kategoria: WHDLoad
[#1] Civilization AGA (WHDLoad) - dziwne piszczenie o zakończeniu odtwrzania pliku dźwiękowego.
Czołem panowie.
Od długiego czasu mierzę się z problemem który praktycznie uniemożliwia ogrywanie w/w tytułu. Podczas rozgrywki po zakończeniu odtwarzania dowolnego pliku dźwiękowego np: odkrycie nowej wiedzy, wybudowanie budynku w mieście, cudu, ataku jednostki wojskowej itp. z głośników wydobywa się irytująco-wiercące piszczenie. Kończy się ono tylko po kolejnym jakimkolwiek odegranym samplu. Kolejny powoduje piszczenie i tak w kółko. Problem występuje TYLKO I WYŁĄCZNIE w tej jednej grze na różnych systemach od wielu lat. Sprzęt (Amiga, głośniki) sprawny. Cywilizacja w wersji ECS ogrywana setkami godzin bez żadnych problemów.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
W linku na YT filmik jak to słychać (nagranie sprzed kilkudziesięciu minut)
https://www.youtube.com/watch?v=qY-0bzjjDAg
[#2] Re: Civilization AGA (WHDLoad) - dziwne piszczenie o zakończeniu odtwrzania pliku dźwiękowego.

@betonumysłowy, post #1

można by wyłączyć muzę i animację :)
ps.
po co whdload?
skoro działa to super bezpośrednio z dysku!
[#3] Re: Civilization AGA (WHDLoad) - dziwne piszczenie o zakończeniu odtwrzania pliku dźwiękowego.

@Cezarykl, post #2

Do muzyki i animacji mam ogromny sentyment. Jeśli chodzi o instalację z dyskietek próbowałem kilka wersji, za każdym razem wywalało gdzieś błąd...
[#4] Re: Civilization AGA (WHDLoad) - dziwne piszczenie o zakończeniu odtwrzania pliku dźwiękowego.

@betonumysłowy, post #3

kopiujesz w jedno miejsce i robisz assigny jak nazwy dyskietek, odpalasz civ i jazda :)
1
[#5] Re: Civilization AGA (WHDLoad) - dziwne piszczenie o zakończeniu odtwrzania pliku dźwiękowego.

@juen, post #4

Ale to trzeba umieć . A w dobie emulatorów takich jak psistorm... amigowanie umiera...
1
[#6] Re: Civilization AGA (WHDLoad) - dziwne piszczenie o zakończeniu odtwrzania pliku dźwiękowego.

@RokiS, post #5

U mnie Cywilizacja działała bez takich problemów na różnch Amigach i systemach. Wersja AGA jak i ECS. Na postormie nie testowałem, bo nie mam, ale od 68000 do 68060 na WHD takich problemów nie miałem.

amigowanie umiera

Nie. Staje się wygodne. Kolega chce sobie pograć w cywilizację a nie grzebać w systemie. Nie wiadomo czy odpalenie instalki HDD pomoże, bo wersja WHD powinna działać normalnie.

Można dla testu odpalić z dyskietek. Jak będzie działać, to wtedy skopiować na HDD i przypisać nazwy dyskietek do folderu w ss
3
[#7] Re: Civilization AGA (WHDLoad) - dziwne piszczenie o zakończeniu odtwrzania pliku dźwiękowego.

@snifferman, post #6

Problem występuje od lat, najpierw na Apollo1260, teraz na Pistormie. Dzięki za wskazówki OK
Edyta: Tak mnie jeszcze naszło, czy problem może być związany z ustawieniami dźwięku w systemie?

Ostatnia aktualizacja: 30.04.2026 06:31:42 przez betonumysłowy
[#8] Re: Civilization AGA (WHDLoad) - dziwne piszczenie o zakończeniu odtwrzania pliku dźwiękowego.

@snifferman, post #6

To łatwiej będzie grać z Ags..

Ostatnia aktualizacja: 30.04.2026 07:15:33 przez kaka
[#9] Re: Civilization AGA (WHDLoad) - dziwne piszczenie o zakończeniu odtwrzania pliku dźwiękowego.

@betonumysłowy, post #1

To
- Executable relocated in fast memory

bo raczej nie to

- Music replay routine will be relocated in fastmem (ECS & AGA german)

Czyli Psygore zrelokowal do fastu tzw. empty/null sampel, ktory powinien byc zawsze w chip ramie.
1
[#10] Re: Civilization AGA (WHDLoad) - dziwne piszczenie o zakończeniu odtwrzania pliku dźwiękowego.

@kaka, post #8

W AGS to nadal gry zainstalowane przy pomocy whdload
[#11] Re: Civilization AGA (WHDLoad) - dziwne piszczenie o zakończeniu odtwrzania pliku dźwiękowego.

@Cezarykl, post #2

Przyłączam się do pytania i stawiam nowe: w jakim celu stworzono slave'a do tej gry?
[#12] Re: Civilization AGA (WHDLoad) - dziwne piszczenie o zakończeniu odtwrzania pliku dźwiękowego.

@Pinto, post #11

Przyłączam się do pytania i stawiam nowe: w jakim celu stworzono slave'a do tej gry?

Żeby posiadacze oryginału nie musieli grzebać w instrukcji do minięcia zabezpieczenia?

- Manual protection removed
- Executable relocated in fast memory
- Caches enabled
- Screen fade in/out removed
- Pointer flicking removed
[#13] Re: Civilization AGA (WHDLoad) - dziwne piszczenie o zakończeniu odtwrzania pliku dźwiękowego.

@kempy, post #12

a to chyba najwazniejsze "- Screen fade in/out removed" :)
1
[#14] Re: Civilization AGA (WHDLoad) - dziwne piszczenie o zakończeniu odtwrzania pliku dźwiękowego.

@juen, post #13

a to chyba najwazniejsze "- Screen fade in/out removed" :)

To to już wieki temu dało się zrobić korzystając z instrukcji na Aminecie. Ale tak, było to bardzo wkurzające.

Co do tego pisku - też pamiętam, że miałem z tym problemy, ale jak to obszedłem - nie mam pojęcia… miałem Apollo 1240/25 MHz.
[#15] Re: Civilization AGA (WHDLoad) - dziwne piszczenie o zakończeniu odtwrzania pliku dźwiękowego.

@Don_Adan, post #9

Łatwo to sprawdzić. Wystarczy albo sprawdzić na maszynie gdzie jest tylko 2mb chip albo zaalokować całą pamięć fast. Odpalić grę (ona potrzebuje 1mb chip + 0.5 other - jak nie ma fast to weźmie chip) i jeśli nie będzie problemu z dźwiękiem to znaczy że trzeba poprawić slave.
[#16] Re: Civilization AGA (WHDLoad) - dziwne piszczenie o zakończeniu odtwrzania pliku dźwiękowego.

@asman, post #15

Ja grałem na A1200 z ACA1233 030 128MB fast. Na OS3.9 i nie miałem tego problemu.
Później na Apollo 060 oraz na A500 z TF536. Napewno jest to wina samej gry w WHD? Wszyscy maja taki problem ?

Ostatnia aktualizacja: 01.05.2026 21:24:15 przez snifferman
[#17] Re: Civilization AGA (WHDLoad) - dziwne piszczenie o zakończeniu odtwrzania pliku dźwiękowego.

@snifferman, post #16

U mnie problem z piszczeniem pojawia się na wersje ECS, oczywiście pod WHDLoad. Przy instalacji normalnie na dysku problemu nie ma. Drugim problemem wersji pod WHDLoad jest migotanie ekranu podczas zapisu save na dysk.

Dawno temu (lata 90) spatchowałem sobie wersję Civ AGA wg opisu (z Aminetu?). Dzięki temu gra działa szybciej, bo ładowała to i owo do fast, i nie było uciążliwego fade in... czyli nie trzeba WHDLoad, aby mieć te ulepszenia.
2
[#18] Re: Civilization AGA (WHDLoad) - dziwne piszczenie o zakończeniu odtwrzania pliku dźwiękowego.

@snifferman, post #16

Relokacja kodu programu jest zwykle robiona po to, zeby dany program dzialal szybciej niz z pamieci chip.
I to jest podstawowa roznica pomiedzy wersja HD a wersja WHDload, wersja WHDload dziala szybciej.
A po prostu Psygore sie pomylil z relokowaniem tzw. empty sample, wtedy to musi trzeszczec.
Niech ktos sobie sprobuje odegrac jakiegos sampla prosto z fastu (bez jego kopiowania do chipu) to uslyszy roznice.
[#19] Re: Civilization AGA (WHDLoad) - dziwne piszczenie o zakończeniu odtwrzania pliku dźwiękowego.

@Don_Adan, post #18

Nie wiem, czy to ta sama kwestia, ale dawno temu sygnalizowałem, że odgrywanie modów przez HppoPlayera z opcją z FAST RAMu brzmi gorzej niż w wersja standardowa z pamięci CHIP ok, racja
[#20] Re: Civilization AGA (WHDLoad) - dziwne piszczenie o zakończeniu odtwrzania pliku dźwiękowego.

@BULI, post #19

Mozesz sprobowac najpierw dac "run nofastmem" a potem uruchomic HP i sprobowac taki MOD, wtedy bedzie on oczywiscie w chip RAM, i bufory pamieci alokowane przez HP beda tez w chip RAM.
I posluchac.
Ja z odgrywajek modow z fastu to uzywalem glownie EaglePlayer 1.54, i czasami Delitracker 2.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem