[#1] Problem z zapisami stany gry Settlers 1
Od kilku dni mam dziwny problem. Skopiowałem stany gry na inną Amigę i jakiś czas działało, a teraz mimo ponad 200MB wolnego miejsca na dysku twardym mam komunikaty o błędzie zapisu i pełnym dysku. Czy plik SettlersSave weryfikuje wielkość pozostałych plików ze stanem gry?

Ostatnia aktualizacja: 01.01.2026 14:38:21 przez mailman
[#2] Re: Problem z zapisami stany gry Settlers.

@Rafał A-3000, post #1

Tu pojawił się wątek o tym.
[#3] Re: Problem z zapisami stany gry Settlers.

@_DiskDoctor_, post #2

Ten wątek dotyczy chyba jakiejś świątecznej mapy, a ja gram na podstawowej pierwszej wersji.
[#4] Re: Problem z zapisami stany gry Settlers.

@Rafał A-3000, post #1

- Czy skopiowałeś na tą drugą Amigę wszystkie pliki dot. stanów gry, tzn. SettlerSave0, SettlerSave1 itd. oraz plik SettlerArchive?

- W jaki sposób instalowałeś Settlers na tej drugiej Amidze? Skopiowałeś pliki, czy użyłeś programu instalacyjnego?

Może odpowiedź na te pytania pomoże znaleźć przyczynę.
[#5] Re: Problem z zapisami stany gry Settlers.

@Rafał A-3000, post #3

Ten wątek dotyczy m.in. opcji tej samej gry.

EDIT: przepraszam, nie zauważyłem że chodzi o v. 1. Dużo ostatnio na forum info o Settlers 2.

Ostatnia aktualizacja: 01.01.2026 14:43:32 przez _DiskDoctor_
[#6] Re: Problem z zapisami stany gry Settlers.

@_DiskDoctor_, post #5

Spróbowałem jeszcze raz komplet plików i poza jednym wczytuje dobrze ale podczas zapisu jest błąd. Nie rozumiem. Gra jest skopiowana z płyty i dotąd działała dobrze.

Edit.
Problem jest ze stanami skopiowanymi z innej Amigi. Wczytuje dobrze ale potem nie można na żadnej pozycji zapisać.

Ostatnia aktualizacja: 01.01.2026 15:59:58 przez Rafał A-3000
[#7] Re: Problem z zapisami stany gry Settlers.

@Rafał A-3000, post #6

Byc moze save'y sa dedykowane jakiejs konkretnej konfiguracji Amigi, tak np. ma SWOS.
Ale bardziej prawdopodobne, ze jest to jakas forma zabezpieczenia.
Lub jezeli te save'y sa na zywca skopiowane z plyty CD, to brakuje na nich bitow protekcji.
Musza byc ustawione RWED, na CD jest tylko R-E-
1
[#8] Re: Problem z zapisami stany gry Settlers.

@Rafał A-3000, post #6

A jaki masz filesystem ?
Masz możliwość uruchomienia gry z przegranymi sejwami z ramdysku?
Sprawdzałeś czy nie masz wirusa na dysku ?
1
[#9] Re: Problem z zapisami stany gry Settlers.

@Norbert, post #8

Filesystem tu raczej niewinny. Szybciej wersja gry i może cracka. Na Obu A3000 mam pewnie podobne filesystemy ale może różne wersje gry.

Edit
Był Happy New Year 96 ale pliki gry były czyste. Przelatuję teraz dyski ale to pewnie z jakiejś płyty znów trafił.

Ostatnia aktualizacja: 01.01.2026 19:37:34 przez Rafał A-3000
2
[#10] Re: Problem z zapisami stany gry Settlers.

@Rafał A-3000, post #9

Hej, bo nie rozumiem. Czy problem dotyczy Settlers 1 czy Settlers 2?

Jeżeli jedynki, tak jak zakładałem, to czy partycja na której znajduje się zainstalowana gra Settlers jest większa niż 4 GB? Settlers może nie korzystać prawidłowo z 64-bitowego systemu plików.

Sprawdź proszę, czy SettlerArchive też jest skopiowany. Ten plik prawdopodobnie zarządza save'ami.

Gra Settlers musi wiedzieć, że jest zainstalowana na dysku twardym. Bo inaczej korzysta z dyskietek do zapisu save-ów.

Posiada też w linii poleceń kilka przełączników, w tym jeden dotyczy zapisu saveów na dyskietkę.

P.S. Czy problem został rozwiązany? Przyczyną był wirus? Jeśli tak, to sorki - pomyłka.

Ostatnia aktualizacja: 02.01.2026 13:44:42 przez Hexmage960
[#11] Re: Problem z zapisami stany gry Settlers.

@Hexmage960, post #10

Problem dotyczy 1-ki. Jeszcze kombinuję. :)
[#12] Re: Problem z zapisami stany gry Settlers.

@Rafał A-3000, post #9

Jeśli był wirus to może pliki save mają inną wielkość niż powinny. HNY96 mógł trochę namieszać.
[#13] Re: Problem z zapisami stany gry Settlers.

@Norbert, post #12

W plikach gry go nie było.
[#14] Re: Problem z zapisami stany gry Settlers.

@Rafał A-3000, post #13

RWED sprawdziłeś?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem