[#1] Space Oddity - moja kolejna gra
Hej

Chcialem pokazac krotki filmik z nowa gra nad ktora teraz pracuje. Tytul to Space Oddity.
Ma byc to polaczenie strzelanki, platoformowki i komnatówki ze zbieraniem przedmiotów i chodzeniem po labiryncie.

Najlepiej oglądać bez dźwięku bo widzę że podczas nagrania są jakieś trzaski i nie ma synchronizacji (ale to i tak tylko dźwięki debugowe, a nie docelowe)
Stan prac że silnik jest mniej więcej gotowy, brak jeszcze poziomów i chce dodać więcej przeciwników.

Ostatnia aktualizacja: 29.11.2025 12:45:16 przez marggines
17
[#2] Re: Space Oddity - moja kolejna gra

@marggines, post #1

Bardzo ładnie wygląda, rozgrywka fajna, świetnie się zapowiada ta gra! Nie mogę się doczekać wersji demo .
2
[#3] Re: Space Oddity - moja kolejna gra

@marggines, post #1

David Bowie mi pachnie tutajszeroki uśmiech
[#4] Re: Space Oddity - moja kolejna gra

@marggines, post #1

Przyjemna dla oka grafika.
W czym to tworzysz, jeśli chcesz się podzielić tą informacją?
[#5] Re: Space Oddity - moja kolejna gra

@dynx, post #3

Mam nadzieje ze muzyka bedzie wlanie Davida Bowie. Space Oddity rok 1969. Klasyka! Ktos musi koniecznie napisac modul na postawie tego utworu ktory bedzie mozna uzyc w grze cool
3
[#6] Re: Space Oddity - moja kolejna gra

@marggines, post #1

wygląda bardzo fajnie:)
[#7] Re: Space Oddity - moja kolejna gra

@Splavinho, post #6

Odpowiem zbiorczo ;) dzieki za miłe słowa i cieszę się że podoba się to co pokazałem.
Gre pisze uzywajac amos. Grafika kupiona i wiadomo lekko dopasowana i przerobiona do Amigi. Główna postac nazywa się major tom. Nawet już mam jakiś pomysł na całą historię gry ale wymaga doszlifowania. Co do muzyki to zobaczymy co wyjdzie muzykowi ale jak jest ktoś chętny i ogarnie temat to proszę o kontakt. Co do gry to celuje zeby dzialalo na a500 z 1mb i było na jednej dyskietce a jak wyjdzie to zobaczymy. Na razie pracuję nad jakimiś kolejnymi przeszkadzajkami i się zastanawiam czy isc w stronę "otwartego swiata" tzn labirynt jak w trapped że to gracz chodzi gdzie chce i błądzi czy raczej bardziej liniowo prowadzić po kolei planaza po planszy.
5
[#8] Re: Space Oddity - moja kolejna gra

@marggines, post #7

W jakim języku piszesz tą grę ?
[#9] Re: Space Oddity - moja kolejna gra

@Sventevith, post #8

Przecież napisał, że w Amosie...
1
[#10] Re: Space Oddity - moja kolejna gra

@marggines, post #7

Zdradzisz jakieś technikalia czyli np. rozdzielczość, ilość kolorów na ekranie, czy używasz podwójnego buforowania? Czy obiekty to sprite'y czy boby? Czy posiłkujesz się AMAL'em? Czy używasz Wait Vlb, jak radzisz sobie z tym problemem, żeby szybkość gry była niezależna od konfiguracji (szczególnie szybkości CPU) Amigi? Czy używasz amosowych komend do sprawdzania kolizji a może własnego silnika?
1
[#11] Re: Space Oddity - moja kolejna gra

@Krashan, post #9

Przepraszam czytałem z telefonu i coś przegapiłem.
[#12] Re: Space Oddity - moja kolejna gra

@marggines, post #1

Bardzo mi się gra podoba na podstawie obecnego stadium. Widzę, że kolega zmienił troszkę scenerię w stosunku do poprzedniej produkcji - z podziemnych i mrocznych jaskiń do przestrzeni kosmicznej.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem