Co to?
AmigaBiznes to amigowa gra planszowa oparta na Monpoly/Eurobiznesie.
Obfituje w wiele urozmaiceń i dodatków, jak np. podkupywanie pól, energię pól, grę hazardową czy minigrę w węża. Gra jest całkowicie przyjazna systemowi, uruchamia się ma własnym ekranie 640x480 lub w okienku na ekranie WB. Przeznaczona jest dla Amig AGA, potrzebuje ok. 3MB wolnej pamięci, z czego ok. 1,5MB CHIP.
Działa na kartach graficznych, umożliwia ingerencję w wiele plików w celach customizacji.
Trochę historii
Gra została napisana w latach 1998-2000 przez FARTHING SOFTWARE.
Finalna wersja demonstracyjna 2.2 została swego czasu udostępniona na łamach ACS Cover.
Ja natomiast od 25+ lat byłem w posiadaniu wersji 2.0, przeznaczonej do użytku osobistego dla "testerów", czyli znajomych autora ;) I o ile dobrze się orientuję byłem jedyną osobą na świecie, która zarchiwizowała tę kopię. Jedyną, która pozwala na pełną rozgrywkę.
Pomyślałem więc, że najwyższy czas udostępnić ją światu, coby nie popadła w zapomnienie wraz z moją osobą, tym bardziej, że Internet zdaje się kompletnie nie wiedzieć/nie pamiętać o jej istnieniu.
Poza tym to bardzo dobry kawałek produkcji – z pewnością przypadnie do gustu fanom wieloosobowych gier planszowych i ekonomicznych.
O wersji 2.0
Produkcja jest w pełni grywalna, w języku polskim i angielskim - przygotowałem ją specjalnie na tą okazję (dirty hexedit haxx). Większość informacji dotyczących rozgrywki znajduje się w pliku `.guide` przygotowanym przez autora do wersji 2.2 (zrobiłem też wersję online HTML).
Tak, mimo że istnieje upubliczniona wersja 2.2 jest to niestety wersja demonstracyjna obarczona limitem czasowym, a źródła wersji pełnej przepadły :(
O szczegółach możecie przeczytać we wspomnianym pliku `.guide`. Po cichu liczę na to, że gra się komuś tak spodoba, że podejmie próbę scrackowania wersji 2.2... :)
A może znajdzie się nawet osoba, która kiedyś zakupiła pełną wersję i nadal trzyma ją w odmętach dysków?
Anyway, wersja w pełni grywalna, którą otrzymujecie, to niestety wersja 2.0, w której brak jest niektórych funkcji (np. opcje gry) i zawierająca trochę bugów/niedoróbek.
Nie testowałem wszystkich dostępnych ustawień, opcji, konfiguracji systemu i modelu Amigi, więc możliwe, że nie wszystko wszędzie będzie działać.
Na pewno wymagana jest systemowa obsługa plików PNG – bez tego gra się zawiesi przy wczytywaniu, ale można przekonwertować wszystko do ILBM (tylko wtedy gra zajmie więcej CHIP RAM).
Dodatkowo w grze znajdują się elementy stricte przygotowane pod moją prywatną kopię, tj. lista graczy, grafiki pionków, dźwięki i tego typu elementy, ale wszystko można sobie usunąć albo zmodyfikować (gra na to pozwala).
Znane mi bugi i brakujące elementy:
- Klikanie na pola przed rozpoczęciem nowej gry może skutkować zawieszką.
- Kompletny brak "preferencji programu", natomiast "preferencje gry" są okrojone. Nie działa ładowanie ustawień.
- Brak zmieniającego się podświetlenia strzałek w "Przerzutniku" oraz znaczników "+ -". Pamiętam, że w jednej z wersji działało, w tej już nie.
- Gdy gracz stanie na pole "?" i wylosuje zdarzenie negatywne, odtwarzany jest zarówno dźwięk negatywny, jak i pozytywny.
- Możliwe jest rozpoczęcie gry bez wczytania żadnego gracza lub podania jego nazwy. Nie polecam.
- Pomimo że każdy gracz może posiadać osobny "avatar" (katalog `data/gfx/players/faces`), wyświetlanie ich może powodować stałą modyfikację palety całej gry (nawet gdy używają tej samej). Dobrałem przykładowe obrazki tak, aby to zminimalizować.
- W przypadku opracowywania/modyfikacji grafiki – teoretycznie (wg. dołączonego guide’a) każdy element grafiki gry może mieć inną paletę. Ale to funkcja wersji 2.2. Zalecam trzymanie się jednej ustalonej palety, gdyż w przeciwnym wypadku mogą się niefajnie mieszać.
- Powiadomienia okienkowe nie są wyśrodkowane, mogą pojawiać się w różnych miejscach planszy.
- Wygląda na to, że gracz AI typu "program" zawiesza grę.
- Wyświetlanie okienka Nowej Gry może chwilę potrwać. Raczej nie bug, ale ostrzegam. :)
Niestety, jak już wspomniałem, źródła przepadły w odmętach NIL:, więc z powyższymi niedogodnościami trzeba się na chwilę obecną pogodzić.
Obie wersje w dwóch opcjach językowych można znaleźć na przygotowanej przeze mnie stronie:
https://www.juicycube.net/amigabiznes/
No, to bawcie się dobrze! :)
Ps. Jakby kto pytał - tak, mam błogosławieństwo autora ;)