[#1] WHDLoad - problemy
Od pewnego czasu pogrywam sobie w stare gierki instalowane przy użyciu pakietu WHDload. Niektóre gry instalują się i chodzą bez problemu, inne się instalują, ale nie chcą się uruchomić, inne wogóle niechcą się zainstalować.
Jeżeli gra się zainstalowała to jak ją uruchomię to pewnym czasie wyłącza się i widzę napis "Illegal instruction
Acces fault at xxxxxxx ( tu jakieś cyferki)"

i mam do wyboru try opcje: Quit, Restart, MakeCrump.
Mam pytanie co oznacza to trzecie i czy ewentualnie da się to naprawić.

Jeżeli gra instaluje się przy pomocy programiku RawDIC to najczęściej po paru sekundach pojawia się komunikat "No sync signal in track X" - gdzie X to numer ścieżki.
[#2] Re: WHDLoad - problemy

@Biolog, post #1

Co do "Access Faults" to moga byc trzy rozwiazania:

1. Uzywasz wersji niesupportowanej przez uzywana wersje slave. Napisz do autora slave bug reporta w tej sprawie

2. Uzywasz wlasciwej wersji i slave faktycznie ma blad, ktory trzeba poprawic. Napisz bugreporta do autora slave

3. Uzywasz pirackiej wersji gry i tak po prostu juz bedzie.

Ja obstawiam za wariantem 3.

A co do "sync signal"

Sync signal to takie zabezpieczenie dysku. Wystepuje w grach NDOS. Program instalujacy gre poszukuje na dysku oryginalnego sygnalu sync. Kazda gra posiada inny. Stosowane bardzo czesto w grach firm Team17 i Psygnosis. Jezeli twoja gra jest piracka, to nie posiada tego sygnalu (hackerzy go usuneli) lub posiada inny, nieodpowiadajacy installerowi.

Jezeli chcesz sie wiecej o tym dowiedziec to proponuje poszukac na sieci programu WWarp (tam jest wszystko dokladnie opisane) oraz zapoznac sie z instrukcja WHDLoad.
[#3] Re: WHDLoad - problemy

@Biolog, post #1

Mozesz poprobowac ze starszymi wersjami WHDL. Ja zciagnalem kiedys wszystkie ,bo niektore giery dzialaja tylko z konkretna wersja ,a na nowszej sie burza.
[#4] Re: WHDLoad - problemy

@Sebastian Rosa, post #2

Cos jest nie tak z wersja 15, i niezaleznie od slave'a wywala taki blad, zdaje sie ze tylko na 040. Z wersja 14.5 nie ma takich problemow, niestety czesc slave'ow wymaga 15+...
[#5] Re: WHDLoad - problemy

@Piotr Tajduś, post #4

Hmm..
Używam 040 (Apollo) i z WHDLoad w najnowszej wersji jak i wcześniejszych nie ma i nie było u mnie problemów. Może jakiś program, który korzysta z mmu się gryzie z whdload u ciebie?

[#6] Re: WHDLoad - problemy

@grxmrx, post #5

no mozliwe, ale probowalem uruchamiac go bez startup-sequence i to samo bylo, chyba ze nie lubi sie z blizkickiem albo z moim bppc....
poeksperymentuje jeszcze jak bede mial troche czasu
[#7] Re: WHDLoad - problemy

@Biolog, post #1

Piracki klucz panowie ;) W kazdej kolejnej wersji autor dodaje coraz to nowe zabezpieczenia uniemozliwiajace korzystanie z pirackich kluczy.

Zapraszam do dzialu rejestracja. Aktualnie jest nabor chetnych i jest szansa na bardzo niska cene.
[#8] Re: WHDLoad - problemy

@mailman, post #7

SirLEO kiedyś mi pisał, że piracki klucz zniszczył mu cały system.
[#9] Re: WHDLoad - problemy

@El Amigois, post #8

Tak, zgadza się swego czasu testowałem wiele programów, w tym i ten WHDLoad. Robiłem to na własną odpowiedzialność i ryzyko.
Potrzebowałem sprawdzić jedną wersję WHDLoad, gdyż ktoś zgłaszał mi jakieś problemy ze swoim kluczem. Okazało się, że to był piracki klucz. Na szczęście miałem backup SYSa.
Niech to będzie przestrogą dla Ciebie i dla innych żeby nie używać pirackich wersji.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem