach NG. Nie miałby nawet jak uruchomić produkcji dla tych platform, a jest tak solidną „firmą”, że w ciemno, bez ogrywania, oceniał nie będzie. NG niech sobie pozostanie tam gdzie jego miejsce, czyli u pasjonatów systemu, a nie u graczy.

Ostatnia aktualizacja: 24.03.2025 14:27:26 przez MDW
1
[#23] Re: WYBÓR NAJLEPSZYCH AMIGOWYCH GIER ROKU 2024

@selur, post #21

Gdybyś miał tę grę w 1997 roku na 040 to byś w nią grał, tak jak w Quaka.
[#24] Re: WYBÓR NAJLEPSZYCH AMIGOWYCH GIER ROKU 2024

@koczis, post #20

Dwa posty wyżej żenadą było umieszczenie Red Alerta, teraz wycofanie... W każdym bądź razie będzie żenująco buhahaha. Mamy czas zobaczymy jak się dyskusja tutaj potoczy, bo live przewidziany jest w maju i zawsze możemy go dodać. Dune II przeszedłem na Ami500, dało się więc spokojnie grać. Amigi NG nie będzie u nas, zostawiamy to zapaleńcom, którzy posiadają takowe. Pozdrawiamy!
3
[#25] Re: WYBÓR NAJLEPSZYCH AMIGOWYCH GIER ROKU 2024

@koczis, post #23

w 1997/98 to kupilem PC na Win95 z mocna karta 2d i Pentium 166MMX a wsrod znajomych bylem jednym z ostatnich amigowcow, ktorzy "tak pozno kupili PC". A grac to bym gral w Doom'a w 94 roku kiedy to inni mieli juz pierwsze 486 ale na przecietnej Amidze nie dalo sie wtedy grac w gry 3d.
[#26] Re: WYBÓR NAJLEPSZYCH AMIGOWYCH GIER ROKU 2024

@RetroBorsuk, post #24

Amigi NG nie będzie u nas, zostawiamy to zapaleńcom, którzy posiadają takowe.

Nic straconego, łaskawco. Na pewno znajdzie się dobra dusza skłonna choćby pożyczyć taki sprzęt. Wszystko rozbija się właściwie o chęci z Waszej strony.
1
[#27] Re: WYBÓR NAJLEPSZYCH AMIGOWYCH GIER ROKU 2024

@recedent, post #26

znowu się g...oburza zrobiła o nic
3
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem