kategoria: WHDLoad
[#1] Civilization AGA (WHDLoad) - dziwne piszczenie o zakończeniu odtwrzania pliku dźwiękowego.
Czołem panowie.
Od długiego czasu mierzę się z problemem który praktycznie uniemożliwia ogrywanie w/w tytułu. Podczas rozgrywki po zakończeniu odtwarzania dowolnego pliku dźwiękowego np: odkrycie nowej wiedzy, wybudowanie budynku w mieście, cudu, ataku jednostki wojskowej itp. z głośników wydobywa się irytująco-wiercące piszczenie. Kończy się ono tylko po kolejnym jakimkolwiek odegranym samplu. Kolejny powoduje piszczenie i tak w kółko. Problem występuje TYLKO I WYŁĄCZNIE w tej jednej grze na różnych systemach od wielu lat. Sprzęt (Amiga, głośniki) sprawny. Cywilizacja w wersji ECS ogrywana setkami godzin bez żadnych problemów.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
W linku na YT filmik jak to słychać (nagranie sprzed kilkudziesięciu minut)
https://www.youtube.com/watch?v=qY-0bzjjDAg
[#2] Re: Civilization AGA (WHDLoad) - dziwne piszczenie o zakończeniu odtwrzania pliku dźwiękowego.

@betonumysłowy, post #1

można by wyłączyć muzę i animację :)
ps.
po co whdload?
skoro działa to super bezpośrednio z dysku!
[#3] Re: Civilization AGA (WHDLoad) - dziwne piszczenie o zakończeniu odtwrzania pliku dźwiękowego.

@Cezarykl, post #2

Do muzyki i animacji mam ogromny sentyment. Jeśli chodzi o instalację z dyskietek próbowałem kilka wersji, za każdym razem wywalało gdzieś błąd...
[#4] Re: Civilization AGA (WHDLoad) - dziwne piszczenie o zakończeniu odtwrzania pliku dźwiękowego.

@betonumysłowy, post #3

kopiujesz w jedno miejsce i robisz assigny jak nazwy dyskietek, odpalasz civ i jazda :)
[#5] Re: Civilization AGA (WHDLoad) - dziwne piszczenie o zakończeniu odtwrzania pliku dźwiękowego.

@juen, post #4

Ale to trzeba umieć . A w dobie emulatorów takich jak psistorm... amigowanie umiera...
[#6] Re: Civilization AGA (WHDLoad) - dziwne piszczenie o zakończeniu odtwrzania pliku dźwiękowego.

@RokiS, post #5

U mnie Cywilizacja działała bez takich problemów na różnch Amigach i systemach. Wersja AGA jak i ECS. Na postormie nie testowałem, bo nie mam, ale od 68000 do 68060 na WHD takich problemów nie miałem.

amigowanie umiera

Nie. Staje się wygodne. Kolega chce sobie pograć w cywilizację a nie grzebać w systemie. Nie wiadomo czy odpalenie instalki HDD pomoże, bo wersja WHD powinna działać normalnie.

Można dla testu odpalić z dyskietek. Jak będzie działać, to wtedy skopiować na HDD i przypisać nazwy dyskietek do folderu w ss
1
[#7] Re: Civilization AGA (WHDLoad) - dziwne piszczenie o zakończeniu odtwrzania pliku dźwiękowego.

@snifferman, post #6

Problem występuje od lat, najpierw na Apollo1260, teraz na Pistormie. Dzięki za wskazówki OK
Edyta: Tak mnie jeszcze naszło, czy problem może być związany z ustawieniami dźwięku w systemie?

Ostatnia aktualizacja: 30.04.2026 06:31:42 przez betonumysłowy
[#8] Re: Civilization AGA (WHDLoad) - dziwne piszczenie o zakończeniu odtwrzania pliku dźwiękowego.

@snifferman, post #6

To łatwiej będzie grać z Ags..

Ostatnia aktualizacja: 30.04.2026 07:15:33 przez kaka
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem