[#1] Skoczny Jacus
Witam,
Szukam gry Skoczny Jacuś lecz jest to chyba tzw. Bialy Kruk....

Znaleźliście gdzieś moze jej ślad?
[#2] Re: Skoczny Jacus

@Hosse500, post #1

Chodzi o fizyczną wersję czy cyfrową? Jeśli o tą drugą to skoro na YouTube są filmy z rozgrywki to może warto napisać do tych co je opublikowali?

Ostatnia aktualizacja: 14.01.2026 08:06:13 przez kempy
[#3] Re: Skoczny Jacus

@Hosse500, post #1

Z tego co pamiętam to istnieje Whdload (Beta) wersja tej gry. Autorem slave był Stingray.Poszukaj na EAB forum.
Jeżeli nie znajdziesz daj znać via PM.
[#4] Re: Skoczny Jacus

@Hosse500, post #1

Jeszcze jakis czas temu był "bialym krukiem"
[#5] Re: Skoczny Jacus

@Irek´72, post #3

Istnieje taka wersja, ta beta to juz kilka latek jest beta 😂
[#6] Re: Skoczny Jacus

@AdamZeku, post #5

Sprzedałem oryginał jak byłem w podstawówce, fajny gniot :P
1
[#7] Re: Skoczny Jacus

@Hosse500, post #1

Nigdy o tej produkcji nie słyszałem.
Te wykopaliska chyba nigdy nie przestaną mnie zadziwiać. Jeszcze kilka lat temu byłem przekonany, że znam albo przynajmniej słyszałem o niemal każdej polskiej amigowej produkcji z lat 90 w stworzonej i wydanej w Polsce. A ostatnie lata pokazują, że daleko mi do znajmości choćby połowy z nich. szeroki uśmiech Co chwilę wyskakuje coś o czym nawet nie słyszałem.

Tego "Skocznego Jacusia" wydała firma Atares, która w epoce gdzieś obiła mi się o uszy. Zerknąłem na LemonAmiga i widzę, że wydali więcej amigowych gier. No i kolejne zaskoczenie - słyszałem tylko o "Wiraż".
https://www.lemonamiga.com/games/list.php?list_company=atares

Teraz to mam wrażenie, że nie słyszałem nawet o 20% polskich produkcji lat 90. szeroki uśmiech
Muszę dorwać muzykę z "Patrol Cobry" i "Preludium", bo do autorów mam sentyment i szacun jeszcze z czasów Atari.
3
[#8] Re: Skoczny Jacus

@MDW, post #7

Preludium, mój koszmar z dzieciństwa szeroki uśmiech Chyba jedyny oryginał jaki wtedy posiadałem.
[#9] Re: Skoczny Jacus

@MDW, post #7

Info o polskich produkcjach szukaj na HOL. To jedyna obecnie kompletna baza. Ostatnie kilka lata jako PAFPG wprowadziliśmy tam setki korekt i materiałów.

Obecnie jest na HOL dokładnie 406 polskich gier

Ostatnia aktualizacja: 14.01.2026 19:27:38 przez rygar997
2
[#10] Re: Skoczny Jacus

@rygar997, post #9

Imponująca robota.
Zapamiętam sobie, dzięki. OK
[#11] Re: Skoczny Jacus

@Hosse500, post #1

Skoczny Jacuś to moj kolega ze studiów ..zawsze skoczył po flaszkę ✌
4
[#12] Re: Skoczny Jacus

@Hosse500, post #1

Fajny remake starej gry z Zx Spectrum po tytułem JUMPING JACK

(https://worldofspectrum.org/archive/software/games/jumping-jack-imagine-software-ltd)
[#13] Re: Skoczny Jacus

@Hosse500, post #1

Mam dyskietkę ze Skocznym Jacusiem. Do tego jeszcze jest książeczka z której się wpisywało kod jako zabezpieczenie.
[#14] Re: Skoczny Jacus

@slawekwozniak, post #12

O i to jest jakiś trop, a już myślałem że tu chodzi o Jacusia z rozporka który jest dla przyjaciółki. ;)
[#15] Re: Skoczny Jacus

@ZorrO, post #14

Te "normalnowymiarowe" to Wacusie, murzyńskie to Wacki, a te do 10cm to Jacusie. Więc jeśli myślałeś o Jacusiu dla przyjaciółki, to... lepiej nie chwalić się
1
[#16] Re: Skoczny Jacus

@Hosse500, post #1

Tu taka ciekawostka: Jasiu Jons albo Jasiu Jones :)

Która nazwa gry poprawna?
[#17] Re: Skoczny Jacus

@MDW, post #7

Zrobili jeszcze "Skarbnika". Całkiem udane dzieło. Na Lemon go nie ma? :(

https://www.youtube.com/watch?v=F5v0XQ6IAhI
2
[#18] Re: Skoczny Jacus

@aMifan, post #17

Faktycznie "Skarbnika" nie widzę na Lemon. Ale gdy o tej grze wspomniałeś to nabrałem dziwnego wrażenia, że o niej akurat słyszałem w latach 90. Jakbym widział reklamę w którymś piśmie amigowym...
[#19] Re: Skoczny Jacus

@MDW, post #18

Ja kupiłem Skarbnika w jakimś sklepie komputerowym przebywając na wczasach.

Z tego co pamiętam, to na opakowaniu było napisane "Śląska gra przygodowa", pewnie odnosząc się do scenerii, w której rozgrywa się akcja - kopalni.

"Skocznego Jacusia" z kolei z tytułu coś pamiętam, ale nie grałem. Wiem że odnosi się do gry Jumping Jack.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem