[#1] Lagi w grach - wstępne testy
Witam serdecznie. Robiłem kilka testów dotyczących ogólnie - możliwości wprowadzenia lagów. Poniżej tabela z moimi subiektywnymi odczuciami.

** przetwornik analogowo cyfrowy TV * zauważalny lag
** extra upscaler / rescaler HDMI * zauważalny lag
** joy bezprzewodowy * niewielki lag

Wnioski:

- podłączanie Ami (i innych kompów retro) wejściem analogowym do TV LCD wprowadza lag
- czysty sygnał HDMI z upscalera (bez urządzeń pomiędzy) nie wnosi zauważalnego laga
- upscaler HDMI-HDMI wprowadza laga
- używanie joyów bezprzewodowych może wprowadzić mały lag

A jakie są Wasze spostrzeżenia?
[#2] Re: Lagi w grach - wstępne testy

@_DiskDoctor_, post #1

Moje jest takie, że klawiatura podłączona do amigi 1200 przez interfejs USB wprowadza taki lag, że nie da się grać w pinballe.
3
[#3] Re: Lagi w grach - wstępne testy

@_DiskDoctor_, post #1

W mojej A1200 podpiętej do LEDowego monitora Benq przez gniazdo VGA (łapie 15 kHz) nie ma żadnych lagów.
3
[#4] Re: Lagi w grach - wstępne testy

@PopoCop, post #3

Jeśli chodzi o klawiaturę USB, to niesamowite, że wprowadza lag! Napisz Twoją konfigurację koniecznie. Ja mam klawiaturę bezprzewodową, wpiętą w USB od Warp i nie zauważyłem, aby się dokładała do tego laga, co już mam na upscalerze (HDMI) lub przetworniku TV (composite).

Jeśli chodzi o wpięcie Amigi via VGA do monitora LCD/LED, to zazdroszczę. U mnie w TV Sony Bravia XH9005 niestety jest z tym lag (composite). Dodam, że wszystkie "ulepszacze" obrazu (algorytmy) mam wyłączone.
[#5] Re: Lagi w grach - wstępne testy

@_DiskDoctor_, post #1

Wyłącz upiększacze w swoim TV (przełącz na tryb sportowy/grania) to laga nie będzie. Kiedyś sprzedałem A500 i nabywca zaraz po odebraniu założył na PPA wątek, że sprzedano mu Amigę z niesprawną klawiaturą szeroki uśmiech Za lagi winny był tryb poprawiania obrazu w TV LG.
[#6] Re: Lagi w grach - wstępne testy

@-tbn-, post #5

Wyłącz upiększacze w swoim TV

Dodam, że wszystkie "ulepszacze" obrazu (algorytmy) mam wyłączone.
[#7] Re: Lagi w grach - wstępne testy

@_DiskDoctor_, post #6

Ale wybierasz Sport Mode?
[#8] Re: Lagi w grach - wstępne testy

@PopoCop, post #3

Podlacz ta samą amige naraz pod ten led i crt rgb i popatrz na scrolla w megademie redsector, zdziwisz się
1
[#9] Re: Lagi w grach - wstępne testy

@-tbn-, post #7

Game mode (oczywiście).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem