[#1] AmigaBiznes 2.0 - "Pełna" Wersja Upubliczniona

Co to?

AmigaBiznes to amigowa gra planszowa oparta na Monpoly/Eurobiznesie.
Obfituje w wiele urozmaiceń i dodatków, jak np. podkupywanie pól, energię pól, grę hazardową czy minigrę w węża. Gra jest całkowicie przyjazna systemowi, uruchamia się ma własnym ekranie 640x480 lub w okienku na ekranie WB. Przeznaczona jest dla Amig AGA, potrzebuje ok. 3MB wolnej pamięci, z czego ok. 1,5MB CHIP.
Działa na kartach graficznych, umożliwia ingerencję w wiele plików w celach customizacji.

Trochę historii

Gra została napisana w latach 1998-2000 przez FARTHING SOFTWARE.
Finalna wersja demonstracyjna 2.2 została swego czasu udostępniona na łamach ACS Cover.

Ja natomiast od 25+ lat byłem w posiadaniu wersji 2.0, przeznaczonej do użytku osobistego dla "testerów", czyli znajomych autora ;) I o ile dobrze się orientuję byłem jedyną osobą na świecie, która zarchiwizowała tę kopię. Jedyną, która pozwala na pełną rozgrywkę.

Pomyślałem więc, że najwyższy czas udostępnić ją światu, coby nie popadła w zapomnienie wraz z moją osobą, tym bardziej, że Internet zdaje się kompletnie nie wiedzieć/nie pamiętać o jej istnieniu.
Poza tym to bardzo dobry kawałek produkcji – z pewnością przypadnie do gustu fanom wieloosobowych gier planszowych i ekonomicznych.

O wersji 2.0

Produkcja jest w pełni grywalna, w języku polskim i angielskim - przygotowałem ją specjalnie na tą okazję (dirty hexedit haxx). Większość informacji dotyczących rozgrywki znajduje się w pliku `.guide` przygotowanym przez autora do wersji 2.2 (zrobiłem też wersję online HTML).

Tak, mimo że istnieje upubliczniona wersja 2.2 jest to niestety wersja demonstracyjna obarczona limitem czasowym, a źródła wersji pełnej przepadły :(
O szczegółach możecie przeczytać we wspomnianym pliku `.guide`. Po cichu liczę na to, że gra się komuś tak spodoba, że podejmie próbę scrackowania wersji 2.2... :)
A może znajdzie się nawet osoba, która kiedyś zakupiła pełną wersję i nadal trzyma ją w odmętach dysków?

Anyway, wersja w pełni grywalna, którą otrzymujecie, to niestety wersja 2.0, w której brak jest niektórych funkcji (np. opcje gry) i zawierająca trochę bugów/niedoróbek.
Nie testowałem wszystkich dostępnych ustawień, opcji, konfiguracji systemu i modelu Amigi, więc możliwe, że nie wszystko wszędzie będzie działać.
Na pewno wymagana jest systemowa obsługa plików PNG – bez tego gra się zawiesi przy wczytywaniu, ale można przekonwertować wszystko do ILBM (tylko wtedy gra zajmie więcej CHIP RAM).

Dodatkowo w grze znajdują się elementy stricte przygotowane pod moją prywatną kopię, tj. lista graczy, grafiki pionków, dźwięki i tego typu elementy, ale wszystko można sobie usunąć albo zmodyfikować (gra na to pozwala).

Znane mi bugi i brakujące elementy:

• Klikanie na pola przed rozpoczęciem nowej gry może skutkować zawieszką.
  • Kompletny brak "preferencji programu", natomiast "preferencje gry" są okrojone. Nie działa ładowanie ustawień.
  • Brak zmieniającego się podświetlenia strzałek w "Przerzutniku" oraz znaczników "+ -". Pamiętam, że w jednej z wersji działało, w tej już nie.
  • Gdy gracz stanie na pole "?" i wylosuje zdarzenie negatywne, odtwarzany jest zarówno dźwięk negatywny, jak i pozytywny.
  • Możliwe jest rozpoczęcie gry bez wczytania żadnego gracza lub podania jego nazwy. Nie polecam.
  • Pomimo że każdy gracz może posiadać osobny "avatar" (katalog `data/gfx/players/faces`), wyświetlanie ich może powodować stałą modyfikację palety całej gry (nawet gdy używają tej samej). Dobrałem przykładowe obrazki tak, aby to zminimalizować.
  • W przypadku opracowywania/modyfikacji grafiki – teoretycznie (wg. dołączonego guide’a) każdy element grafiki gry może mieć inną paletę. Ale to funkcja wersji 2.2. Zalecam trzymanie się jednej ustalonej palety, gdyż w przeciwnym wypadku mogą się niefajnie mieszać.
  • Powiadomienia okienkowe nie są wyśrodkowane, mogą pojawiać się w różnych miejscach planszy.
  • Wygląda na to, że gracz AI typu "program" zawiesza grę.
  • Wyświetlanie okienka Nowej Gry może chwilę potrwać. Raczej nie bug, ale ostrzegam. :)

Niestety, jak już wspomniałem, źródła przepadły w odmętach NIL:, więc z powyższymi niedogodnościami trzeba się na chwilę obecną pogodzić.

Obie wersje w dwóch opcjach językowych można znaleźć na przygotowanej przeze mnie stronie:

https://www.juicycube.net/amigabiznes/

No, to bawcie się dobrze! :)

Ps. Jakby kto pytał - tak, mam błogosławieństwo autora ;)
9
[#2] Re: AmigaBiznes 2.0 - "Pełna" Wersja Upubliczniona

@AceMan, post #1

Gdzieś tą grę już widziałem. Ładna przyjemna dla oka
[#3] Re: AmigaBiznes 2.0 - "Pełna" Wersja Upubliczniona

@AceMan, post #1

oo takie cos mi wyskoczylo po wejsciu na stronę:

Bitdefender Endpoint Security Tools blocked this page
The page you are trying to access contains malware.

Detected malware: Cloud Malware
Access from your browser has been blocked.
[#4] Re: AmigaBiznes 2.0 - "Pełna" Wersja Upubliczniona

@michal_zukowski, post #3

Ja tak nie miałem, link:

https://www.juicycube.net/amigabiznes/
[#5] Re: AmigaBiznes 2.0 - "Pełna" Wersja Upubliczniona

@karolb, post #4

Mi się też normalnie otworzyło, od 30 lat nie używam na Windzie antywirusów :).
[#6] Re: AmigaBiznes 2.0 - "Pełna" Wersja Upubliczniona

@bfgmatik, post #5

W sumie, wersja systemu Windows od (tfu) Gatesa może mieć znaczenie.
[#7] Re: AmigaBiznes 2.0 - "Pełna" Wersja Upubliczniona

@AceMan, post #1

Czyli wersja 2.2 jest "pełna" ale ma jakieś ograniczenie, które wystarczy tylko złamać żeby odblokować wszystkie funkcje?
Z reguły autorzy publikowali wersje Shareware, który z założenia były okrojone i pełną wersję można było tylko bezpośrednio od nich zamówić.
[#8] Re: AmigaBiznes 2.0 - "Pełna" Wersja Upubliczniona

@rygar997, post #7

Dokładnie tak. Demo 2.2 jest w pełni funkcjonalne. Żaden ficzer nie jest zablokowany. Jedynym ograniczeniem jest czas, a w zasadzie - liczba okrążeń. Lub przebytych przez pionki pól. Po pokonaniu określonej ilości - gra się automatycznie kończy.

Przez jakiś czas próbowałem obejść to ograniczenie, ale moja wiedza na temat jest bardzo podstawowa. Mogę jedynie z 99% pewnością stwierdzić, że:

• Gra kończy się gdy gracze 8 razy przejdą pole START (łącznie)
  • Możliwe, że jest też inny warunek, np. liczba przebytych pól, ale to tylko podejrzenie.
  • Nie jest to raczej proste zwiększanie/zmniejszanie licznika. Szukając i modyfikując potencjalne miejsca w pliku exe (hex editorem) nie uzyskałem żadnego efektu. Analiza pamięci w debuggerze UAE również nie wskazuje na tego typu prosty licznik.
  • Próby wyłączenia/obejścia okna informującego o końcu rozgrywki również nie przyniosły efektu

Na tym moja wiedza i nikłe umiejętności się skończyły.

Możliwe też, że chodzi np. o jakiś plik licencyjny z kluczem.
[#9] Re: AmigaBiznes 2.0 - "Pełna" Wersja Upubliczniona

@AceMan, post #8

zlamie ta gre, zerkne na dniach..
10
[#10] Re: AmigaBiznes 2.0 - "Pełna" Wersja Upubliczniona

@juen, post #9

Z chęcią i ciekawością poczytam o tym jak tą grę "łamiesz"
Gdzie były pułapki, i jak to ominąles.
1
[#11] Re: AmigaBiznes 2.0 - "Pełna" Wersja Upubliczniona

@AceMan, post #8

Probowalem na dwoch Amigach, zupelnie rozne systemy (na jednym 3.1, na drugim 3.2, na jednym v2, a na drugim warp) i kombinowalem i kombinowalem i nie udalo mi sie odpalic gry w wersji 2.2. po uruchomieniu widze stol, gre moge wylaczyc, ale napisy sa zupelnie niewidoczne. natomiast wersja 2.0 dziala prawidlowo. sadze ze zmiana jest jakas miedzy tymi dwoma exe, natomiast snoopdos dla obydwoch gier wyglada identycznie. probowalem podmieniac pliki z 2.0 do 2.2, ale bezskutecznie

na jakiej konfiguracji odpalasz 2.2?
[#12] Re: AmigaBiznes 2.0 - "Pełna" Wersja Upubliczniona

@juen, post #11

Mi na takiej konfiguracji działa v2.2:

[#13] Re: AmigaBiznes 2.0 - "Pełna" Wersja Upubliczniona

@rygar997, post #12

niestety na rtg nie działa mi, ale w highres pal poszło.. wersja 2.0 śmiga na rtg, rtg tu dużo daje bo gra by pewnie poszła na mosie i aos4.

czy może ktoś potwierdzić, że na rtg dziala mu 2.2?
[#14] Re: AmigaBiznes 2.0 - "Pełna" Wersja Upubliczniona

@juen, post #13

póki co mam potwierdzone od dwóch osób, że u nich też na rtg (w oknie także) grafika się kaszani. wiec pozostaje AGA. w każdym razie mam działająca grę i będę mógł niebawem rozkminić zabezpieczenie
2
[#15] Re: AmigaBiznes 2.0 - "Pełna" Wersja Upubliczniona

@juen, post #14

U mnie też 2.2 na RTG nie działa, poza główną planszą nie można nic zrobić.
1
[#16] Re: AmigaBiznes 2.0 - "Pełna" Wersja Upubliczniona

@amigachelm, post #15

Spróbujcie przekopiować font thing i katalog thing do FONTS:
Mnie pomogło w niektórych przypadkach

Niestety na kartach graficznych gra nigdy nie była testowana, bo nikogo wtedy nie było stać na takie cuda :)
Kompatybilność była napisana wierząc, że zadziała.
[#17] Re: AmigaBiznes 2.0 - "Pełna" Wersja Upubliczniona

@AceMan, post #16

to nie kwestia czcionki, niestety jest cos tam skopane z rtg, juz duzo osob pomoglo wrzucajac screenshoty ze swoich Amig i u wszystkich ten sam blad na RTG. no ale nic, bedziemy sie cieszyc wersja AGA i tyle, jeszcze nie mialem czasu zasiasc do lamania, ale jak tylko znajde czas to dzialam
[#18] Re: AmigaBiznes 2.0 - "Pełna" Wersja Upubliczniona

@michal_zukowski, post #3

oo takie cos mi wyskoczylo po wejsciu na stronę:

Bitdefender Endpoint Security Tools blocked this page
The page you are trying to access contains malware.

Pewnie w archiwach z gierką jest HappyNewYear'96 szeroki uśmiech
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem