[#1] Szybkość w N&S
Witam. Od jakiegoś czasu ogrywam N&S wraz z córką i mam pytanie techniczne. Chodzi o szybkość działania gry w sekcji zdobywania fortu. Gramy na WHDload - jest to chyba za szybkie - ogranie tej sekcji sprawia problemy.
Pamiętam z lat 90 gdy miałem A600 był ten sam problem, rozwiązaniem był emulator A500 - czyli zejście do niższego kickstartu, wtedy dało się grać.

Pytanie moje jest takie jak obecnie - mając system na karcie i grając z whdload, trwale obniżyć szybkość działania gry w momencie zdobywania fortu. Pozdrawiam.
1
[wyróżniony] [#2] Re: Szybkość w N&S

@Bociek78, post #1

Tutaj maly tutorial

https://guide.abime.net/wb3.1/miscwhd.htm

uae-configuration cpu_speed real cpu_throttle -400.00 cachesize 0 cycle_exact true
uae-configuration cpu_speed max cpu_throttle 0.00 cachesize 16384 cycle_exact false

Tak ja mam zmodyfikowan "Tooltypes" ale na Twojej konfiguracji mozliwe trza poprawic.

Pozdro szeroki uśmiech
1
[#3] Re: Szybkość w N&S

@Elvis, post #2

Jak wywnioskowałeś z postu#1 że Bociek78 gra na emulatorze?
Nic tego nie sugeruje.
3
[#4] Re: Szybkość w N&S

@Norbert, post #3

Faktycznie. Chyba za wczesnie dla mnie. Sorki za zamieszanie.
[#5] Re: Szybkość w N&S

@Bociek78, post #1

No u mnie też tak to szybko działało, w dodatku potrafi się zblokować kierunek i postać biegnie jak głupia do przodu aż trafi na przeszkodę, dopóki się nie naciśnie kierunku jeszcze raz. Teraz już nie pamiętam ale tak mi się chyba działo nawet na wersji z dyskietki i na A500 tylko nie wiem czy miałem tam kicka 1.3 czy nowszego.
1
[#6] Re: Szybkość w N&S

@bfgmatik, post #5

Tak, używam fizycznej amigi.
W dawnych czasach gdy ojciec wyzbył się majątku i kupił nam A600, do zestawu sprzedawca dodawał magiczną czerwoną dyskietkę z tzw emulatorem A500. Na ekranie pojawiała się trupia rączka i po tym załadowanie N&S stawało się wolniejsze i chyba normalne. Zresztą ta operacja pozwalała grac w wiele innych gierek.
Gra w whdload jest skonfigurowana prawdopodobni epod określony kickstart - jako laik nie mam pojęcia jako to zmienić na ten właściwy.
[#7] Re: Szybkość w N&S

@Bociek78, post #6

Ta gra działa pod kick1.3 pod whdload.
Więc ma już to czego potrzebuje.
Można jeszcze włączyć NOCACHE w tooltypes ikony tego SLAVE.
Może pomoże szeroki uśmiech, tzn zwolni.
1
[#8] Re: Szybkość w N&S

@Norbert, post #7

Ja dobrze pamiętam, że zdobywanie fortu było rozgrywane bardzo szybko. Tak, że nie udało mi się nigdy tego fortu zdobyć. Ten bucik i zegarek u dołu ekranu dobrze to symbolizowało. Grałem z dyskietek.
[#9] Re: Szybkość w N&S

@Hexmage960, post #8

No właśnie za szybko. A jak pisałem wcześniej gra może i chyba powinna działać wolniej.
[#10] Re: Szybkość w N&S

@Bociek78, post #9

Jak grasz na niższym poziomie trudności to masz dużo więcej czasu i łatwiej jest dobiec nawet jeżeli jest trochę za szybko.
[#11] Re: Szybkość w N&S

@bfgmatik, post #10

Ja grałem najpewniej na Amidze CDTV.

Ale to był jedyny tak szybko rozgrywany element gry. U mnie zawsze działał on szybko, więc nie mam porównania z innymi Amigami.

Co do poziomu trudności, to nie pamiętam żeby dało się to ustawiać w menu gry.
[#12] Re: Szybkość w N&S

@Hexmage960, post #11

W grze z komputerem zmieniasz w menu wizerunek postaci przeciwnika. Ale wtedy zmienia się też wiele innych rzeczy jak ilość jego wojsk. W każdym razie czas na dobiegnięcie na 100% się też zmienia i na najniższym nie ma żadnego problemu żeby zdobyć fort albo przechwycić pociąg ze złotem :).
[#13] Re: Szybkość w N&S

@Bociek78, post #1

Sprawdz wersje IPF na WinUAE w ustawieniach dla A500 (cycle exact itp).
Jesli wtedy dziala tak samo szybko to jest ok, ale jezeli dziala wolniej to jest to najpewniej albo kwestia blednego patchu w slavie WHDload, albo bardzo sprytnego zabezpieczenia.

Ostatnia aktualizacja: 31.03.2026 12:24:21 przez Don_Adan
1
[#14] Re: Szybkość w N&S

@Don_Adan, post #13

Dopowiem tylko a propos wersji WHDLoad, że trzeba sprawdzić czy mamy najnowszą wersję 2.2 patcha a potem jeśli to jest problem patcha, to trzba zgłosić buga na mantisie. Wepl tam coś działał, tak z historii patcha wynika, być może znajdzie czas na to, ale tego to nie jestem pewny.
[#15] Re: Szybkość w N&S

@asman, post #14

Ja sie w tą grę nagrałem na Amstradzie CPC, a to fajna wersja, a na A1200 sceny z pędzącym czasem czyli zdobywanie fortu lub pociągu działy sie 2x za szybko nieważne czy na gołej czy z kartą, czy na 3.0 czy 1.3. Po prostu nie dawało sie tego etapu ukończyć.

A na YT na wszelkich kompach działa z taką prędkością jak na CPC.
[#16] Re: Szybkość w N&S

@asman, post #14

Choc czytajac to zdanie z pierwszego postu:

"Pamiętam z lat 90 gdy miałem A600 był ten sam problem, rozwiązaniem był emulator A500 - czyli zejście do niższego kickstartu, wtedy dało się grać."

Dochodze do wniosku, ze albo:
1. Ta gra dziala prawidlowo tylko na Amigach z 0,5MB chip na starcie gry.
2. Lub jest blad w grze albo spytne zabezpieczenie, jak jest wiecej pamieci dostepne.

Bo sam kick nie ma znaczenia, ta gra jest NDOS.
1
[#17] Re: Szybkość w N&S

@Don_Adan, post #16

Na podstawie doświadczenia to ja bym obstawiał

Coś się za szybko wykonuje. Nie widziałem kodu gry, ale ta gra ma wersję na Atari ST, więc może przesuw jest robiony jak w TigerRoad (Rolling Thunder też) za pomocą procka tylko (wygląda jak scroll co 8 pikseli na filmie na YT).
[#18] Re: Szybkość w N&S

@asman, post #17

To nie moze byc ten przypadek, bo Bociek78 gral w ta sama gre na A600 pod kickiem 2.0 i 1.3.
Pod emulowanym kickiem 1.3 dzialala ok, a pod kickiem 2.0 juz nie.
Roznica jest tylko w ilosci dostepnej ilosci chip dla gry NDOS, bo przeciez wszystkie uklady Amigi i procesor sa takie same.
Juz nie pamietam, czy pod emulowanym kickiem 1.3 jest 512KB czy 768KB chip, bo emulowany kick 1.3 zuzywa 256 KB chip.
1
[#19] Re: Szybkość w N&S

@Bociek78, post #9

Jeżeli to wina kicka, to ściągnij sobie relokick adf i nagraj na dyskietkę.
[#20] Re: Szybkość w N&S

@Bociek78, post #1

Ja zawsze pamiętam, że to było szybkie. Może to już wiek robi swoje.
[#21] Re: Szybkość w N&S

@AD99, post #19

Mowa jest o N&S zainstalowanej poprzez whdlooad, więc nagranie kick1.3 na dyskietkę nie zmieni prędkości gry.
[#22] Re: Szybkość w N&S

@Bociek78, post #1

Ja pamiętam tyle.

Poziom trudności ma wpływ na szybkość gry podczas zdobywania fortu/pociągu.
[#23] Re: Szybkość w N&S

@asman, post #14

Zgłosiłem to na Mantis, zobaczymy co z tego wyjdzie.
1
[#24] Re: Szybkość w N&S

@Bociek78, post #1

Spróbuj grać jak się da najdłużej. Mój rekord przeciągnąć wojnę aż do około 1890 r.

Okrążasz ostatni oddział wroga na mapie. Nic dalej nie robisz. On atakuje, ponosi straty, aż ucieka powiedzmy jeden kawalerzysta. I tak co turę. Atakuje i ucieka.

A ty zbierasz złoto bez końca. Licznik lat leci. Aż sejf jest tak napchany, że aż miło patrzeć :)
1
[#25] Re: Szybkość w N&S

@aMifan, post #24

Doktryna Trumpa?

2
[#26] Re: Szybkość w N&S

@aMifan, post #24

https://youtu.be/jdDlO0iTBMY?is=VOPHk7fEiRsarqhp
Na parę filmów jeden wydał mi się bliższy tej wolniejszej wersji. Tak można grać.

Ostatnia aktualizacja: 04.04.2026 19:22:06 przez Bociek78

Ostatnia aktualizacja: 04.04.2026 19:22:43 przez Bociek78
[#27] Re: Szybkość w N&S

@_DiskDoctor_, post #25

A w sumie to jest sposób :)
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem