[#1] Celeste Amiga - PICO8 PORT
Heja! Korzystajac, ze sa dostepne zrodla gry Celeste pokusilem sie o port na Amige, wyswietlanie jest przy uzyciu C2P wiec wymagany niestety jest procek z wieksza moca, ale gra powinna odpalic juz na 020. Plynnie bedzie dopiero przy lepszym procku, jakim - nie wiem, bo przez remont mam dostep tylko do 060 wiec na 50mhz wersja 50fps smiga super, bede wdzieczny za info na czym komu sie udalo odpalic.

https://twoj.szajb.us:442/index.php/s/25ooeKmECbyw82g

wersja fast to frameskip co druga ramke (logika dalej stara sie 3mac 50fps)
4
[#2] Re: Celeste Amiga - PICO8 PORT

@juen, post #1

Nie mam teraz jak sprawdzić, ale czy to port tej gry ? czy jakies innej : https://www.youtube.com/watch?v=absG17VHvXs&list=PLW0kJB6mYV46wpgxPIJE8sR9O5vdGHk6f

EDIT aa dobra - z pico08 teraz doczytalem - szkoda ze nie wersja z steam :)

Ostatnia aktualizacja: 29.03.2026 14:32:42 przez fibi
[#3] Re: Celeste Amiga - PICO8 PORT

@fibi, post #2

W tej wersji ze Steam/PS4 można odblokować możliwość zagrania w wersję PICO. Niezależnie od wersji, gra nie należy do łatwych.
[#4] Re: Celeste Amiga - PICO8 PORT

@juen, post #1

Super. Meatboya na Amidze nie ma, to chociaż jest Celeste. :)

PS. Szkoda, że da się grać tylko na klawiaturze, bo mi np. na joycarcie nie wykrywa skoku pod Fire2.

PPS. Na Pistormie wersja Fast jest zdecydowanie za szybka, ale zwykła daje radę.
[#5] Re: Celeste Amiga - PICO8 PORT

@juen, post #1

Bedzie emu? a moze pakiet gierek z pico8 ?
[#6] Re: Celeste Amiga - PICO8 PORT

@djwozik, post #5

sporo czasu potrzeba na emulator, ale zacztki sa, w teorii przeportowanie celeste juz dalo ponad 50% potrzebnych rzeczy do emulatora. ale tu juz gra grze nierowna i wychodza jaja, ale moze bedzie, za to wymagania beda zajebiste eh :P
3
[#7] Re: Celeste Amiga - PICO8 PORT

@juen, post #6

Wracając do Celeste. :)

Jest szansa na jump pod fire 1 a dash pod fire 2?
1
[#8] Re: Celeste Amiga - PICO8 PORT

@kempy, post #7

jest szansa, dostalem tez info, ze wersja "fast" chodzi dobrze na 030/25mhz wiec pewnie wroce do tego portu i dodam drugi fire i sprobuje jeszcze cos zoptymalizowac, coby moze chodzilo na 020
2
[#9] Re: Celeste Amiga - PICO8 PORT

@kempy, post #7

Tymczasowo użyj tego
https://aminet.net/search?query=Macjoy
Będziesz mógł przypisać klawisze do joya.
3
[#10] Re: Celeste Amiga - PICO8 PORT

@juen, post #8

emulator Pico8 juz na bank moge powiedziec, ze wyjdzie. niektore gry juz dzialaja prawie identycznie, ale nie ma dzwieku, ustawien, trybu okienkowego, wiekszej optymalizacji... ale bedzie :)
2
[#11] Re: Celeste Amiga - PICO8 PORT

@juen, post #10

Jesli pico poszloby na ami w 100%, to mamy Doomy, Woldsteiny i setki innych gierek.

Ktoś powinien zrobic kartę na zorro z jakims dobrym CPU, który w fpga emulowałby NES, SNES, C64, Spectrum i konwertowal w palete Ami na zorro. Ewentualnie zorro karta z pełnym chipsetem do c64 :)
[#12] Re: Celeste Amiga - PICO8 PORT

@Norbert, post #9

Nie działa, bo emulator wyłącza system.
[#13] Re: Celeste Amiga - PICO8 PORT

@kempy, post #12

graficznie ta gra juz dziala 1 do 1, ale dzwiek piesn przyszlosci, ale jak slychac - cos slychac :)

ps: glicze graficzne to po prostu moje lamerskie zgrywanie wideo

Ostatnia aktualizacja: 03.04.2026 14:25:56 przez juen
1
[#14] Re: Celeste Amiga - PICO8 PORT

@juen, post #13

tym razem rozjechal mi sie dzwiek przy zgrywaniu\

Ostatnia aktualizacja: 04.04.2026 21:55:32 przez juen
1
[#15] Re: Celeste Amiga - PICO8 PORT

@juen, post #14

1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem