[#1] Teaser-Video: GemRB 0.8.8 dla OS4
Hi!

Niedawno Maijestroy wydało krótki teaser video do mojego nowego portu GemRB (wsparcie dla Baldur's Gate 1, Baldur's Gate 2, Icewind Dale 1 i Planescape:Torment). Wideo pokazuje instalację (możesz zobaczyć, jak łatwa jest instalacja i nie musisz ręcznie konfigurować pliku cfg ani kopiować bibliotek konkretnych wersji, skrypt instalatora zajmuje się tym wszystkim, a oczywiście możesz zainstalować bezpośrednio z płyt CD/DVD na komputerze, nie musisz wstępnie instalować na komputerze). W wideo pokazano również trochę rozgrywki.

https://youtu.be/aoY-bIAXpQ8

Baldur's Gate 2 działa z prędkością 30 fps na moim AmigaOne x1000, tester z Sam 440EP 666 MHz zgłosił 15 fps (wciąż można grać na tym systemie, powiedział).

W przeciwieństwie do wcześniejszej wersji na OS4Depot ten port został dostosowany do nowszej wersji GemRB (0.8.8 zamiast 0.7.2), połączony z nowym portem Pythona 2.7 (dzięki Ryanowi Dixonowi, który przeniósł go na OS4) i naprawiono błędy, z których kilka było krytycznych.

Jeśli chodzi o potencjalny port 68k - obecnie oceniam możliwość portu Pythona 2.7 (negocjuję z deweloperem, który wykonałby port za określoną cenę). Python 2.7 jest wymogiem dla GemRB 0.8.8. Pierwsza wersja będzie zdecydowanie tylko na OS4.

Przetestowano szeroką gamę różnych „edycji” z instalatorami, w tym edycje w języku angielskim, niemieckim, francuskim, hiszpańskim, włoskim - i polskim

Wersja Gog jest również obsługiwana (ale w przypadku wersji Gog wymagana jest wstępna instalacja na komputerze, ponieważ przechowuje ona swoje dane w pliku exe systemu Windows, wewnętrznie innosetup - podczas gdy w przypadku instalacji z płyt CD/DVD można zainstalować bezpośrednio na Amidze,
bez potrzeby wstępnej instalacji na komputerze).

MagicSN
tirionareonwe@gmail.com
5
[#2] Re: Teaser-Video: GemRB 0.8.8 dla OS4

@MagicSN, post #1

Hi!

It is looking as if there will be also a WarpOS version (updated version based on the 0.8.6 WarpOS version from Cowcat). Also with installers directly from the PC CD/DVDs like in the OS 4 version (not all installers work with this yet, BG2+ID1+Torment work though not yet in all editions, basically currently only editions with a hdr file on the disc work, but I try to fix this still - the depacker used is still giving issues when no hdr file is present).

WarpOS version probably won't run fast enough below SonnetPPC and ApocalypsePPC. According to my tester the current compile is usually above 20 fps on his Sonnet card.

Best regards,
Steffen
3
[#3] Re: Teaser-Video: GemRB 0.8.8 dla OS4

@MagicSN, post #2

Przepraszam za język angielski...

Wygląda na to, że będzie też wersja WarpOS (zaktualizowana wersja oparta na wersji WarpOS 0.8.6 od Cowcat). Również z instalatorami bezpośrednio z płyt CD/DVD PC, jak w wersji OS 4 (nie wszystkie instalatory jeszcze z tym współpracują, BG2+ID1+Torment działają, choć nie we wszystkich edycjach, zasadniczo obecnie działają tylko edycje z plikiem hdr na płycie, ale nadal próbuję to naprawić - używany depacker nadal sprawia problemy, gdy nie ma pliku hdr).

Wersja WarpOS prawdopodobnie nie będzie działać wystarczająco szybko poniżej SonnetPPC i ApocalypsePPC. Według mojego testera bieżąca kompilacja zwykle przekracza 20 fps na jego karcie Sonnet.
2
[#4] Re: Teaser-Video: GemRB 0.8.8 dla OS4

@MagicSN, post #3

Wowwww OK
Wspaniała wiadomość ok, racja
Zawłaszcza, za opcję WarpOs OK
1
[#5] Re: Teaser-Video: GemRB 0.8.8 dla OS4

@MagicSN, post #3

Dzisiaj wysłałem pierwszą wersję beta WarpOS (po tym jak w końcu dostałem kompilację unshield niebędącą wersją OS4 - potrzebną do instalatorów, które umożliwiają instalację gier bezpośrednio z płyty CD/DVD na PC bez konieczności wstępnej instalacji na PC - działa Najpierw musiałem przenieść libiconv, żeby to działało). Zintegrowałem również moje poprawki błędów z wersji OS4 z wersją WOS (naprawiono sporadyczne awarie, naprawiono niemożność pobrania klucza portalu w BG2, naprawiono problemy z pewnymi ścieżkami instalacji). I oczywiście najważniejsza rzecz, poprawka wydajności (chociaż to nie ja naprawiłem problemy z wydajnością, to zrobił CowCat ^^).
1
[#6] Re: Teaser-Video: GemRB 0.8.8 dla OS4

@MagicSN, post #1

Zapowiada się wspaniale OK
[#7] Re: Teaser-Video: GemRB 0.8.8 dla OS4

@Djk83, post #6

Udostępnię też informacje które konkretnie polskie wydania: CD, DVD, zadziałają z naszym installerem bez potrzeby instalowania na PC.

Ostatnia aktualizacja: 26.02.2025 20:14:35 przez Amig_OS
3
[#8] Re: Teaser-Video: GemRB 0.8.8 dla OS4

@Amig_OS, post #7

Panowie, bajka- MEGA Super robotaOKOKOK
Czekam na więcej mięsa ok, racja
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem