[#1] Coala - czy gra zapisuje postępy gracza?
W instrukcji do gry Coala napisano, że w grze nie ma misji z konkretnymi celami do wykonania. Wybiera się tylko scenariusz, dołączą do jednej z walczących stron i pomaga eliminować przeciwników. Nie jest to więc symulator tylko strzelanina z grafiką wektorową. Czy w tej grze istnieje jednak jakiś zapis postępów gracza? Chodzi mi o to, czy gra zapisuje na dysku informację, że jakiś scenariusz został już zaliczony. W instrukcji nie znalazłem nic na ten temat.
[#2] Re: Coala - czy gra zapisuje postępy gracza?

@PopoCop, post #1

Po szybkim przeglądnięciu tych recenzji potwierdza się Twoje przypuszczenie. Nie ma tu żadnego trybu kariery czy kampanii.

https://www.amigareviews.leveluphost.com/coala.htm
[#3] Re: Coala - czy gra zapisuje postępy gracza?

@kempy, post #2

Autor filmiku na YT, który dotyczy tej gry napisał mi, że gra nagrywa tylko high score. Czyli mogę sobie ten tytuł darować.
[#4] Re: Coala - czy gra zapisuje postępy gracza?

@PopoCop, post #3

Możesz zagrać na A500 mini, tam chyba są save'y w czasie rzeczywistym. Ewentualnie przez Winuae, tam też możesz zapisywać na bieżąco i w ags tak samo.
Eh, nie doczytałem, no kariery nie zapisuje.

Ostatnia aktualizacja: 13.02.2026 19:09:00 przez AD99
[#5] Re: Coala - czy gra zapisuje postępy gracza?

@PopoCop, post #3

Czyli mogę sobie ten tytuł darować.

A mnie to właśnie zachęca. Pewnie dlatego, że gracz ze mnie mizerny i nie lubię wyzwań w grach. szeroki uśmiech A tak niezobowiązująco polatać sobie mogę. Pamiętam moment w którym Coala się pojawiła, ale jakoś nigdy bardziej się nią nie pobawiłem. Pamiętam, że na 030/50 działała już bardzo płynnie. No i ja mam takiego dziwnego świta na punkcie wektorówki. I to właśnie płaskie wektory, bez tekstur bardzo mi się podobają. Nawet dzisiejsze gry w takiej stylizacji mi się podobają.
Dopisuję grę „Coala” do listy zajęć na emeryturze.
2
[#6] Re: Coala - czy gra zapisuje postępy gracza?

@MDW, post #5

Ja też lubię ten tytuł.
Jak się pojawił na "rynku" bardzo mi imponowało swobodne obracanie "głową pilota"/możliwość rozglądania się po kokpicie, taką funkcję ma też świetny TFX ok, racja
Zgadza się, że gra nie ma zaplanowanych misji. Są do wyboru scenariusze/ teren działania a my wpadamy w sam środek "wojny" w której wcale nie jesteśmy głównym bohaterem.
Pomimo braku sztywnych misji i rozgrywki w "otwartym świecie", od strony technicznej zawsze traktowałem tą grę jako symulator śmigłowca bojowego ok, racja
3
[#7] Re: Coala - czy gra zapisuje postępy gracza?

@MDW, post #5

Coala, subwar, star crusarder to gry które dla mnie wyznaczamy nowa jakość po przejściu z a500 na 1200. Co prawda za dzieciaka nie wiedziałem o co w nich chodzi i jak grac ale lubilem sobie polatać i popływać i się zachwycać. A co do coali to nigdy nie wiedziałem o co tam chodzi ale rozgladanie po kabinie oraz poczatek gry gdzie wybierało się śmigłowiec robiło robote. A co do symulatora strzelanki bardzo lubiłem desert Wolf. Polska produkcja, ktora smiga juz na amidze 500. Pytanie czy teraz bym dal rade w nią zagrać ;)
3
[#8] Re: Coala - czy gra zapisuje postępy gracza?

@marggines, post #7

Zgadza się, pamiętam opis w Secret Service 4/1996 gdzie był opis Star Cruasder i w wymaganiach było zaznaczone wyraźnie, że gra działa na platformie PC (chyba 386) oraz Amiga 1200.

Zarówno w Coali jak i Star Crusader widać już taki przeskok i nowszą jakość dedykowaną typowo pod Amigę z 020 oraz AGA.
3
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem