[#1] Captain Blood - kto ukończył? :)
Chyba jedna z bardziej enigmatycznych gier,
Ale technicznie nieźle wykonana:
Efekty wizualne, generowane textury planet,
Latanie po powierzchni i możliwość renderowania powierzchni, różne obce istoty.

Nikt nie wiedział jak w to grać :)

Tutaj gość przechodzi grę:

Ostatnia aktualizacja: 09.12.2025 22:52:44 przez mateusz_s
1
[#2] Re: Captain Blood - kto ukończył? :)

@mateusz_s, post #1

Grałem, ale w "Commander Blood' na PC. Opis był w jednym z SS, ale nie pamiętam którym ;)

Nie wiem, to sequel jakiś?
[#3] Re: Captain Blood - kto ukończył? :)

@mateusz_s, post #1

A jaki tam jest właściwie cel tej gry?

Bo można sobie gdzieś polecieć i spotkać różniaste alieny i z nimi pogadać. Bo kiedyś próbowałem w to grać ale nie dość długo by udało mi sie coś pohandlować albo jakiś sojusz zawrzeć.
[#4] Re: Captain Blood - kto ukończył? :)

@mateusz_s, post #1

Rzeczywiście, przynajmniej z technicznego punktu widzenia bardzo ciekawa gra ok, racja
I są cycki
3
[wyróżniony] [#5] Re: Captain Blood - kto ukończył? :)

@ZorrO, post #3

Bohaterem Captain Blood jest żyjący w biedzie programista Bob Morlock (posiadający pseudonim Blood), który stwarza własną grę komputerową umiejscowioną w realiach kosmicznych. Zostaje jednak wchłonięty do świata gry i sklonowany 30 razy. Żeby wrócić do świata rzeczywistego, musi on zniszczyć wszystkie klony samego siebie. Pokonawszy 25 alter ego, Blood ma za zadanie wytropić pięć pozostałych klonów. Dla urzeczywistnienia swojego celu Morlock–Blood musi dokonać eksploracji kosmosu i zasięgać informacji u mówiących obcym językiem ras kosmicznych.
5
[#6] Re: Captain Blood - kto ukończył? :)

@Drakon, post #5

O w mordę tego się nie spodziewałem xD
Scenariusze na lsd są najlepsze
1
[#7] Re: Captain Blood - kto ukończył? :)

@mateusz_s, post #6

Może warto w nią zagrać.
[#8] Re: Captain Blood - kto ukończył? :)

@Drakon, post #5

To jest francuska gra, a te miały (przynajmniej w latach osiemdziesiątych) opinię gier dziwnych. Był nawet artykuł w jakimś magazynie amigowym pod tytułem "Why are French games so weird?".

"Bajtek" zamieścił recenzję "Captain Blood" i podpowiedzi jak grać (skopiowane z "Crasha").
1
[#9] Re: Captain Blood - kto ukończył? :)

@Drakon, post #5

tylko że jak zerknąłem teraz na zakończenie tej gry, to na KOK-picie pojawiła się goła laska
to chyba nagroda, nie wiem czy mu sie udało wrócić w takim razie

Ostatnia aktualizacja: 10.12.2025 19:19:25 przez mateusz_s
1
[#10] Re: Captain Blood - kto ukończył? :)

@mateusz_s, post #9

to chyba nagroda, nie wiem czy mu sie udało wrócić w takim razie

[#11] Re: Captain Blood - kto ukończył? :)

@mateusz_s, post #9

Cycki to masz w Keef The Thief chyba jedynej grze Naughty Dog na Amige.
[#12] Re: Captain Blood - kto ukończył? :)

@mateusz_s, post #1

Nigdy o tej grze nie słyszałem. Tytuł „Capitan Blood” kojarzy mi się tylko z komiksem z lat 80.
[#13] Re: Captain Blood - kto ukończył? :)

@MDW, post #12

Ja w to grywałem jeszcze w Amstradowych czasach.
Tutaj są jakieś mapki i opis przejścia do tej wersji, po francusku i krótki jakiś, po przetłumaczeniu cała historyjka wydaje sie mało frapująca.
A jako obrazek końcowy z gry podają coś takiego:
https://www.cpc-power.com/index.php?page=detail&onglet=fin&num=2
1
[#14] Re: Captain Blood - kto ukończył? :)

@ZorrO, post #13

Fiu fiu. Całkiem fajny obrazek.
[#15] Re: Captain Blood - kto ukończył? :)

@mateusz_s, post #1

Grałem w to tylko na Zx Spectrum, na Ami tylko trochę, bo już drugi raz nie dałem rady przez to przebrnąć :)
W dodatku chyba jedyna gra gdzie użyto utworu Jean-Michelle Jarre-a...(ale mogę się mylić)
[#16] Re: Captain Blood - kto ukończył? :)

@slawekwozniak, post #15

Zajebista gra, moja amiga leżala w kącie bo u kolegi na atari st graliśmy w CB, REWELKA ...
" ...The game was first released on the Atari ST .."
Francuzi b.duzo robili softu na eSTeczka

Ostatnia aktualizacja: 12.12.2025 17:25:30 przez dynx
[#17] Re: Captain Blood - kto ukończył? :)

@slawekwozniak, post #15

Nawet nie wiem jak w Amie ale w ST-owej wersji na początku gry są obszerne sample utworu J.M.Jarra, a w samej grze muzy żadnej nie ma.

Amstradowa wersja ma bardzo nietypowe brzmienia jak na AY3 i długo wierzyłem że to sampelki, aż niedawno trafiłem na wersję puszczaną zwykłym playerkiem AYków, więc po prostu ktoś posiedział znacznie dłużej nad przygotowaniem parametrów obwiedni do tych brzmień zamiast korzystać z tych powszechne stosowanych.

W CPC ekran startowy wyraźnie podaje że muzę zrobił JMJ, wiem że on kiedyś miał CPC choć bardziej do grania dla swoich dzieci niż tworzenia muzy. A ten kawałek inaczej niż na ST niepodobny do jego kompozycji. Tu można posłuchać:
https://www.cpc-power.com/index.php?page=detail&onglet=zicym&num=2

@MDW - Wśród kosmitów jest tam kilka zgrabnych lasek choć miewają rybie ogony zamiast nóg. Gdy trafiłem na odsłoniętą pierś moją główną motywacją do dalszego grania było znalezienie kolejnych. ;)

Ostatnia aktualizacja: 15.12.2025 02:15:31 przez ZorrO
[#18] Re: Captain Blood - kto ukończył? :)

@ZorrO, post #17

Titlescreen music is based on Jean-Michel Jarre's 1984 instrumental soundtrack "Ethnicolor".

Wiec to moze byc sampel, a w przypadku sprzetow bez obslugi sampli jakas konwersja tego utworu.
[#19] Re: Captain Blood - kto ukończył? :)

@Don_Adan, post #18

Co do ST i Amy to zgoda, ale na CPC jest kawałek niepodobny do żadnego kawałka Jarra wydanego na płycie w latach od '77 do 2000 bo słuchałem ich tysiące razy i bym poznał.
Gdybyś kliknął w linka to byś sie przekonał.
[#20] Re: Captain Blood - kto ukończył? :)

@slawekwozniak, post #15

No i musiałem sprawdzić jak to tam wygląda

3
[#21] Re: Captain Blood - kto ukończył? :)

@Lapka555, post #20

Auć! Można odzobaczyć?
2
[#22] Re: Captain Blood - kto ukończył? :)

@Lapka555, post #20

Pytanie gdzie zniknęła głowa obcego z prawej strony z wersji na Ami ;)
1
[#23] Re: Captain Blood - kto ukończył? :)

@slawekwozniak, post #15

W dodatku chyba jedyna gra gdzie użyto utworu Jean-Michelle Jarre-a...(ale mogę się mylić)

Magnetic Fields, Part 2 był wykorzystany w Bomb Jacku na c64 .
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem